Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ισραήλ 25 Οκτωβρίου 2023

Από στέλεχος στην Αθήνα, στρατιώτης έξω από τη Γάζα

Από στέλεχος στην Αθήνα, στρατιώτης έξω από τη Γάζα

Πρόβλημα η επιστράτευση για ισραηλινές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα

Ανώτερο στέλεχος της νέας Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων είναι Iσραηλινός ο οποίος πριν από λίγες ημέρες επιστρατεύθηκε. Εφυγε έτσι από την εταιρεία, που έχει περάσει στην κοινοπραξία των ισραηλινών ομίλων Katsav και Plasan, με αποτέλεσμα να αναζητείται τώρα λύση για τη λειτουργία της επιχείρησης. Το ίδιο συνέβη και με υψηλόβαθμο στέλεχος λογιστηρίου ισραηλινής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Πρόκειται για μόνο δύο από έναν σημαντικό αριθμό μεσαίων και ανώτερων στελεχών ισραηλινών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τα οποία καθώς είναι κάτω των 40 ετών κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Οι διαταραχές στην καθημερινή λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων –μικρών και μεγάλων– είναι σημαντικές, εξηγούν στην «Κ» πηγές της ισραηλινής κοινότητας στην Ελλάδα. Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με την αγορά ακινήτων και την εκμετάλλευσή τους στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενας κλάδος στον οποίο επενδύθηκαν σημαντικά ποσά τα τελευταία δύο έτη και ο οποίος άνθησε ιδιαιτέρως από την άνοιξη φέτος, καθώς μεγάλος αριθμός Ισραηλινών αναζήτησε εναλλακτική δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα εξαιτίας της κλιμάκωσης της πολιτικής αναταραχής στο Ισραήλ, που πυροδότησε η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου. «Οξύμωρο», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, «καθώς μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων η ζήτηση από το Ισραήλ για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί».

Η αμυντική βιομηχανία

Σε άλλους τομείς ισραηλινής δραστηριότητας στην ελληνική επικράτεια, τα προβλήματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «τρέχει» η ισραηλινή αμυντική εταιρεία Elbit Systems, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα προωθείται και η προοπτική εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών F-16. Στον τομέα της άμυνας, προβλήματα έχουν αρχίσει να αναφέρονται και στην προμήθεια της Ελλάδας με πολεμικό εξοπλισμό και πυρομαχικά από το Ισραήλ, στο πλαίσιο συμφωνιών που συνήφθησαν το τελευταίο διάστημα. «Είναι αυτονόητο πως την ώρα που η πολεμική μηχανή του Ισραήλ επιταχύνει για να υποστηρίξει έναν δυνητικά πολυμέτωπο πόλεμο, “παγώνει” εξαγωγές υλικού προς τρίτες χώρες», εξηγούν κτηματομεσιτικές πηγές.

Τα τελευταία λίγα χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ έχουν γίνει πολύ πιο στενές. Από την αγορά κατοικίας και τον τουρισμό έως τον αγροδιατροφικό και τον αμυντικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2022 κατεγράφη σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ισραήλ, ύψους 54,9% σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ ανήλθαν σε 850 εκατ. ευρώ έναντι 548,78 εκατ. ευρώ το 2021 (543 εκατ. ευρώ έναντι 439,5 εκατ. ευρώ το 2021, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τελ Αβίβ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ομοίως οι εισαγωγές από το Ισραήλ το 2022 κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 33%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισραηλινών εταιρειών για την Ελλάδα είναι αυξημένο, αν και βάσει των επίσημων στοιχείων οι επενδυτικές ροές από το Ισραήλ προς την Ελλάδα κινούνται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Και αυτό διότι σε μεγάλο βαθμό εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων επενδύουν στην Ελλάδα μέσω κεφαλαίων από τρίτες χώρες, με αποτελέσματα τα καταγεγραμμένα στοιχεία να μην αποδίδουν επακριβώς την αντικειμενική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το 2022 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ επενδυτικών ροών προς την Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε αξία στα 98 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τελ Αβίβ.

Οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι άμεσες επενδύσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα επικεντρώνονται κυρίως στους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, των ακινήτων, των τουριστικών υποδομών και των ξενοδοχείων, αλλά και των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκατέρωθεν και για δυνητικές συνεργασίες στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, αλλά και αυτόν της φαρμακευτικής κάνναβης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμη και οι μεγαλύτερες ισραηλινές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν, όπως είναι αυτονόητο, σημαντικά προβλήματα αυτή τη στιγμή εξαιτίας της κατάστασης στο Ισραήλ.
Σταχυολογώντας ισραηλινές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν στον τομέα των ξενοδοχείων και των τουριστικών ακινήτων οι Brown Hotels, Frank Group, Fattal Group, Zoia Fund, Ficus Investments και G4 BZPW. Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα από το Ισραήλ είναι και αυτή της Tikun Olam για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Στην άμυνα ξεχωρίζουν η κοινοπραξία της SK Group με την Plasan, η οποία απέκτησε την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και η Elbit Systems. Μνημόνια συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις και αναζήτηση πιθανών νέων επενδύσεων υλοποιεί η Israel Shipyards, ενώ στις υπηρεσίες λογισμικού στην Ελλάδα έχει επεκταθεί η Vtool και στην κυβερνοασφάλεια η Checkpoint. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρούσες στην Ελλάδα είναι οι YVS και Νofar, ενώ στην αγροτεχνολογία η Rivulis. 

Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως και πολλές άλλες λιγότερο γνωστές, αντιμετωπίζουν διαταραχές στη λειτουργία τους στην Ελλάδα είτε λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις μητρικές τους στο Ισραήλ είτε λόγω επαναπατρισμού του ισραηλινής καταγωγής προσωπικού που απασχολούν εδώ. 
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά Ισραηλινός επιχειρηματίας που εργάζεται τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ελλάδα και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των δύο κρατών, «ακόμη κι αυτοί που δεν στρατεύτηκαν ή δεν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού μεταξύ των θυμάτων και των ομήρων, γνωρίζουν καλά κόσμο, είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους που υπήρξε πολύ λιγότερο τυχερός από αυτούς. Σ’ αυτό το περιβάλλον αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τη βαριά ψυχολογική επιβάρυνση στην καθημερινότητά τους». 

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube