REAL TIME |

Weather Icon

Ιδού ο δόκτωρ… Θάνατος

Ιδού ο δόκτωρ… Θάνατος

Ο Χρήστος Ιακώβουν αναλύει τον ρόλο του Γκας Λάσκαρη Αβράκωτου, του πράκτορα της CIA, που έφερε το προσωνύμιο Dr Death – Δόκτωρας Θάνατος δηλαδή, στο πραξικόπημα που οδήγησε στη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, γιατί ήταν ένα ολέθριο εγκληματικό σφάλμα.

15 Ιουλίου 1974

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και την ΕΟΚΑ Β΄, κατ’ εντολή της Χούντας των Συνταγματαρχών, με σκοπό την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’ και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα, μία εξέλιξη που οδήγησε στην εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο στις 20 Ιουλίου 1974.

Ο Γκας Λάσκαρης Αβρακότος (Αβράκωτος) ήταν δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός από γονείς που μετανάστευσαν από την Λήμνο στην Αμερική. Είναι άγνωστο αν ο ίδιος επισκέφθηκε ποτέ την Λήμνο. Στην Ελλάδα πάντως υπηρέτησε σαν πράκτορας της CIA για μεγάλο διάστημα. Δεν αποκλείεται να ήρθε στο νησί των γονιών του αλλά ένας πράκτορας δεν αφήνει ίχνη των δραστηριοτήτων του. Η δράση του ήταν εντυπωσιακή για έναν χαμηλόβαθμο πράκτορα και ο σημαντικός του ρόλος στο αντάρτικο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (σ.σ. δημιούργησε τον Μπιν Λάντεν) έγινε ταινία με τον τίτλο Charlie Wilson’s War. Το Dr Death (θάνατος) ή το Dr Dirty (βρόμικος) όπως ήταν τα παρατσούκλια του στην υπηρεσία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα κέρδισε “επάξια”, ειδικά από την Ελληνική του θητεία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube