REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κύπρος , Τουρκία 11 Νοεμβρίου 2023

Αποχωρεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μία εχθρός του Ελληνισμού στον Λευκό Οίκο!

Αποχωρεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μία εχθρός του Ελληνισμού στον Λευκό Οίκο!

Μια αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πολιτικής του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν τελειώνει τη θητεία της στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC), αφήνοντας την κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς αβεβαιότητας για το μέλλον της Ουκρανίας.

Έτσι ξεκινά το κείμενο της η ιστοσελίδα Politico, αναφερόμενη σε μία μεγάλη εχθρό της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία μονίμως εξυπηρετούσε την Τουρκία, κάνοντας σοβαρά λάθη αναφορικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική για τις τρεις χώρες. Έτσι απλά να το σημειώσουμε: η εν λόγω κυρία αδίκησε κατάφωρα την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Στο παραδόξως θετικό άρθρο της αμερικανικής ιστοσελίδας, αναφέρονται τα εξής, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι υπερβολές:

Η Αμάντα Σλόατ (Amanda Sloat) υπήρξε ένα ήσυχο αλλά βασικό πρόσωπο των προσπαθειών της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν να βελτιώσει τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Από την ομάδα μετάβασης στον τρέχοντα ρόλο της ως ανώτερη διευθύντρια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, συνέταξε βασικούς πυλώνες της διατλαντικής στρατηγικής της νέας ομάδας και συνόδευσε τον κ. Μπάιντεν σε οκτώ ταξίδια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πέντε συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και δύο συνόδων κορυφής της Ε.Ε.

Ήταν επίσης η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανύψωση των «Εννέα του Βουκουρεστίου», μιας ομάδας χωρών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης που συγκεντρώθηκαν για να “χαλιναγωγήσουν” την περιοχή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι προσπάθειές της να υπηρετήσει έναν υπερατλαντικό πρόεδρο είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σχέσεις με την Ευρώπη βελτιώθηκαν σημαντικά. Αλλά αφού βρισκόταν στα πιο καυτά καθίσματα για τόσο καιρό, η Sloat προσπαθεί να “δραπετεύσει”.

«Ήταν καταπληκτικά τρία χρόνια, αλλά ήρθε η ώρα. Είμαι κουρασμένη», είπε στο NatSec Daily σε μια συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας την αποχώρησή της.

Η Sloat θα είναι στο Σικάγο με την οικογένειά της για την Ημέρα των Ευχαριστιών – ο κουνιάδος της, επαγγελματίας σεφ, θα συμβάλει στη γιορτή – προτού ταξιδέψει στην Ινδία για να επικεντρωθεί στη γιόγκα και την Αγιουρβέδα. Ανυπομονεί να μην σκεφτεί ή να βρεθεί στην Ευρώπη για λίγο.

Η Sloat, της οποίας η τελευταία μέρα στο Λευκό Οίκο είναι την επόμενη Παρασκευή, σκοπεύει να επιστρέψει από τα ταξίδια τον Ιανουάριο, ανανεωμένη και έτοιμη για την άγνωστη ακόμα επόμενη πρόκληση της.

Η θητεία της Sloat στο NSC κυριαρχήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρασε μήνες με λίγο ύπνο συντονίζοντας μια απάντηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και προειδοποιώντας τους Ουκρανούς ομολόγους της ότι ο Βλάντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε μια ευρείας κλίμακας επίθεση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Sloat διασφάλισε ότι η διατλαντική απάντηση ήταν ευθυγραμμισμένη και ισχυρή, οδηγώντας σε δισεκατομμύρια στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο.

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Υποστηρίζουν ότι πιο προηγμένα όπλα θα έπρεπε να είχαν σταλεί στο Κίεβο τις πρώτες μέρες του πολέμου, υποδεικνύοντας την καταιγιστική αντεπίθεση της Ουκρανίας ως απόδειξη. Και αμφισβήτησαν επίσης τη σοφία των ΗΠΑ να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, μια απόφαση που η Γερμανία αντέστρεψε μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Σλόατ πέρασε μερικές προκλητικές στιγμές. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης είπαν ότι αυτή, όπως και πολλοί από τους συναδέλφους της, πιάστηκαν απροσδόκητα στον ύπνο από τη συμφωνία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας για τα πυρηνικά υποβρύχια, γνωστή ως AUKUS. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Sloat εξοργίστηκε που έμεινε έξω από το “βρόχο” καθώς έγινε η συμφωνία. Αφού ανακοινώθηκε η συμφωνία, έπρεπε να αντιμετωπίσει οργισμένες κλήσεις από τη Γαλλία, η οποία είδε το δικό της υποσύμφωνο με την Αυστραλία να καταργείται.

Χειρίστηκε καλά την κατάσταση, είπαν οι συνάδελφοί της, και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη αργότερα στον Λευκό Οίκο για μια κρατική επίσκεψη.

Η Sloat φεύγει σε μια επισφαλή στιγμή. Η συνεχής υποστήριξη προς το Κίεβο είναι αμφίβολη όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, όπου ορισμένοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρέχεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια όταν δεν είναι εξασφαλισμένη μια ουκρανική νίκη.

Η αποχώρησή της ακολουθεί άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του NSC, όπως ο επικεφαλής για τη Ρωσία Έρικ Γκριν (Eric Green) με αποτέλεσμα ορισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι να φοβούνται ότι η θεσμική μνήμη βγαίνει από την πόρτα.

Η Sloat δεν το βλέπει έτσι: «Έχουμε πολλούς ανθρώπους σε όλη τη διυπηρεσιακή υπηρεσία που παραμένουν στη θέση τους και έχω μια ισχυρή ομάδα εδώ που εργάζεται σε αυτά τα θέματα”.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν Jake Sullivan δεν είχε παρά επαίνους για την Sloat.

“Η Amanda ήταν ένα ανεκτίμητο μέρος της ομάδας του προέδρου πριν ακόμη από την πρώτη μέρα, όταν αντιμετώπισε τα συγχαρητήρια που ήρθαν από ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Στηριζόμαστε στην τεχνογνωσία και τις συμβουλές της κάθε μέρα από τότε, ειδικά στην ηγεσία της για την ανοικοδόμηση της διατλαντικής ενότητας και την κινητοποίηση για την άνευ προηγουμένου υποστήριξη για την Ουκρανία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Παρά τα θετικά του κειμένου του Politico, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η Αμάντα Σλόατ ήταν πάντα μία υπερκτιμημένη αξιωματούχοσς, η οποία δεν πρόσφερε κυριολεκτικά τίποτα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Μόνο προβλήματα…

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Politico

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube