REAL TIME |

Weather Icon

Νέα πορεία προς την παγκόσμια συνεργασία o διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης! Κόμβος η Ελλάδα

Νέα πορεία προς την παγκόσμια συνεργασία o διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης! Κόμβος η Ελλάδα

Ο διάδρομος θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα προωθήσει την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις κατά μήκος της διαδρομής. Θα εμβαθύνει τη συνδεσιμότητα στην περιοχή, ενισχύοντας την ανάπτυξη των υποδομών κατά μήκος του διαδρόμου.

Ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) υπερβαίνει έναν επιχειρηματικό διάδρομο. θα ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ινδίας με έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική μαζί με μια ώθηση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας, την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, την οικονομική ευημερία και την εθνική ασφάλεια.

Ο IMEC ευθυγραμμίζεται με τους πράσινους στόχους της Ινδίας, ενισχύοντας την παγκόσμια εικόνα της ως περιβαλλοντικά υπεύθυνου παίκτη. Η ανάπτυξη υποδομής μέσω του IMEC θα ενισχύσει τη συμμετοχή, θα μειώσει τις ανισότητες και θα ανοίξει τις πόρτες για τις ινδικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε έργα στο εξωτερικό, ενισχύοντας την επιρροή και την οικονομική προσέγγιση της Ινδίας. Ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία και την αλληλεξάρτηση, ο IMEC έχει επίσης τη δυνατότητα να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο IMEC είναι μια νέα ινδική διαδρομή μπαχαρικών που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη για να ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση. Αυτό το έργο οικονομικού διαδρόμου είναι ένα από τα επιτεύγματα ορόσημο για την ηγεσία της G20 της Ινδίας. Αυτό το έργο έρχεται σε μια εποχή που μια αποξενωμένη δύναμη της G7, η Ιταλία επιθυμεί να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία Belt and Road που υποστηρίζεται από την Κίνα. Ο διάδρομος είναι ένα πολυεθνικό σιδηροδρομικό και ναυτιλιακό έργο που συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον IMEC υπογράφηκε από την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αποτελείται από δύο ξεχωριστούς διαδρόμους. Ο East Corridor θα συνδέει το ινδικό λιμάνι Mundra στη δυτική ακτή με τη Fujairah και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει το τρένο για να μεταφέρει προϊόντα μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα. Ο δυτικός διάδρομος θα εκτείνεται από τη Χάιφα προς διάφορα λιμάνια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μασσαλίας στη Γαλλία και άλλων λιμανιών στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Η προσδοκία ότι αυτό το έργο θα φέρει συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων σε σιδηροδρομικές εταιρείες όπως η Indian Railway Construction International Limited (IRCON), η Indian Railway Finance Corporation Ltd (IRFC) και η Rail Vikas Nigam Ltd (RVNL), έχει δώσει ώθηση στις σιδηροδρομικές εταιρείες. Η IRCON International είναι μια εταιρεία με παρουσία στην Αιθιοπία και τη Μοζαμβίκη που ειδικεύεται στην κατασκευή MRTS (Mass Rapid Transit System). Ενώ η IRFC χρηματοδοτεί τους σιδηροδρόμους και αυτές τις επιχειρήσεις, η RVNL διαχειρίζεται έργα που σχετίζονται με τις υποδομές.

Ο διάδρομος θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και θα προωθήσει την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις κατά μήκος της διαδρομής. Θα εμβαθύνει τη συνδεσιμότητα στην περιοχή, ενισχύοντας την ανάπτυξη των υποδομών κατά μήκος του διαδρόμου.

Οι βελτιωμένες υποδομές θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, θα βοηθήσουν τις χώρες να έρθουν κοντά και θα καθιερώσει την περιοχή ως κόμβο οικονομικής δραστηριότητας και όχι ως «πηγή πρόκλησης, σύγκρουσης ή κρίσης», όπως συνέβη στην πρόσφατη ιστορία. Η συμφωνία θα βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην περιοχή και θα τις βοηθήσει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό σύστημα διαμετακόμισης από πλοίο σε σιδηρόδρομο για τη διασυνοριακή διακίνηση εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες θαλάσσιες και σιδηροδρομικές γραμμές μεταφοράς, όπως η Διώρυγα του Σουέζ, ο Βόρειος Νότος Μεταφορικός Διάδρομος και οι γραμμές Μεταξιού της Κίνας, επιτρέποντας την ομαλή μεταφορά μεταξύ Ινδίας, ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Ισραήλ και Ευρώπης.

Με την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της στη δημιουργία σιδηροδρομικών δικτύων σε ερήμους, η Indian Railways αναμένεται να λάβει μεγάλο ποσοστό συμβάσεων σε αυτήν την προτεινόμενη γραμμή. Σε σύγκριση με τη διαδρομή της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία έχει υψηλότερο λειτουργικό κόστος λόγω των δαπανηρών τελών για τη ρυμούλκηση σκαφών, τις υπηρεσίες ρυμουλκών, την πλοήγηση, τα τέλη διέλευσης κ.λπ., το δίκτυο θα διευκολύνει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στο πλαίσιο ενός ψηφιακού και ενιαίου εμπορικού εγγράφου , εναρμονισμένους κανόνες μεταφορών και θα υποστηρίξει περισσότερο εμπόριο παγκοσμίως.

Ο Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία που εκτείνεται πέρα ​​από το να είναι ένας απλός επιχειρηματικός διάδρομος. Το IMEC θα ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ινδίας συνδέοντάς την με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, επιτρέποντας έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική. Επιπλέον, θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας διευκολύνοντας τη ροή ζωτικών φυσικών πόρων.

Ο διάδρομος θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικά αγαθά ακόμη και σε παγκόσμιες διακοπές, ενισχύοντας την οικονομική και εθνική ασφάλεια. Η IMEC ευθυγραμμίζεται με τους πράσινους στόχους της Ινδίας, ενισχύοντας την παγκόσμια εικόνα της ως περιβαλλοντικά υπεύθυνου παίκτη. Η ανάπτυξη υποδομής μέσω του IMEC θα ενισχύσει τη συμμετοχή, θα μειώσει τις ανισότητες και θα ανοίξει τις πόρτες για τις ινδικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε έργα στο εξωτερικό, ενισχύοντας την επιρροή και την οικονομική εμβέλεια της Ινδίας. Ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία και την αλληλεξάρτηση, η IMEC έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής (IMEC) θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδειχθεί ως άμεσος ανταγωνιστής της επεκτατικής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) της Κίνας για διάφορους λόγους. Πρώτον, η στρατηγική θέση του IMEC που συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική διαδρομή για το εμπόριο, ειδικά σε σύγκριση με ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες διαδρομές BRI.

Δεύτερον, η έμφαση που δίνει το IMEC στη μείωση του κόστους logistics, στην ενίσχυση της οικονομικής ενότητας και στη δημιουργία απασχόλησης το καθιστά ελκυστική επιλογή για τις επιχειρήσεις που αναζητούν βελτιωμένους εμπορικούς δρόμους. Αυτή η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να εκτρέψει μέρος του εμπορίου μακριά από τα έργα BRI.

Επιπλέον, η δέσμευση του IMEC για πράσινες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων κόμβων υδρογόνου και αμμωνίας, ευθυγραμμίζεται με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας και μπορεί να προσελκύσει χώρες και επιχειρήσεις που αναζητούν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση από το BRI και τα υποτιθέμενα ζητήματα «παγίδας χρέους», η ύπαρξη ενός εναλλακτικού διαδρόμου όπως το IMEC μπορεί να προσφέρει επιλογές διαφοροποίησης για χώρες που θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση από ένα ενιαίο δίκτυο υποδομής. Επιπλέον, ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ του IMEC και του BRI για επενδύσεις μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτά τα έργα υποδομής.

Συμπερασματικά, το IMEC θα αποτελέσει στρατηγικό μοχλό για την Ινδία, που θα περιλαμβάνει την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, την περιβαλλοντική ευθύνη, τη γεωπολιτική επιρροή, την περιφερειακή σταθερότητα και την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Το IMEC αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μια απλή φυσική σύνδεση μεταξύ ηπείρων. συμβολίζει το φιλόδοξο όραμα της Ινδίας για έναν πιο συνδεδεμένο, ευημερούν και ειρηνικό κόσμο.

Η στρατηγική σημασία του IMEC εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την οικονομική ολοκλήρωση, καθώς θέτει τα θεμέλια για ισχυρότερη γεωπολιτική επιρροή, ενεργειακή ασφάλεια, περιβαλλοντική ευθύνη και περιφερειακή σταθερότητα. Με το IMEC, η Ινδία δεν χτίζει απλώς έναν διάδρομο. χαράζει νέους δρόμους για παγκόσμιες συνεργασίες και συνεργασία, γεφυρώνει τις διαφορές και μετατρέπει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Καθώς αυτή η ιστορική προσπάθεια εκτυλίσσεται, υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τη μοίρα των εθνών κατά μήκος της διαδρομής της, να καλλιεργήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να φωτίσει το δρόμο προς ένα φωτεινότερο, πιο διασυνδεδεμένο μέλλον.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube