Weather Icon

Παρίσι: Σύνοδος 50 αρχηγών κρατών για “ειρήνη” μεταξύ Δύσης και Νότου

Παρίσι: Σύνοδος 50 αρχηγών κρατών για “ειρήνη” μεταξύ Δύσης και Νότου

Σύνοδος για ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο

Η συνάντηση τιτλοφορείται: “Για μια νέα οικονομική συμφωνία με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας”. Πάνω από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, διεθνείς οργανισμοί και ο ΟΗΕ, συμμετέχουν στην εν λόγω Διάσκεψη, στην οποία εκτός του προέδρου Μακρόν επικεφαλής των εργασιών είναι και η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Αμόρ Μότλεϊ.

Μέσω twitter ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή του: “Από τις απαντήσεις και τα σχόλια που δέχθηκα, το νιώθω, ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε μεγάλες διαφορές υπέρ του πλανήτη και ενάντια της φτώχειας”, σημεώνει.

Ζητούμενο μια πιο δίκαιη εταιρική σχέση

Είναι και ευχή πολλών, να μην αποδειχθεί μια επιπλέον διάσκεψη “με πολλά λόγια μόνο” αλλά να “προκύψει κάτι απτό” γιατί οι “καιροί είναι κρίσιμοι”. Ύστερα από 30 χρόνια της λεγόμενης “παγκοσμιοποίησης των ευκαιριών” με περιορισμό της φτώχειας, οι δείκτες για το προσδόκιμο ζωής και το βιοτικό επίπεδο, άρχισαν να “βουλιάζουν”, από το 2020 και μετά. Είναι πολλαπλοί επομένως οι επιδιωκόμενοι στόχοι της Διάσκεψης, η βασική ιδέα όμως των διοργανωτών είναι : “Η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τη χάραξη μιας πιο ισορροπημένης εταιρικής σχέσης μεταξύ Νότου και Βορρά”.

Πολλές είναι και οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων όπως: η αναστολή αποπληρωμής χρέους μιας χώρας που πλήττεται σφόδρα από την κλιματική αλλαγή ή φυσική καταστροφή ή ακόμα η ιδέα ταμπού για διεθνείς φόρους, όπως ενός νέου φόρου άνθρακα για τις θαλάσσιες μεταφορές, που προτείνει η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος και έχει την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν. Νωρίς αύριο το πρωί (ο Γάλλος πρόεδρος θα αναπτύξει τις θέσεις του για το θέμα, απευθυνόμενος στο γαλλικό λαό μέσω του συνόλου των κρατικών και μη ραδιοφώνων.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube