Weather Icon
BRICS 23 Αυγούστου 2023

15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS: Σχεδιάζουν την απεξάρτηση από το δολάριο

15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS: Σχεδιάζουν την απεξάρτηση από το δολάριο

Ο σχηματισμός BRICS, που αποτελείται από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική, αντιπροσωπεύει ήδη το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχοντας υπερβεί το G7, το μερίδιο του οποίου έχει περιοριστεί στο 30%. Αντιπροσωπεύει, επίσης, το 16% του διεθνούς εμπορίου. [EPA]

Θα χορηγεί δάνεια σε δικά τους νομίσματα μέσω Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας

Bloomberg, Financial Times

Με στόχο να περιορίσουν την επιρροή του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία αυξάνοντας τη χρήση των δικών τους νομισμάτων ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στη διεθνή σκηνή, οι χώρες BRICS συνεδριάζουν από χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στην ατζέντα της διήμερης συνόδου βρίσκεται παράλληλα και η διεύρυνση της ομάδας τους, με κάπου 40 χώρες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον έστω και ατύπως. Ανάμεσά τους και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία.

Με τη σημερινή του σύνθεση ο σχηματισμός αυτός ετερόκλητων χωρών που αποτελείται από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική αντιπροσωπεύει ήδη το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έχοντας υπερβεί το G7, το μερίδιο του οποίου έχει περιοριστεί στο 30%. Αντιπροσωπεύει, επίσης, το 16% του διεθνούς εμπορίου. Ομως, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις που έχει λάβει, δεν έχει παρά μόνον το 15% των ψήφων στο ΔΝΤ. Στις μεταξύ τους διμερείς εμπορικές σχέσεις έχουν προβεί σε συμφωνίες για τη χρήση των δικών τους νομισμάτων, ενώ σχεδιάζουν τώρα να χορηγούν δάνεια στα δικά τους νομίσματα μέσω της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB). Μιλώντας στους Financial Times, η πρόεδρος της NDP και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, τόνισε πως η τράπεζα σχεδιάζει να χορηγεί πιστώσεις σε πέσος Βραζιλίας και ραντ Νοτίου Αφρικής προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και να προωθήσουν ένα πιο ισορροπημένο πολυμερές διεθνές σύστημα χρηματοδότησης. Οπως υπογράμμισε, ο δανεισμός προς τις χώρες αυτές στα νομίσματά τους τους δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουν τους κινδύνους των συναλλαγματικών ισοτιμιών και όσους απορρέουν από τις μεταβολές στα επιτόκια των ΗΠΑ.

«Σκοπεύουμε να χορηγήσουμε φέτος δάνεια ύψους από 8 έως 10 δισ. δολ.», επισήμανε η κ. Ρούσεφ, προσθέτοντας πως «στόχος της NDB είναι το 30% των πιστώσεών της να είναι σε τοπικά νομίσματα».

Στην ατζέντα της διήμερης συνόδου βρίσκεται και η διεύρυνση της ομάδας, με κάπου 40 χώρες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω αναπτυξιακή τράπεζα χορηγεί ήδη πιστώσεις σε γουάν. Επίσης, σημείωσε πως η NDB εξετάζει σοβαρά τις αιτήσεις προσχώρησης 15 χωρών και πιθανώς θα αποδεχθεί ορισμένες από αυτές. Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, τόνισε πως προτεραιότητα για την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είναι να επεκτείνει γεωγραφικά την επιρροή της εντάσσοντας στους κόλπους της χώρες από διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες. Οι χώρες BRICS δημιούργησαν την NDB το 2015 ως εναλλακτική στους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς της Δύσης, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα. Υπογραμμίζουν, πάντα, ότι σε αντίθεση με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα δεν συνδέουν ποτέ τις πιστώσεις που χορηγούν με όρους ή με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών.

Στα οκτώ χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημιουργία της, η NDB έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 33 δισ. δολ. για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ έχει ήδη ενσωματώσει ως μέλος της την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπανγκλαντές που δεν είναι ακόμη μέλη των BRICS. Σε τελική φάση προς την προσχώρησή της είναι, άλλωστε, και η Ουρουγουάη. Τον Μάιο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την προοπτική της NDB σε σταθερή μετά την επιτυχή έκδοσή της σε πράσινα ομόλογα αξίας 1,25 δισ. δολαρίων.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube