Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς γίνεται όλο και πιο αιματηρός. Η κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται να είναι προσανατολισμένη σε μια ολοκληρωτική επίθεση, με τη Χαμάς να απειλεί να εκτελέσει τους 100-150 Ισραηλινούς ομήρους.

Στο νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ -το «Κόμμα του Θεού»- με τη δική της στρατιωτική πτέρυγα και υποστηριζόμενη από το Ιράν, όπως η Χαμάς, θα μπορούσε σύντομα να εμπλακεί επίσης σε ολομέτωπη σύγκρουση με το Ισραήλ. Κάτι που θα σημάνει μια σκληρή  Ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο, όπως το 2006, όταν ο Τσαχάλ – ο στρατός του Ισραήλ- επιτέθηκε μαζικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρέπει όμως να είμαστε σαφείς: Αυτό που ζούμε είναι πόλεμος της Χαμάς, όχι όλων των Παλαιστινίων με το Ισραήλ. Πολλοί θέλουν εκδίκηση, αλλά ο λαός και στα δύο στρατόπεδα, ζητά ειρήνη.

Η προσδοκία που εμψυχώνει τους πάντες είναι αυτός ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Για να επιστρέψει η περιοχή σε μια κατάσταση τουλάχιστον, φαινομενικής ειρήνης.

Υπάρχει μία και μόνο διέξοδος: Να αναγνωριστούν δύο κράτη, ένα παλαιστινιακό και ένα ισραηλινό. Το πρόβλημα είναι ότι οι εξτρεμιστές και οι φανατικοί και στα δύο στρατόπεδα ,αρνούνται να το αποδεχθούν.

Στο Ισραήλ, η ακροδεξιά, που έχει πολύ σκληρές θέσεις απέναντι στους Παλαιστίνιους, βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση.

Στην Παλαιστίνη υπάρχουν εκείνοι που θα ήθελαν να ανοίξουν σοβαρό διάλογο, αλλά η Χαμάς αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.

Άλλη λύση βιώσιμη και δίκαιη, πέρα από τα δύο κράτη, δεν υπάρχει. Αν μάλιστα ενσωματωθούν στο κράτος του Ισραήλ και επισήμως, η Γάζα και η Δυτική Όχθη σε κάποια χρόνια, οι Παλαιστίνιοι θα είναι και η πλειοψηφία του πληθυσμού, λόγω του δημογραφικού: Η μέση Παλαιστινιακή οικογένεια έχει  συνήθως τέσσερα με πέντε παιδιά, ενώ οι Ισραηλινοί μόνο ένα το πολύ δύο, ακολουθώντας τα δυτικά πρότυπα. Φανταστείτε λοιπόν ένα Ισραηλινό κράτος ,με την πλειονότητα των κατοίκων …Παλαιστίνιους!

Για να μην γεννηθούν όμως χίμαιρες από το Κουτί της Πανδώρας, για να φτάσουμε στο τέλος αυτού του φονικού δρόμου, χρειάζεται παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων-ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί και σωστά να εξομαλύνει τις σχέσεις των Αραβικών χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ. Αφήνοντας όμως το Παλαιστινιακό στο …ράφι, ο όλεθρος θα συνεχίζεται, αιωνίως…

Ναυτεμπορική