Οι εικόνες από το Ισραήλ το σαββατοκύριακο ήταν φρικιαστικές. Σχεδόν ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται και πάλι να αιφνιδιάστηκαν από τους εχθρούς τους.

Οι επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 800 Ισραηλινούς νεκρούς και περισσότερους από 2.000 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι. Δεκάδες άλλοι αγνοούνται ή έχουν συλληφθεί όμηροι. Μάχες και επιθέσεις με ρουκέτες μαίνονται σε όλη τη χώρα. Το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρίσκεται σε πόλεμο.

Οργή και στήριξη

Αυτή η δολοφονική παλαιστινιακή επίθεση αξίζει μόνο μία απάντηση από τον κόσμο: οργή και ακλόνητη υποστήριξη για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ορθώς δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ “χωρίς αστερίσκους”, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη όμως και την ώρα που το Ισραήλ αναλαμβάνει τις απαραίτητες στρατιωτικές ενέργειες για να προστατεύσει τους πολίτες του, όλα τα μέρη στην περιοχή πρέπει να εργαστούν για να αποκαταστήσουν κάποιου είδους έστω και εύθραυστη σταθερότητα και να αποφύγουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα για τη διάσωση Ισραηλινών αιχμαλώτων και την ανάκτηση του ελέγχου στο έδαφος μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, οι παλιοί, νέοι και υποψήφιοι εταίροι του Ισραήλ στον αραβικό κόσμο δεν διευκολύνουν στην πραγματικότητα τον εαυτό τους με το να μην καταδικάζουν πιο δυναμικά την επίθεση της Χαμάς. Είναι κατανοητό ότι φοβούνται την κοινή γνώμη, η οποία ποτέ δεν ασπάστηκε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για τη σφαγή αμάχων.

Η προσποίηση του αντίθετου μονάχα θα ενισχύσει τους εξτρεμιστές και τους υποστηρικτές τους που κατοικοεδρεύουν στο Ιράν. Οι χώρες με επιρροή στη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου, πρέπει να πιέσουν τους ενόπλους ισλαμιστές της να αποσυρθούν και να απελευθερώσουν τους ομήρους τους προτού η βία κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Τα λάθη και το μέλλον

Οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής είναι εξίσου κοντόφθαλμοι κατηγορώντας το Ισραήλ για την πρόσκληση της επίθεσης. Αν και ήταν όντως τραγικά εντυπωσιακή, η διασυνοριακή εισβολή της Χαμάς δε θα οδηγήσει στην ήττα του Ισραήλ, ούτε θα αλλάξει τις πολιτικές του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι απλοί Παλαιστίνιοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις απρόκλητες σφαγές αθώων Ισραηλινών από τη Χαμάς. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες για ουσιαστικές εδαφικές παραχωρήσεις στη Δυτική Όχθη ως μέρος μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω.

Τελικά, οι Ισραηλινοί ηγέτες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κι εκείνοι τα δικά τους λάθη: το γεγονός ότι η Χαμάς μπόρεσε και σχεδίασε μια τέτοια επίθεση – με δεκάδες μαχητές, βάρκες, αλεξίπτωτα πλαγιάς και drones – επί μήνες χωρίς οι περίφημες υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ να πάρουν χαμπάρι το παραμικρό αντιπροσωπεύει μια τεράστια αποτυχία. Υπάρχουν άφθονες ευθύνες για να κατανεμηθούν.

Οι δε προσπάθειες της κυβέρνησης Νετανιάχου να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σώμα έχουν άσκοπα διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και έχουν αποσπάσει την προσοχή του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι σκληροπυρηνικές πολιτικές της στην Ιερουσαλήμ και στα κατεχόμενα έχουν τροφοδοτήσει την οργή και την απόγνωση των Παλαιστινίων, θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους Ισραηλινούς – και όχι απλώς τους εποίκους στα κατεχόμενα.

Όλα αυτά όμως είναι κουβέντες για μια άλλη στιγμή. Προς το παρόν, η προτεραιότητα του Ισραήλ πρέπει να είναι να συντρίψει την ικανότητα και τη δυνατότητα της Χαμάς και των ομοίων της να απειλήσουν περαιτέρω την ασφάλεια της χώρας. Η επιδίωξη ειρήνης με τους Άραβες γείτονες του Ισραήλ θα είναι πολύ πιο δύσκολη στο εγγύς μέλλον, κάτι που αναμφίβολα ήταν ένας από τους στόχους των ισλαμιστών της Χαμάς.

Ωστόσο, όλα τα μέρη θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι, μόλις τελειώσουν οι μάχες, τέτοιες προσπάθειες θα είναι επίσης πιο σημαντικές από ποτέ – και κάτι που όλες οι πλευρές σε αυτή τη σύγκρουση θα πρέπει ακόμα να επιθυμούν και να επιδιώκουν.

Η εναλλακτική είναι μόνο περισσότερη αιματοχυσία, θάνατος και τρόμος.

BLOOMBERG OPINION