REAL TIME |

Weather Icon
Κορέα – Βόρειος Κορέα 24 Αυγούστου 2023

Β. Κορέα: Απέτυχε η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου

Β. Κορέα: Απέτυχε η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου

Η πρώτη του προσπάθεια τον Μάιο κατέληξε επίσης σε αποτυχία όταν ο νέος πύραυλος Chollima-1 συνετρίβη στη θάλασσα.

Πηγή Άρθρου: Reuters,  liberal.gr

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η δεύτερη απόπειρά της να εκτοξεύσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά απέτυχε την Πέμπτη, αλλά υποσχέθηκε να προσπαθήσει ξανά τον Οκτώβριο,  όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη του προσπάθεια τον Μάιο κατέληξε επίσης σε αποτυχία όταν ο νέος πύραυλος Chollima-1 συνετρίβη στη θάλασσα.

Η πυρηνικά οπλισμένη χώρα επιδιώκει να τοποθετήσει τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά, λέγοντας ότι σχεδιάζει έναν στόλο δορυφόρων για να παρακολουθεί τις κινήσεις των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών στρατευμάτων.

«Η πρώτη και η δεύτερη φάση της πτήσης του πυραύλου ήταν φυσιολογικές, όμως η εκτόξευση απέτυχε εξαιτίας σφάλματος στο σύστημα επείγουσας πυροδότησης κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης της πτήσης», ανέφερε το KCNA.

Η εκτόξευση προκάλεσε μια προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία λίγο πριν τις 4 το πρωί τοπική ώρα μέσω του συστήματος εκπομπής J-alert, λέγοντας στους κατοίκους του νοτιότερου νομού της Οκινάουα να καλυφθούν σε εσωτερικούς χώρους.

Περίπου 20 λεπτά μετά τον συναγερμό, η ιαπωνική κυβέρνηση συνέχισε με μια ειδοποίηση ότι ο πύραυλος είχε περάσει προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και ήρε την προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, ο Ιάπωνας Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο είπε ότι οι επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις πυραύλων αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. «Θα διαμαρτυρηθούμε σθεναρά κατά της Βόρειας Κορέας και θα την καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο», είπε.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός γνώριζε την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Πριν από δύο ημέρες η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα εκτοξεύσει έναν δορυφόρο μεταξύ 24 και 31 Αυγούστου.

Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι χρειάζεται έναν στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης για να ενισχύσει την παρακολούθηση των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Αλλά η προσπάθεια του Βορρά στις 31 Μαΐου να εκτοξεύσει τον δορυφορικό πύραυλο Chollima-1 πήγε στραβά.

Η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσιγκτον καταδίκασαν την εκτόξευση του Μαΐου ως πρόκληση και παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων από τοην Βόρεια Κορέα

Η Νότια Κορέα ανέκτησε τμήματα αυτού του αποτυχημένου πυραύλου, συμπεριλαμβανομένου του ωφέλιμου φορτίου του δορυφόρου, το οποίο είπε ότι δεν φαίνεται να έχει στρατιωτική ικανότητα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube