Weather Icon

Κενάν Αγιάς: «Σε κίνδυνο η ζωή του αν εκδοθεί»

Κενάν Αγιάς: «Σε κίνδυνο η ζωή του αν εκδοθεί»

Η Κύπρος δεν πρέπει να εκδώσει τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα

 Αλέκος Μιχαηλίδης   

Με τις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, η εκδίκαση της υπόθεσης του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η κυπριακή δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει αν θα εκδοθεί ή όχι στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιάς συνελήφθη στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με τις γερμανικές διωκτικές αρχές να ζητούν τη σύλληψή του για υπόθεση τρομοκρατίας. Ως «τρομοκρατική», στα έγγραφα των γερμανικών αρχών, αναφέρεται η οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για συμμετοχή στο οποίο είναι ύποπτος ο Κενάν Αγιάς. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Βασίλης Μπίσας, αρκέστηκε στην επανάληψη των γερμανικών εγγράφων και στην υπόθεση τρομοκρατίας για την οποία κατηγορείται ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, χωρίς να αναφέρει ωστόσο οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που να δικαιολογεί την έκδοσή του.

Με επίκληση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιώματα του Ανθρώπου, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και στο Πρωτόκολλο για την Προστασία θυμάτων μη Διεθνών Ενόπλων συρράξεων, ξεκίνησε την τελική του αγόρευση ο συνήγορος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου. Σε 32 σελίδες, που κατατέθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή, Μιχάλη Παπαθανασίου, ο κ. Ευσταθίου προσπάθησε να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για υπόθεση τρομοκρατίας αλλά για πολιτική δίωξη που θα οδηγήσει σε άδικη δίκη του Κενάν Αγιάς.

Εξιστορώντας την περιπέτεια του Κενάν Αγιάς εντός Τουρκίας, ο συνήγορος υπεράσπισής του, κατέληξε στο 2009, χρονιά που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, όταν οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν επιχείρηση σύλληψης των μελών της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK). Οι ποινικές διώξεις του εκζητούμενου, όπως σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, αποσκοπούσαν στη δίωξη των πολιτικών του φρονημάτων, ενώ παραμένει σε ισχύ ένταλμα σύλληψης εναντίον του από το τουρκικό καθεστώς. Συντρέχει, συνεπώς, προφανής λόγος απαγόρευσης εκτέλεσης του εντάλματός του, καθώς αποσκοπεί στην πολιτική του δίωξη λόγω εθνοτικής καταγωγής και δράσης του υπέρ της ελευθερίας. Τυχόν εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης, προσκρούει σε ευρωπαϊκές συνθήκες υπεράσπισης των βασικών ελευθεριών. Προσκρούει, επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ευστάθιο Ευσταθίου, στον εθιμικό κανόνα του Διεθνούς Δικαίου περί της εξαίρεσης του πολιτικού αδικήματος. 

Λόγω ακριβώς της πεποίθησης ότι ο εκζητούμενος διώκεται στη Γερμανία για πολιτικούς λόγους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαδοχικής έκδοσής του στην Τουρκία, όπου κινδυνεύει να υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή, η ελευθερία και η σωματική του ακεραιότητα. Υφίσταται, ταυτόχρονα, κίνδυνος άδικης δίωξης στη Γερμανία, διακριτικής εις βάρος του μεταχείρισης και δυσανάλογης ποινής. Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε επίσης στη Γενική Εξουσιοδότηση που εξέδωσε το γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, για την ποινική δίωξη των εκάστοτε υπευθύνων κουρδικών οργανώσεων στη Γερμανία. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως σημείωσε και ο συνήγορος του Κενάν Αγιάς, υποχρεούται να συνεχίσει να παρέχει άσυλο στον εκζητούμενο στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του ΟΗΕ. 

Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη του Πάσχα, 19 Απριλίου, μέρα που λήγει η διορία 35 ημερών από την ημέρα σύλληψής του.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube