REAL TIME |

Weather Icon

Όλη η υδρόγειος ένα Αραράτ! Στα 11 εκατομμύρια ανέρχεται η αρμενική διασπορά

Όλη η υδρόγειος ένα Αραράτ! Στα 11 εκατομμύρια ανέρχεται η αρμενική διασπορά
⚽Ποδόσφαιρο, γεωγραφία και ιστορία αποδεικνύονται διαρκώς έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Στην περίπτωση της Αρμενίας, το γεγονός διατρανώνεται.
🇦🇲Η Αρμένικη διασπορά χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο όρος όχι απλά υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά οι εκπατρισμένοι Αρμένιοι ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια, συνειδητοποιεί το πόσο ευπροσάρμοστος λαός είναι σε διαφορετικές συνθήκες, που οι συχνές γεωπολιτικές αλλαγές δεν του επέτρεψαν να ανθήσει εκεί… που προοριζόταν να ανθήσει.
‼️Βέβαια, σημείο αναφοράς αποτελεί η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία σφάγιασε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Ως εκ τούτου, κατά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, μετά τη διάλυση της ο κόσμος διασκορπίστηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
🌎Μεγάλο μέρος της διασποράς ήταν στη Λατινική Αμερική, μία καθαρά ποδοσφαιρική περιοχή. Αυτό αξιοποιεί σήμερα η ομοσπονδία της χώρας, αντλώντας 5 ποδοσφαιριστές από το συγκεκριμένο στοιχείο.
🇦🇲🇦🇷1. Νορμπέρτο Μπριάσκο Μπαλεκιάν: Η Αρμένικη διασπορά στην Αργεντινή υπολογίζεται γύρω στις 120 χιλιάδες. Μία από αυτές τις οικογένειες είναι και η Μπριάσκο-Μπαλεκιάν. Ο 27χρονος επιθετικός πλέον της Μπόκα Τζούνιορς, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες. Οι πρόπαππουδες του, είναι 2 από τους επιζώντες από τη σφαγή των Τούρκων. Ξεκίνησε από την τοπική Ουρακάν, εκεί όπου έφτιαξε το όνομα του για 5 χρόνια και το 2021 μετακόμισε στη συμπολίτισσα Μπόκα.
🇦🇲🇦🇷2. Λούκας Ζελαραγιάν: Γεννημένος στην Κόρδοβα της Αργεντινής, ξεκίνησε από την τοπική Μπελγράνο, όπου έγραψε 75 συμμετοχές σε 3 χρονια. Ο ακραίος μεσοεπιθετικός εξαργύρωσε τις καλές του εμφανίσεις με μεταγραφή στη Μεξικανική Τίγκρες, εκεί όπου σε μια τετραετία μάτωσε τα πλεκτά 21 φορές σε 113 εμφανίσεις, προτού γίνει κατοικος Οχάιο για λογαριασμό της Κολόμπους Κρου, του MLS, το 2020. Ο Λούκας πήρε την αρμενική υπηκοότητα μέσω του πατέρα του, εξού και το επίθετο.
🇦🇲🇨🇴3. Ζιόρντι Αραράτ: Με επίθετο που παραπέμπει στο γνωστό οροπέδιο, ιερό εθνικό σύμβολο των Αρμενίων, ο αμυντικός της Ιντεπετιέντε Ντε Μεντεγίν, γεννήθηκε στη Μπογκοτά και 19 ετών έκανε ντεμπούτο στην τοπική Σάντα Φε. Η διαδρομή για να αγωνιστεί στη μεγάλη ομάδα της χώρας, μεσολάβησαν οι Μπογιάκα-Τσίκο και η Νόα. Στα 27 του πλέον, αγωνίζεται στην Εθνική, ένεκα της καταγωγής της μητέρας του και κατά το ήμισι δικής του.

🇦🇲🇩🇪4. Γκραντ Λεόν Ράνος: Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ο Ράνος μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στον ευρωπαϊκό κόσμο. Γεννήθηκε στην Κάτω Σαξονία και σε επίπεδο ακαδημίων αγωνίστηκε πέραν από την Μπένιγκσεν, σε Ανόβερο, Ντόρτμουντ και Μπάγερν. Από την περσινή χρονιά, παίζει στη 2η ομάδα των Βαυαρών, ενώ έκανε ντεμπούτο σκοράροντας 2 γκολ στο φιλικό με την Κύπρο. Οι γονείς του μπορεί να μην φέρουν την επωνυμία -ιάν, ωστόσο ανηκουν στην Αρμένικη εθνοτική ομάδα.

🇦🇲🇷🇺5. Ναΐρ Τικνιζιάν: Στα 23 του είχε να επιλέξει αναμεσα σε Ρωσία και Αρμενία, όντας γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη. Δείγμα του τεράστιου του ταλέντου, αγωνίστηκε στην Κ19 και Κ21 της Εθνικης Ρωσίας, ενώ μέτρησε και 34 συμμετοχές στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Από το καλοκαίρι του 2021 φοράει τη φανέλα της Λοκομοτίβ, η οποία δαπάνησε 2.5 εκατομμυρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube