REAL TIME |

Weather Icon

Πόσες φορές μίλησαν Πασινιάν και Πούτιν το 2022;

Πόσες φορές μίλησαν Πασινιάν και Πούτιν το 2022;

Το 2022, η Δημοκρατία της Αρμενίας συνέχισε να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και άλλες κατευθύνσεις, καθώς και σε κατεύθυνση ασφαλείας, τόνισε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην έκθεση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα του προγράμματός της (2021-2026) το 2022, αναφέρει το «Armenpress».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπήρξαν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Απριλίου 2022. Κατά την επίσκεψη υπογράφηκαν τα ακόλουθα διμερή έγγραφα.

 “Μνημόνιο για τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον κοινωνικό και εργασιακό τομέα”

“Πρόγραμμα συνεργασίας για το 2022-2023 μεταξύ της Υπηρεσίας Επιβολής Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Επιμελητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας” 

Σύνθετο πρόγραμμα αρμενο-ρωσικής συνεργασίας στον τομέα των ενεργειακών και μη ενεργειακών έργων:

“Πρωτόκολλο μεταξύ της Αρχής Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη μετάβαση στην ενοποίηση συστημάτων πληροφοριών στον τομέα της καραντίνας φυτών”

“Μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας  για τη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού το 2022-2025”

“Πρόγραμμα συνεργασίας για το 2022-2023 μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας” 

“Συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών”

Στις 18 Ιουλίου 2022 υπογράφηκε το πρωτόκολλο “Τροποποίηση της συμφωνίας της 2ας Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την πώληση και την αγορά μετοχών της κλειστής ανώνυμης εταιρείας “ArmRusgazprom” και οι όροι της περαιτέρω δραστηριότητας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Αρμενία με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του ΟΣΣΑ τον Νοέμβριο του 2022. Κατά τη διάρκεια του 2022 πραγματοποιήθηκαν 6 διμερείς συναντήσεις και 20 τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κατά το 2022, πραγματοποιήθηκαν 3 διμερείς συναντήσεις και 2 τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, και 1 ακόμη συνάντηση στις αρχές του 2023.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε επίσης συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, Βαλεντίνα Ματβιένκο, και τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δέχθηκε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το ένατο αρμενο-ρωσικό διαπεριφερειακό φόρουμ και ο αρμενο-ρωσικός επιχειρηματικός διάλογος με τίτλο «Αρμενο-ρωσική συνεργασία: Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες», μετά από το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αρμενίας Μχερ Γκριγκοριάν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξέι Οωερτσούκ υπέγραψαν το πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας 2022-2025 μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στις 22-23 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η 21η σύνοδος της διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας υπό τη συμπροεδρία των αντιπροέδρων της κυβέρνησης των δύο χωρών.

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις και 10 τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Αρμενίας Καρέν Αντρεασιάν, ο Υπουργός Εδαφικής Διοίκησης και Υποδομών της Αρμενίας Γκνελ Σανοσιάν, ο Υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας Βαχάν Κερομπιάν, ο υπουργός Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Αρμενίας Βαχράμ Ντουμανιάν είχαν επισκέψεις εργασίας στη Ρωσία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκεί Ναρίσκιν, ο Υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης, Επικοινωνιών και Μαζικών Επικοινωνιών Μακσούντ Σαντάγιεφ, ο Υπουργός Αθλητισμού Ολέγκ Ματίτσιν, ο Υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλεφ, ο Υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο επισκέφτηκαν την Αρμενία.

Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, η έκθεση τονίζει ότι ο εμπορικός τζίρος Αρμενίας-Ρωσίας το 2022 ανήλθε σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έναντι περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 91,7%.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube