Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα όσα αποκάλυψε ο «Φ» την περασμένη Κυριακή, για σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό κτύπημα στην Κύπρο σε βάρος ισραηλινών συμφερόντων, που απετράπη την υστάτη.

Αργά χθες το απόγευμα η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, με επίσημη τοποθέτηση, επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ενώ αποκάλυψε πώς κατάφερε να συλλάβει τον επίδοξο εκτελεστή της τρομοκρατικής ενέργειας εντός ιρανικού εδάφους.

Και όχι μόνο. Δημοσιοποίησε οπτικό υλικό με μαρτυρία του φερόμενου δράστη, Yousef Shahbazi Abbasalilo. Ο τελευταίος έδωσε λεπτομερή μαρτυρία για τον τρόπο που ενήργησε, ενώ στη βάση των όσων ανέφερε οι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών έφτασε στον εγκέφαλο του σχεδιαζόμενου κτυπήματος.

«Σε μια μοναδική τολμηρή αποστολή εντός ιρανικού εδάφους, η Μοσάντ κατάφερε να θέσει υπό κράτηση τον εκτελεστή του τρομοκρατικού σχεδίου, ο οποίος αργότερα  παραδέχθηκε λεπτομερώς (το σχέδιο) κατά τη διάρκεια ανάκρισής του, που οδήγησε στην αποκάλυψη και στη συμμετοχή στο τρομοκρατικό σχέδιο στην Κύπρο» αναφέρει η επίσημη δήλωση της Μοσαντ.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε: «Θα φτάσουμε σε κάθε αξιωματούχο που προωθεί τρομοκρατία σε βάρος Εβραίων και Ισραηλινών οπουδήποτε στον κόσμο, περιλαμβανομένου και ιρανικού εδάφους».

Όπως προκύπτει από αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ, ο Abbasalilο είχε λάβει λεπτομερείς οδηγίες από στελέχη της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (Islamic Revolutionary Guard Corps – IRGC). Σύμφωνα με την Jerusalem Post είπε στους ανακριτές του ακριβώς πώς θα εκτελείτο το σχέδιο, πού θα έβρισκε υλικό αλλά και στελέχη για επίταξη προς υλοποίηση του σκοπού του.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το οπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η Μοσαντ, καθώς ο Abbasalilo αναφέρει πως ο άμεσα προϊστάμενος του, ονόματι Zadeh, του έδωσε σαφείς οδηγίες για την είσοδό του στα κατεχόμενα, μέσω των οποίων, μετέβη στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Βάσει πάντα των όσων παρουσιάζονται στο σχετικό video, ο Zadeh, του έδωσε οδηγίες να συνεργαστεί με Πακιστανούς που βρίσκονται επί κυπριακού εδάφους, γιατί τους εμπιστεύεται και έχουν βοηθήσει στο παρελθόν.

Όπως έγραψε ο «Φ» στο ρεπορτάζ του την περασμένη Κυριακή, στην προκειμένη περίπτωση, ο βασικός δράστης έγινε αντιληπτός, παρακολουθείτο συνεχώς κι αυτό συνέτεινε στο να μην προχωρήσει στην τελική φάση του σχεδιασμού.

Φιλελεύθερος