REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά , Ισραήλ , Κύπρος 11 Σεπτεμβρίου 2023

«Σωσίβιο» για τον EuroAsia Interconnector από τον ΑΔΜΗΕ;

«Σωσίβιο» για τον EuroAsia Interconnector από τον ΑΔΜΗΕ;

ΑΔΜΗΕ: To μεγάλο έργο διασύνδεσης EurοΑsia Interconnector φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σ’ αυτό που λέμε «ξαφνικό θάνατο», όπως προκύπτει και από πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζονται πρόθυμες να το χρηματοδοτήσουν με την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ ήδη έχει καθυστερήσει πληρωμή προς την εταιρεία Nexans. Η Κομισιόν διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις και λύση δεν διαφαίνεται, με τις σημερινές προδιαγραφές του σχήματος.

Πίσω από όλα αυτά, λένε έγκυρές πληροφορίες, φαίνεται να βρίσκεται η έλλειψη εμπιστοσύνης -και στην οικονομική ευρωστία- του βασικού ιδιωτικού φορέα του έργου.

Με δεδομένο ότι το έργο έχει μεγάλη οικονομική, αλλά και γεωπολιτική σημασία για την περιοχή, αφού θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, οι πηγές μας στο χώρο σημειώνουν ότι μάλλον έρχεται η ώρα να πετάξει… σωσίβιο στο project ο ΑΔΜΗΕ. Ο οποίος εξ αντικειμένου έχει την τεχνογνωσία, αλλά και την οικονομική επιφάνεια.

Πέρα από το ότι έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαχείριση, αν οι πληροφοριοδότες μας από την αγορά δεν κάνουν μεγάλο λάθος, ο ΑΔΜΗΕ ήταν εκείνος που έφερε στο project και το ενδιαφέρον ισραηλινών κεφαλαίων.

Προφανώς σε τέτοιου είδους θέματα απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, σε υψηλό επίπεδο. Οι οποίες όμως, αν είναι να ληφθούν, πρέπει να ληφθούν σύντομα. Πριν «κακοφορμίσει» εντελώς η υπόθεση, διότι μετά μπορεί να είναι αργά, για διάσωση!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube