Weather Icon

Προσιτά smartphone και η ψηφιακή επανάσταση στην Ινδία

Προσιτά smartphone και η ψηφιακή επανάσταση στην Ινδία

Η δέσμευση της χώρας στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη και την ψηφιακή συνδεσιμότητα έχει ανοίξει το δρόμο για αξιοσημείωτες προόδους σε διάφορους τομείς.

Σε μια εποχή που καθοδηγείται από την τεχνολογία και την ψηφιακή καινοτομία, η Ινδία αξιοποιεί σταθερά τις τεράστιες δυνατότητές της να αναδειχθεί ως νέα ηγετική δύναμη στην περιοχή. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ινδία γνώρισε μια σημαντική μεταμόρφωση στο τεχνολογικό της τοπίο.

Η δέσμευση της χώρας στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη και την ψηφιακή συνδεσιμότητα έχει ανοίξει το δρόμο για αξιοσημείωτες προόδους σε διάφορους τομείς. Πρωτοβουλίες όπως η «Digital India» και η «Make in India» έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και στην τοποθέτηση της Ινδίας ως κόμβου ψηφιακής καινοτομίας. Με τη δύναμη να διασφαλίζεται ότι το τελευταίο άτομο στην ουρά μπορεί να γίνει άμεσος ωφελούμενος κυβερνητικών προγραμμάτων μέσω του μέσου, η σημασία της τεχνολογίας έχει πολλαπλασιαστεί και γίνεται σημαντικό εργαλείο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Ινδίας.

Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η φορολογική διαφάνεια, η αυτοπιστοποίηση, η Ψηφιακή Ινδία, η τριάδα DBT-JAM είναι όλοι τομείς που ακούγεται ότι η τεχνολογία έχει αγγίξει και έχει φέρει σημαντικές αλλαγές. Ένας από τους βασικούς μοχλούς της τεχνολογικής ανόδου της Ινδίας ήταν η ταχεία επέκταση της ψηφιακής συνδεσιμότητας και της διείσδυσης του Διαδικτύου. Με περισσότερους από 700 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, η Ινδία μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς πληθυσμούς παγκοσμίως.

Η εμφάνιση φθηνών smartphones και η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών προγραμμάτων δεδομένων συνέβαλαν στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, φέρνοντας εκατομμύρια Ινδούς στο ψηφιακό πεδίο. Αυτή η ψηφιακή επανάσταση άνοιξε νέους δρόμους για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ψηφιακές πληρωμές και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που ζουν, εργάζονται και αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι.

Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο 21ος αιώνας θα ηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκείνες τις υπερδυνάμεις που εκμεταλλεύονται επαρκώς την τεχνολογία και τα δεδομένα. Το ζωντανό οικοσύστημα start-up της Ινδίας υπήρξε καταλύτης για την τεχνολογική καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η χώρα φιλοξενεί πολλές επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού εμπορίου, του fintech και της τεχνολογίας υγείας. Η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και η αυξανόμενη επιχειρηματικότητα έχουν καλλιεργήσει ένα ακμάζον οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.

Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις οδηγούν την καινοτομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην ανάδειξη της Ινδίας ως παγκόσμιας τεχνολογικής δύναμης. Στην πραγματικότητα, μια από τις μεγαλύτερες και πιο επαναστατικές καινοτομίες σε αυτό το ταξίδι ήταν η οικοδόμηση μιας οικονομίας χωρίς μετρητά μέσω της εισαγωγής ψηφιακών πλατφορμών πληρωμών όπως η Ενοποιημένη Διασύνδεση Πληρωμών (UPI) και τα πορτοφόλια κινητών που έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι οικονομικές συναλλαγές στην Χώρα.

Η υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών όχι μόνο παρείχε ευκολία και ασφάλεια, αλλά έπαιξε επίσης καίριο ρόλο στην προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης. Εκατομμύρια μη τραπεζικά άτομα έχουν πλέον πρόσβαση σε επίσημες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία.

Η Ινδία έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της ανάλυσης δεδομένων στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, με πολυάριθμες νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα να συμμετέχουν ενεργά σε έργα τεχνητής νοημοσύνης αιχμής. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία και οι μεταφορές έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε αυτούς τους κλάδους, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς, βιώσιμους και προσβάσιμους σε όλους.

Επιπλέον, οι εκστρατείες «Digital India» και «Ayushman Bharat Digital Mission» στοχεύουν να μετατρέψουν την Ινδία σε μια ψηφιακά ενδυναμωμένη κοινωνία και οικονομία της γνώσης. Η εισαγωγή πρωτοβουλιών όπως το Aadhaar, ένα σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης και το Δίκτυο Φορολογίας Αγαθών και Υπηρεσιών (GSTN), μια ενοποιημένη φορολογική πλατφόρμα, έχει εξορθολογίσει τις διαδικασίες, βελτίωσε τη διαφάνεια και διευκόλυνε την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες έθεσαν τα θεμέλια για ένα πλαίσιο ψηφιακής διακυβέρνησης και έχουν ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη λογοδοσία στις κρατικές υπηρεσίες. Επιπλέον, 1,8 lakh γραμμάρια panchayat έχουν συνδεθεί στο δίκτυο οπτικών ινών μόνο φέτος, 520.000 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη τη χώρα παρέχοντας 400 τύπους κρατικών υπηρεσιών και περισσότερες από 40.000 απαιτήσεις συμμόρφωσης έχουν αφαιρεθεί για να βελτιωθεί η ευκολία κάνοντας δουλειές.

Η άφθονη δεξαμενή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού της Ινδίας και η έμφαση στην τεχνολογική εκπαίδευση ήταν καθοριστικής σημασίας για την τεχνολογική της ανάπτυξη. Η χώρα είναι γνωστή για την ταλαντούχα ομάδα μηχανικών, επιστημόνων και επαγγελματιών πληροφορικής που οδηγούν την καινοτομία τόσο στην Ινδία όσο και παγκοσμίως.

Αξιοποιώντας το ίδιο, το DBT εισήχθη ως μεταρρύθμιση διακυβέρνησης για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία μέσω της οποίας το ποσό του 100% φτάνει στον λογαριασμό δικαιούχου χωρίς ανάμειξη από μεσάζοντες. Μέσα από το ίδιο, σε ένα χρόνο μόνο, Rs. Εξοικονομήθηκαν 44.000 crores λόγω του συστήματος στεγανότητας που υπάρχει τώρα.

Καθώς η Ινδία συνεχίζει την πορεία της προς την τεχνολογική κυριαρχία, οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Η σύγκλιση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το blockchain, το Internet of Things (IoT) και τα δίκτυα 5G παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη. Η εστίαση της κυβέρνησης στην ενίσχυση των μέτρων κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα προωθήσει το τεχνολογικό ταξίδι της Ινδίας.

Συμπερασματικά, ο μετασχηματισμός της Ινδίας σε μια τεχνολογική υπερδύναμη αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής της στην καινοτομία, την ψηφιακή συνδεσιμότητα και την επιχειρηματικότητα. Το ζωντανό οικοσύστημα start-up της χώρας, η επέκταση της ψηφιακής υποδομής και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό την έχουν τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου τεχνολογικού τοπίου. Με ένα ευνοϊκό περιβάλλον για καινοτομία και μια αυξανόμενη όρεξη για ψηφιακό μετασχηματισμό, η Ινδία είναι έτοιμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, διαμορφώνοντας το μέλλον της τεχνολογίας και επηρεάζοντας τις παγκόσμιες ψηφιακές τάσεις.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube