Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες την άφιξη στην επικράτειά της του Πριγκόζιν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σχεδόν εικοσιτετράωρη ανταρσία του στη Ρωσία το Σάββατο.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικό συμπέρασμα για τις συνέπειες της εγκατάστασης του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και για την πολύ πιθανή παρουσία επίσης στη Λευκορωσία μέρους των δυνάμεών του», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι στείλαμε ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα και στο Μινσκ ότι το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να προστατεύσει κάθε σύμμαχο και κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι το  θα συμφωνήσει να ενισχύσει την άμυνά του στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προκειμένου να προστατεύσει όλα τα μέλη, ειδικά όσα συνορεύουν με τη Λευκορωσία.

«Έχουμε ήδη αυξήσει τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας με περισσότερες δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας και περισσότερες δυνατότητες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής», είπε.

Το ΝΑΤΟ αντέδρασε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναπτύσσοντας πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Συνδράμουν άλλες τέσσερις που αναπτύχθηκαν το 2017 στα τρία κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία, για να επεκτείνουν την παρουσία του ΝΑΤΟ από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Τη Δευτέρα, η Γερμανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να τοποθετήσει μόνιμα δυνάμεις στη Λιθουανία, εάν χρειαστεί.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία» παρά το χάος το Σαββατοκύριακο που πιθανότατα έχει βαθύνει τις διαιρέσεις. Σημείωσε έτσι ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα χαράξουν τον δρόμο για την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία.

Ναυτεμπορική