Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πρόοδο στην ανάκτηση εδαφών και βαριές απώλειες των Ρώσων κάνει λόγο το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για πρόοδο στην ανάκτηση εδαφών και βαριές απώλειες των Ρώσων κάνει λόγο το Κίεβο

Πηγή φωτογραφίας: understandingwar.org

Δηλώσεις ουκρανικής και ρωσικής πλευράς

Πηγή Άρθρου: Reuters

Οι ουκρανικοί απολογισμοί περιέγραψαν σφοδρές μάχες σε πολλά σημεία του ανατολικού μετώπου, αλλά καμία νέα σημαντική πρόοδο στην ουκρανική αντεπίθεση που ήδη διαρκεί τρεις μήνες.

Οι ουκρανικές επανακτήσεις εδαφών είναι πολύ πιο αργές από τα κέρδη που κατέγραψαν πέρυσι στα βορειοανατολικά, καθώς προχωρούν μεθοδικά απέναντι στις βαθιές ρωσικές οχυρώσεις.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις επικρίσεις της Δύσης που λένε ότι η τρίμηνη επίθεση είναι πολύ αργή και παρεμποδίζεται από στρατηγικά λάθη, όπως η τοποθέτηση στρατευμάτων σε λάθος σημεία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν οκτώ επιθέσεις στα ανατολικά σε καυτά αμφισβητούμενες περιοχές νότια του Μπαχμούτ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου σημειώνουν κέρδη γύρω από τρία χωριά νότια του Μπαχμούτ – συμπεριλαμβανομένου του Aντρίιβκα

«Έχει σημειωθεί πρόοδος εκεί», δήλωσε η ίδια στοTelegram, ενώ ανέφερε αρχικά ότι η Aντρίιβκα τέθηκε υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά αργότερα δήλωσε ότι αυτό ήταν ανακριβές, καθώς οι μάχες εξακολουθούσαν να μαίνονται γύρω από το χωριό.

Η Mαλιάρ δεν έκανε καμία αναφορά στις πόλεις Aβντίιβκα και Mαρίνκα, νοτιότερα στην περιοχή του Ντονέτσκ, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι και οι δύο δέχονται σφοδρές ρωσικές επιθέσεις.

Στο νότιο μέτωπο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην κατάληψη μιας σειράς χωριών στην πορεία προς την Αζοφική Θάλασσα, η Mαλιάρ δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν υποστεί «σημαντικές απώλειες» σε επιθέσεις σε πόλεις-κλειδιά.

Οι ρωσικές απώλειες, είπε η Μαλιάρ είχαν «μειώσει σημαντικά την ικανότητά τους να αμυνθούν».

Η κίνηση προς τα νότια έχει ως στόχο να διασπάσει μια χερσαία γέφυρα που δημιούργησαν οι ρωσικές δυνάμεις μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, και των περιοχών που κατέχουν στα ανατολικά, οι οποίες επεκτάθηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Ολεξάντρ Στούπουν, εκπρόσωπος των στρατευμάτων στο νότιο μέτωπο, υπογράμμισε τη μεγάλη έκταση των ρωσικών απωλειών στις προσπάθειες της Μόσχας να ανακτήσει τις χαμένες θέσεις.

«Ο εχθρός, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών να ανακαταλάβει τουλάχιστον ορισμένες από τις χαμένες θέσεις στην κατεύθυνση Ταβρία (νότια) τις τελευταίες δύο ημέρες έχει χάσει 15 άρματα μάχης και 12 τεθωρακισμένα οχήματα», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube