REAL TIME |

Weather Icon

Καιρίδης: Οι πτυχές μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Μεταναστευτικό

Καιρίδης: Οι πτυχές μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Μεταναστευτικό

Associated Press

«Ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας»

Για τις πτυχές μίας «ευρωτουρκικής συμφωνίας της με πρωτοβουλία της Ελλάδας», μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Κατά τον υπουργό, «είδηση» αποτελεί η καλύτερη συνεργασία ελληνικού λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή, λέγοντας πως μια τέτοια προοπτική είναι εφικτή, προσθέτοντας πως η θετικότερη εικόνα συνδέετaι με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Το θέμα είναι να μην χάσουμε τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει τα φώτα η Ιταλία», σχολίασε.

Στην σκιά του τουρκικού τελεσίγραφου για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Καιρίδης σχολιάζει πως «δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων από την Τουρκία, αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’ οδόν για τη Γερμανία».

Ο κ. Καιρίδης υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, με την οποία θα συναντηθεί και ο ίδιος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς, εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μεταναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο, μένουμε εμείς με αυξημένες ροές».

«Η πρωτοβουλία είναι της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η χώρα είναι προφανώς στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης. «Προφανώς τα χρήματα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός ότι έχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές. Είχαμε διπλασιασμό των παράνομων αφίξεων το 2022 σε σχέση με το 2021 και περαιτέρω αύξηση το 2023, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία», σχολίασε ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Η Τουρκία είναι το “κλειδί” ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο και κινέζικες μηχανές που αποκαλούνται ως μοντέλο του Αιγαίου, εμφανίζονται μέχρι τη Μάγχη» σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία οι μετανάστες κατευθύνονται προς Γαλλία και προέρχονται από τη γαλλόφωνη Αφρική. Ιδιαίτερο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον του Βερολίνου που έχει δεχθεί 200.000 νέες αιτήσεις ασύλου κι επιπλέον και ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες», είπε ο κ. Καιρίδης σημειώνοντας πως την Παρασκευή επικοινώνησε με τον υφυπουργό Μετανάστευσης της Γερμανίας.

Στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών. «Οπως ξέρετε, η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, αλλά και οι κυβερνήσεις δυστυχώς συχνά είναι διαιρεμένες και έχουμε τα γνωστά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει αφύπνιση. Εχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας για το “παζλ”. Πρέπει να μπουν όλα τα κομμάτια και είναι η Ευρώπη η οποία ολιγωρεί».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube