Weather Icon

Πασινιάν: Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου μη επιτρέποντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Πασινιάν: Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου μη επιτρέποντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας κατάφωρα το σημείο 6 της τριμερούς δήλωσης της συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου 2020, εμποδίζει παράνομα την είσοδο ανθρωπιστικών φορτίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στη κυβερνητική συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι για 9η ημέρα ήδη, τα ανθρωπιστικά φορτία που αποστέλλονται από την κυβέρνηση της Αρμενίας βρίσκονται στη γειτονιά του οικισμού Kornidzor στην περιοχή Syunik.

“Το Αζερμπαϊτζάν επιμένει ότι ένας από τους λόγους για το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν στις 15 Ιουνίου είναι η “στρατιωτική πρόκληση από την αρμενική πλευρά”. Εκείνη την ημέρα, το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να τοποθετήσει μια σημαία στην άκρη της γέφυρας Khakar, στο αρμενικό έδαφος”, δήλωσε ο Πασινιάν, σημειώνοντας ότι αυτή η ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν οι εργασίες οριοθέτησης και χάραξης των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

“Η πρακτική του Αζερμπαϊτζάν να τοποθετεί σημαίες σε διάφορα σημεία με τη βία μοιάζει με πράξη διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτό φάνηκε και από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στο Euronews, στην οποία είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει εδαφικές απαιτήσεις έναντι της Αρμενίας και ανέφερε ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα σύνορα της Αρμενίας καθορίστηκαν από τη Διακήρυξη του Αλμάτι το 1991 και επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνάντησης της Πράγας το 2022, υπενθύμισε ο Πασινιάν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να μην εμποδίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικών φορτίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, σημειώνοντας ότι αυτό το βήμα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube