REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , ΗΠΑ 4 Ιουλίου 2023

Δωράκι του Σόρος στον Ράμα η επίσκεψη Κλίντον στα Τίρανα! «Ανόητες οι εντάσεις του Κούρτι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο» είπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος

Δωράκι του Σόρος στον Ράμα η επίσκεψη Κλίντον στα Τίρανα! «Ανόητες οι εντάσεις του Κούρτι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο» είπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος

Τιμητική θέση κατά την επίσκεψη του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον στα Τίρανα είχε ο Άλεξ Σόρος. Όχι χωρίς λόγο. Ο πολιτικός φιλάνθρωπος Σόρος είναι γνωστός για τη φιλία του με τον Έντι Ράμα και τους Κλίντον. Αυτό είναι το δώρο που περίμενε ο Έντι Ράμα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Είναι περίεργο πώς οι δημοσιογράφοι/συντονιστές που έχουν χρόνια σε αυτή τη τέχνη γίνονται τόσο αφελείς και ρωτούν τους καλεσμένους στο στούντιο: ήταν αυτό ένα δώρο από την (αμερικανική) κυβέρνηση στον Έντι Ράμα;

Είναι είτε άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι ΗΠΑ, είτε βρίσκονται σε σύγχυση και πρέπει να χτυπήσουν την κόρνα και να επαναλάβουν το μήνυμα της κυβέρνησης. 

Ο ίδιος ο Κλίντον ξεκαθάρισε στην ομιλία του ότι ήταν «ιδιώτης» και δεν μιλά για λογαριασμό της επίσημης πολιτικής.

Μια ιδιωτική επίσκεψη του Κλίντον χρησιμοποιήθηκε στο μέγιστο ως ιδιωτική επίσκεψη του Έντι Ράμα.

Ο μόνος που «χάλασε» το ιδιωτικό πάρτι γενεθλίων του Έντι Ράμα ήταν ο πρόεδρος Μπεγάι. Η φράση «λόγοι υγείας» είναι γνωστή στη διπλωματία.

Ο Μπιλ Κλίντον έλαβε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι, το υψηλότερο παράσημο που δόθηκε από το αλβανικό κράτος. Άλλη μια διακόσμηση από τον πρωθυπουργό είναι παράλογη και ανούσια.

Η παρουσία του Άλεξ Σόρος στα Τίρανα στον τιμητικό τόπο εξηγεί και το δώρο στον Έντι Ράμα.

Επιπλέον, ο Έντι Ράμα δεν τα πήγε άσχημα ως διευθυντής πρωτοκόλλου. Χρησιμοποίησε τα αγόρια και τα κορίτσια του Κοσσυφοπεδίου ως διακόσμηση, αλλά δεν είχε την καρδιά να πει λέξη σήμερα για να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε να δοθεί λύση στην κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, την οποία χαρακτήρισε «ανοησία».

Κλίντον: «Ανόητες οι εντάσεις του Κούρτι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο»

Στην ομιλία του ενώπιον ανώτατων αξιωματούχων της Αλβανίας και πολιτών που συγκεντρώθηκαν προς τιμήν του στη λεωφόρο «Μάρτυρες του Έθνους» στα Τίρανα, τόνισε ότι οι εκλογές στο βορρά του Κοσόβου, πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

«Υπάρχει μια διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο που θα ήθελα να μην είχε συμβεί ποτέ. Δεν είναι πλέον στα χέρια μου, αλλά στα χέρια των Κοσοβάρων. Νομίζω ότι οι αρχές (κυβέρνηση Αλμπίν Κούρτι) έκαναν λάθος με την εκλογή τεσσάρων νέων προέδρων», είπε ο Κλίντον.

Η αλβανική πρωτεύουσα ετοιμάστηκε να υποδεχθεί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον

«Θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη στιγμή για να σταματήσουν αυτές τις ανοησίες. Ποιο μείζον πολιτικό ζήτημα μπορεί να προωθηθεί με την ένταση; Αυτοί οι άνθρωποι σε αυτούς τους δήμους χρειάζονται μια αξιοπρεπή κυβέρνηση και οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν», πρόσθεσε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

Οι Σέρβοι της περιοχής στους τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τέσσερις Αλβανοί να εκλεγούν δήμαρχοι σε αυτούς τους δήμους που έχουν σερβική πλειοψηφία.

Η ένταση σε αυτούς τους δήμους αυξάνεται από τις 26 Μαΐου, όταν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου βοήθησαν τους νέους Αλβανούς δημάρχους να εισέλθουν στα δημοτικά κτήρια. Ο διεθνής παράγοντας ζήτησε παράταση της κατάστασης.

Ο Κλίντον είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες στην ελευθερία, τη δύναμη και την ακεραιότητα της Αλβανίας», παρά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα ρόλο στην τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παρόντες στη δεξίωση προς τιμή του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον ήταν εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης, διαπιστευμένοι πρεσβευτές στα Τίρανα, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, της τοπικής κυβέρνησης, θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ωστόσο, μέρος αυτής της τελετής έγιναν και κάποιοι νέοι και παιδιά από το Κοσσυφοπέδιο, που φέρουν το όνομα του Κλίντον και της συζύγου του, Χίλαρι.

Δήλωσε πολύ συγκινημένος από τις ευχαριστίες που έλαβε κατά την τελετή, στην οποία τιμήθηκε με το «Αστέρι της Εκτίμησης για τα Δημόσια Επιτεύγματα».

«Είμαι άφωνος. Νομίζω ότι αν είχα μια πολύ σωστή κρίση, δεν θα έλεγα τίποτα. Είμαι πραγματικά άφωνος», είπε ο Κλίντον, την πρώτη ημέρα της διήμερης παραμονής του στην Αλβανία μετά από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ράμα είπε ότι ο ίδιος είχε τον Κλίντον ως παράδειγμα και τον επαίνεσε για τον ρόλο του στον τερματισμό του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ράμα χαρακτήρισε την ομιλία της Κλίντον τον Μάρτιο του 1999, όταν ανακοίνωσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, «ένα άλλο διαμάντι» και είπε ότι η ομιλία ήταν «για την ιστορία του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής μας, ένας καθοριστικός λίθος του μονοπατιού του μέλλοντος».

Τόνισε επίσης μέρος της βοήθειας που οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κλίντον, έδωσαν στην Αλβανία που μόλις είχε αναδυθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στα Τίρανα, ενώ πριν από 11 χρόνια την Αλβανία είχε επισκεφθεί η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον, η οποία εκείνη την περίοδο κατείχε τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Ο Κλίντον ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ την εποχή που γινόταν ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να ξεκινήσει το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει σερβικούς στόχους, κάτι που οδήγησε στην απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Εκείνη την εποχή, ο Κλίντον είχε δηλώσει ότι η απόφαση να εξαπολύσει τον βομβαρδισμό ελήφθη για να προστατεύσει χιλιάδες αθώους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο από το καθεστώς του τότε Σέρβου ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Κλίντον επισκέφθηκε το Κόσοβο για πρώτη φορά τον Μάιο του 1999. Στο Κοσσυφοπέδιο έμεινε επίσης το 2009 και το 2019. Στην τελευταία του επίσκεψη, τον συνόδευε η εκλιπούσα πρώην υπουργός των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. 

Συμμετείχαν στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν για την 20ή επέτειο από την είσοδο των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία έχει οριστεί ως Ημέρα Απελευθέρωσης.

Τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εισήλθαν στο Κοσσυφοπέδιο στις 12 Ιουνίου 1999, μετά την αεροπορική εκστρατεία της συμμαχίας εναντίον σερβικών στόχων στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία που διήρκεσε 78 ημέρες.

 

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube