Weather Icon

Χρήστος Ιακώβου: Ευνοϊκό πεδίο δράσης μυστικών υπηρεσιών η Κύπρος

Χρήστος Ιακώβου: Ευνοϊκό πεδίο δράσης μυστικών υπηρεσιών η Κύπρος

Χρήστος Ιακώβου: Τρομοκρατικές επιέσεις και μυστικές υπηρεσίες στην Κύπρο. Δέος και τρόμος για τη Μοσάντ

📋Το ρεπορτάζ

Η Μοσάντ βοήθησε την Κύπρο να εξαρθρώσει μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, όπως ανέφεραν πηγές την Κυριακή 26 Ιουνίου 2023.

Η υπηρεσία κατασκοπείας είπε ότι βοήθησε την Κύπρο να ματαιώσει το σχέδιο του Ιράν προκειμένου να λυθεί το παζλ των υποκείμενων εγκλημάτων και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Το Ισραήλ επαινεί την αποτροπή ιρανικής τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κύπρου εναντίον ισραηλινών στόχων», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ ενεργεί με διάφορους τρόπους παντού για να υπερασπιστεί τους Εβραίους και τους Ισραηλινούς και θα συνεχίσει να ενεργεί για να κόψει τον ιρανικό τρόμο όπου κι αν σηκώσει το κεφάλι του, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του κύριου μεταφορέα τρόμου στον κόσμο».

Νωρίτερα την Κυριακή, το Phile News ανέφερε ότι η Κύπρος απέτρεψε μια οργανωμένη ιρανική τρομοκρατική επίθεση εναντίον Εβραίων στο νησιωτικό κράτος. Αυτή η αρχική αναφορά ανέφερε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σχεδίασε την επίθεση, η οποία σταμάτησε σε συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των δυτικών εταίρων, οι οποίοι ανέφεραν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως τους πιθανούς εταίρους.

Η Ιερουσαλήμ και η Λευκωσία συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν ιρανικές συνωμοσίες για επίθεση εναντίον Ισραηλινών στο παρελθόν. Το 2021, συνέλαβαν έναν Ρωσο-Αζερμπαϊτζανό δολοφόνο που προσλήφθηκε από το IRGC για να σκοτώσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο δισεκατομμυριούχος Teddy Sagi, ήταν μεταξύ των ισραηλινών στόχων εκείνη την εποχή.

Το Channel 12 πρόσθεσε ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε στόχο έναν Εβραίο επιχειρηματία ακινήτων, το εστιατόριο-συναγωγή Chabad (εννοεί την τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου) και ξενοδοχεία που συνήθως επισκέπτονται οι Ισραηλινοί.

Στις 29 Ιουνίου 2023 η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι προτού η ΚΥΠ ειδοποιηθεί για το ιρανικό τρομοκρατικό δίκτυο που δρούσε στο νησί, προηγήθηκε η σύλληψη του ιθύνοντα νου της σχεδιαζόμενης επιχείρησης. Πρόκειται για τον Γιουσέφ Σιαχαμπαζί Αμπασαλίλου, στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, τον οποίον πράκτορες της Μοσάντ εντόπισαν στο Ιράν, τον απήγαγαν και στη συνέχεια τον ανέκριναν, καταφέρνοντας να αποσπάσουν πληροφορίες για τον τρόπο που θα δρούσε το τρομοκρατικό δίκτυο στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, και αφού συνέλλεξε τα απαραίτητα στοιχεία, η Μοσάντ ενημέρωσε την ΚΥΠ και τις αρμόδιες κυπριακές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια «συνέλαβαν τα περισσότερα μέλη του δικτύου που βρίσκονταν στο νησί», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube