Weather Icon

Οργίλη αντίδραση της Τουρκίας για την επικριτική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Οργίλη αντίδραση της Τουρκίας για την επικριτική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Tην έναρξη παράνομων κατασκευαστικών εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εντός της ζώνης ασφαλείας κοντά στο δικοινοτικό χωριό Πύλα, στην Κύπρο, καθώς και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματά του, στις 18 Αυγούστου 2023, καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντίδραση της Άγκυρας με αφορμή την ετήσια έκθεση που της ασκεί κριτική σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), που μεταξύ άλλων αναφέρει πως αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Η ετήσια έκθεση του Ε.Κ. εγκρίθηκε με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς», ενώ ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, υποστηρίζει πως η έκθεση αυτή είναι «απαράδεκτη».

«Απαιτείται σεβασμός»
Οι ευρωβουλευτές στην έκθεση επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στους τομείς της ασφάλειας, των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και της μετανάστευσης, ζητούν όμως από την Αγκυρα «να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμορφώνεται με τους νόμους, τις αρχές και τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την έναρξη «παράνομων κατασκευαστικών εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εντός της ζώνης ασφαλείας κοντά στο δικοινοτικό χωριό Πύλα, στην Κύπρο, καθώς και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ στις 18 Αυγούστου 2023».

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ιμβρο και την Τένεδο. Το Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να σεβαστούν πλήρως τον ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, σημειώνοντας με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το μνημείο της Αγίας Σοφίας και το Μουσείο της Μονής της Χώρας». Αναφορά γίνεται επίσης στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην ανάγκη σεβασμού και αναγνώρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στην προστασία μειονοτήτων από ρητορική μίσους και θρησκευτικών χώρων από βανδαλισμό.

Η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, το μήνυμα από το Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και υπογραμμίζει ότι η διαδικασία προσχώρησης μιας χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τη διαδικασία προσχώρησης μιας άλλης στην Ε.Ε.

Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει την έκθεση «συλλογή αβάσιμων ισχυρισμών και προκαταλήψεων, που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, που αντικατοπτρίζει τη γνωστή ρηχή και μη οραματική προσέγγιση του Ε.Κ., όχι μόνο για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., αλλά και για το μέλλον της Ε.Ε.».

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως «οι ισχυρισμοί που έχει συμπεριλάβει το Ε.Κ. στην έκθεση σχετικά με τα ζητήματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, που αντικατοπτρίζουν μονομερείς απόψεις ορισμένων κύκλων και είναι αποκομμένοι από ιστορικά και νομικά δεδομένα, είναι άκυροι».

Εντύπωση προκάλεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκαθαρίζει πως δεν έχει ελπίδες στην παρούσα φάση για μια πιθανή αλλαγή στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς τονίζει πως «αναμένουμε ότι το επερχόμενο Κοινοβούλιο που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές του Ε.Κ. το 2024, να ενεργήσει με ορθολογικό, αντικειμενικό και εποικοδομητικό τρόπο».

Το ίδιο έντονα αντέδρασε και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο οποίος υποστήριξε πως η έκθεση «είναι μεροληπτική, κακόβουλη και απαράδεκτη… Τα μέλη του Ε.Κ., που λαμβάνουν μεροληπτικές, παράλογες αποφάσεις, που δεν έχουν σχέση με τη νομιμότητα, θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν αυτή τη λαϊκιστική πολιτική», αναφέρει.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube