Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Ινδία 26 Αυγούστου 2023

Επίσκεψη Μόντι: Τι εξετάζεται για τη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε άμυνα και ασφάλεια

Επίσκεψη Μόντι: Τι εξετάζεται για τη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε άμυνα και ασφάλεια

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες και 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναζητά «δίοδο» στην Ευρώπη, με την Ελλάδα χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, να αποτελεί δυνητική «πύλη» για την είσοδο του Νέου Δελχί στις αγορές της γηραιάς ηπείρου. Ταυτόχρονα, η Ινδία επιδιώκει να αποκτήσει πιο ενεργή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή στην οποία το Πακιστάν αυξάνει σταδιακά το στρατιωτικό του αποτύπωμα μέσω της Τουρκίας.

Στρατηγική Συνεργασία

Από τις αρχές του έτους, Ελλάδα και Ινδία ενεργοποίησαν έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, αμφότερες διαθέτουν ισχυρές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις ενώ ως ναυτικά έθνη έχουν κοινή αντίληψη για ζητήματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Απόδειξη της νεότευκτης αλλά σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών είναι η παρουσία στην Ελλάδα ινδικών αεροπορικών και ναυτικών μονάδων δύο φορές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στα τέλη Ιουλίου, το Αντιτορπιλικό Κατευθυνομένων Βλημάτων κλάσης Καλκούτα INSChennai επισκέφθηκε τη Σούδα και ελλιμενίστηκε στη ναυτική βάση για τρεις ημέρες, από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου.

Επίσκεψη Μόντι: Τι εξετάζεται για τη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε άμυνα και ασφάλεια-1

Το INS Chennai πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με τη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού στην ευαίσθητη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκτελώντας, μεταξύ άλλων, αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών. Η παρουσία του Chennai στην Κρήτη έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα δύο ναυτικά να εκπαιδευτούν μαζί, βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή της ινδικής αεροπορίας στη μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-23» η οποία έλαβε διακλαδικό χαρακτήρα με την παρουσία μονάδων επιφανείας και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων. Τα θηριώδη Sukhoi Su-30MKI μεταστάθμευσαν για πρώτη φορά σε ελληνικό αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναέριας μάχης, ναυτικής προσβολής και καταστολής αεράμυνας σε περιοχές που εκτείνονταν έως τις ανατολικές παρυφές του FIR Αθηνών. 

Τα ινδικά Sukhoi πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη και φωτογραφήθηκαν μαζί με τα F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που αντανακλά τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Το αεροπορικό Επιτελείο εξετάζει τη δυνατότητα αποστολής τεσσάρων ελληνικών F-16 στην άσκηση «TarangShakti», τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Η συνεκπαίδευση με τους Έλληνες πιλότους κρίνεται εξόχως σημαντική για το Νέο Δελχί, μιας και σύντομα η Ινδία θα μπει στο «κλαμπ» των Rafale, ενώ η εξοικείωση με τα F-16, το μαχητικό που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της πακιστανικής αεροπορίας, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους Ινδούς. 

Στα σκαριά τριμερής Ελλάδας – Ινδίας – Ισραήλ 

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον ομόλογό του, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, Στρατηγό Ανίλ Τσαουχάν εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας – Ισραήλ αλλά και το ενδεχόμενο κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Νέο Δελχί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α/ΓΕΕΘΑ επανέλαβε την παροχή υποστήριξης ως Host Nation (HNS) που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ινδική αεροπορία κατά τη διέλευση μαχητικών αεροσκαφών της από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Στη φάση του σχεδιασμού βρίσκεται και η επίσκεψη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ινδία, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο ομόλογός του, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube