REAL TIME |

Weather Icon

Συνέχισαν κανονικά τις παράνομες εργασίες στην Πύλα – Βίντεο από το σημείο

Συνέχισαν κανονικά τις παράνομες εργασίες στην Πύλα – Βίντεο από το σημείο

Είναι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού

Προκόπης Θουκυδίδης

Απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία που συνεχίζει κανονικά την παράνομη κατασκευή δρόμου ο οποίος ξεκινά από τα κατεχόμενα και θα διασχίζει την γραμμή κατάπαυσης του πυρός καταλήγοντας στην Πύλα.

Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μεταξύ Τουρκοκυπρίων και δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης αποδεικνύουν την πλήρη αποθράσυνση του κατοχικού καθεστώτος και διαψεύδουν με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο όσους έκαναν λόγο θετικά μηνύματα από την Άγκυρα.  

«Είναι για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του τουρκικού στρατού και ορισμένων επιτήδειων οι οποίοι ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες όπως είναι το λαθρεμπόριο όπως είναι η διακίνηση λαθρομεταναστών και τα ναρκωτικά» ανέφερε ο κοινοτάρχης της Πύλας.

Ηρεμία επικρατεί στο χωριό της Πύλας μετά την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε βάρος δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης ο κοινοτάρχης Πύλας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία έντασης στο χωριό ενώ επισημαίνει ότι οι σχεδιασμοί των τούρκων συνεχίζονται και θα υλοποιηθούν.

«Δυστυχώς με τις ενέργειες αυτές διαταράχθηκαν οι σχέσεις και η ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων στην Πύλα αυτόν που επικαλούνται ότι είναι για ανθρωπιστικούς λόγους σας λέω ότι είναι απλά δικαιολογίες δεν είναι καθόλου για ανθρωπιστικούς λόγους ούτε σκέφτηκαν τώρα μετά από 50 χρόνια τους Τουρκοκύπριους της Πύλας» επισήμανε ο κοινοτάρχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα οι σχεδιασμοί των τούρκων συνεχίζονται και η κατασκευή του δρόμου δεν έχει σταματήσει τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι παραμένουν στην περιοχή και επιτηρούν για τυχόν παραβίασης του καθεστώτος της Νεκράς Ζώνη.

«Οι ειρηνευτές μας παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή.  Συνεχίζουν τις περιπολίες και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση, εάν χρειαστεί, για να αποτρέψουν επανέναρξη οποιωνδήποτε μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών».  Ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της UNFICYP Αλίμ Σιντίγκ.
Σύμφωνα με αποκλειστικά πλάνα που εξασφάλισε το ΣΙΓΜΑ, ακόμη και μετά την ένταση που σημειώθηκε στην περιοχή, οι Τούρκοι συνέχισαν τις παράνομες εργασίες τους εντός της Νεκράς Ζώνης.  

Την ώρα πάντως που γίνεται λόγος για τερματισμό τον εργασιών και επικέντρωσής τους στις κατεχόμενες περιοχές, ο εγκάθετος της Άγκυρας και ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών στέλνουν άλλα μηνύματα.  

«Ο ΟΗΕ πάντα ευνοεί την ε/κ πλευρά. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Συμπεριφέρεται σαν υπάρχει μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά στο νησί. Παρεμβαίνει στο δρόμο για να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά». Φυσικά και επεμβήκαμε με τη βοήθεια μιας μπουλντόζας.

Πρέπει να προστατεύσω τον λαό μου. Θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον δρόμο. Είναι το φυσικό δικαίωμα των κατοίκων αυτού του χωριού να ζουν στη δική τους γη», δήλωσε ο Τατάρ.

«Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών με τα οχήματά τους αποσύρθηκαν στα “σύνορα” της νεκρής ζώνης, κάτι που είχε προβλεφθεί και γίνει αποδεκτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οι δυνάμεις του ΟΗΕ επιβλέπουν τη νεκρή ζώνη από απόσταση.

Οι εργασίες στην περιοχή συνεχίστηκαν σήμερα τις πρωινές ώρες, αλλά με χαμηλό ρυθμό λόγω του Σαββατοκύριακου» είπε ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών των κατεχομένων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την 1η Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Τα συμβάντα στην Κύπρο δεν έχουν προηγούμενο δήλωσε ο  Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.   Είπε ότι η κίνηση δεν έχει προηγούμενο, μίλησε για απρόκλητη επίθεση στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και για κατάφωρη παραβίαση του status quo.

Επισήμανε την πολύ αυστηρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή τη μάχη, «δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές».

Στο μεταξύ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να σεβαστούν την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.  Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο που καλεί σε τερματισμό παράνομων ενεργειών εντός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.  Εντύπωση προκαλεί η μη αντίδραση της Ρωσίας που μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Πηγή: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube