Weather Icon
Αίγυπτος , Ισραήλ , Παλαιστίνη 20 Οκτωβρίου 2023

«Βόμβες πέφτουν κάθε λεπτό»: Με κομμένη την ανάσα περιμένει την ανθρωπιστική βοήθεια η Γάζα

«Βόμβες πέφτουν κάθε λεπτό»: Με κομμένη την ανάσα περιμένει την ανθρωπιστική βοήθεια η Γάζα
REUTERS/Stringer

Εν αναμονή ανοίγματος της Ράφα

H μαρτυρία του επικεφαλής της Αιγυπτιακής Τράπεζας Τροφίμων που παραμένει εδώ και μέρες το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης.

Ένας κρίσιμος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Γάζας – στη συνοριακή διάβαση της Ράφα – θα μπορούσε να ανοίξει από σήμερα για να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ωστόσο, ο Μοχσέν Σαρχάν, επικεφαλής της Αιγυπτιακής Τράπεζας Τροφίμων, δήλωσε στο BBC ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν συνεχιστούν οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο συνοριακή διάβαση της Ράφα.

«Αυτό που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε είναι ο βομβαρδισμός της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Είμαστε σταθμευμένοι στα σύνορα εδώ και οκτώ ημέρες και βόμβες πέφτουν κάθε λεπτό», ανέφερε. «Βομβάρδιζαν ακόμη και μια ερημιά όπου δεν υπάρχουν ζώα, ούτε άνθρωποι. Θέλουμε να μπούμε, αλλά οι αιγυπτιακές αρχές δεν θα μας αφήσουν, παρά μόνο αν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα σκοτωθούμε αμέσως».

Τι θα περάσει στη Γάζα αν επισκευαστεί το πέρασμα της Ράφα

Φορτηγά της Αιγύπτου στο πέρασμα της Ράφα – REUTERS/Stringer

Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει στην παροχή καυσίμων. Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να επισκευάσουν το πέρασμα, που έχει βομβαρδιστεί.

Η μόνη δυνατή είσοδος στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, το πέρασμα στη Ράφα, έχει βομβαρδιστεί και η διέλευση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, μεταδίδει το BBC.

Εκσκαφικά μηχανήματα της Αιγύπτου προσπαθούν το πρωί της Παρασκευής να επισκευάσουν το πέρασμα εν μέσω προσδοκιών ότι 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσουν στην Γάζα εντός της ημέρας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει να περάσουν μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Τα αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων καύσιμα και τα συστήματα φίλτρων νερού δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολίασε ότι οι προμήθειες που πρόκειται να εισέλθουν θα απαλύνουν αυτό που αποκάλεσε «κολοσσιαίο ανθρώπινο πόνο».

Η Ράφα είναι η μοναδική διάβαση που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος του Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο.

Το CNN μεταδίδει τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και σήμερα η διάβαση θα παραμείνει κλειστή, καθώς πρέπει να γίνουν περαιτέρω επισκευές δρόμων στην αιγυπτιακή πλευρά. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η παράδοση της βοήθειας θα γίνει πιθανότατα το Σάββατο, αν και η κατάσταση παραμένει ρευστή.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube