Weather Icon

Ινδικά μαχητικά “σκεπάζουν” τον ουρανό της Ευρώπης! Μετά τα Su-30 έρχονται και Rafale

Ινδικά μαχητικά “σκεπάζουν” τον ουρανό της Ευρώπης! Μετά τα Su-30 έρχονται και Rafale

Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιθανό να πετάξουν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν στην άσκηση Orion που διεξάγεται σε γαλλική αεροπορική βάση  

Αίσθηση προκάλεσε στις 7 Απριλίου 2023 η είδηση, ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ ότι επιθυμεί να συμμετέχει ,ε πέντε Su-30MK στη μεγάλη αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Κώστα Σαρικά στο Newpost.gr, το αίτημα των Ινδών έγινε άμεσα αποδεκτό με δεδομένες τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε πολιτικό, διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί συνεργασία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και Αντιπτέραρχου Θεμικστοκλή Μπουρολιά και επαφές με το Ινδικό Επιτελείο.

Η παρουσία της IAF στην άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’-η οποία θα διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου-είναι μια από τις ελάχιστες των Ινδών εκτός χώρας και μάλιστα με το πιο ισχυρό μαχητικό -μαζί με το Rafale– που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι Su-30MK έχουν βγει εκτός Ινδίας για να συμμετέχουν δύο φορές στην Red Flag στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αεροπορική άσκηση ενώ εκτός από τους Αμερικανούς ταSu-30MK έχουν συνεκπαιδευτεί εκτός χώρας μόνο με Γάλλους και Βρετανούς.

Το γεγονός ότι κύριο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ραχοκοκαλιά του στόλου της αποτελεί το F-16 σε μια σειρά από εκδόσεις με τελευταία τα εκσυγχρονισμένα Viper ήταν όπως φαίνεται μεγάλο δέλεαρ για τους Ινδούς. Αφού το ίδιο μαχητικό αποτελεί τη βάση του αεροπορικού στόλου της αεροπορίας του Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία έχει σοβαρές διαφορές. Ινδικά Su-30MK συχνά εμπλέκονται με τα Πακιστανικά F-16 ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για κατάρριψη.

Όπως φαίνεται, μαχητικά της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να σκεπάσουν τον ουρανό της Ευρώπης! «Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιθανό να πετάξουν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν στην άσκηση “Orion” που θα διεξαχθεί από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου έως τις 5 Μαΐου», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑNI). Το αεροσκάφος που είναι πιθανό να συμμετάσχει στην άσκηση είναι πιθανό να προέρχεται από τη Δυτική Αεροπορική Διοίκηση της δύναμης που έχει ως μέρος της τη μοίρα Golden Arrows, αναφέρθηκε.

Η άσκηση “Orion” πραγματοποιείται στη Γαλλία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε μία ένδειξη ετοιμότητα απέναντι στις ρωσικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας.

Τα Rafale της IAF είχαν συμμετάσχει νωρίτερα σε ασκήσεις με ξένες χώρες που πραγματοποιήθηκαν εντός της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη Γαλλική Αεροπορία στο Τζοντπούρ με την κωδική ονομασία Desert Knight.

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετείχε στις νατοϊκές ασκήσεις με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage-2000.

 Η άσκηση Orion είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται από τις γαλλικές δυνάμεις στις οποίες συμμετέχουν ο Στρατός, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία τους μαζί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 7.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ φέρεται να έχουν λάβει μέρος στην άσκηση στην οποία συμμετέχουν οι χερσαίες δυνάμεις των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται επίσης να λάβει μέρος στην Άσκηση Copeindia από τις 10 Απριλίου στην Καλαϊκούντα της Δυτικής Βεγγάλης. Υπάρχει η πιθανότητα το πρόγραμμα των ασκήσεων και η διαθεσιμότητα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 να δει κάποιες αλλαγές, ανέφεραν πηγές.

Τα αεροσκάφη Rafale είναι τα τελευταία μαχητικά που έχουν εισαχθεί στην ινδική Πολεμική Αεροπορία και θεωρούνται τα πιο ισχυρά σε ολόκληρη την ασιατική περιοχή.

Τα 36 Rafales έχουν εισαχθεί πλήρως και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της χώρας κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν και την Κίνα.

Και σε αυτό το σημείο κουμπώνει και η παρουσία της IAF στον “ΗΝΙΟΧΟ 2023”. Το γεγονός ότι κύριο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ραχοκοκαλιά του στόλου της αποτελεί το F-16 σε μια σειρά από εκδόσεις με τελευταία τα εκσυγχρονισμένα Viper ήταν όπως φαίνεται μεγάλο δέλεαρ για τους Ινδούς. Αφού το ίδιο μαχητικό αποτελεί τη βάση του αεροπορικού στόλου της αεροπορίας του Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία έχει σοβαρές διαφορές. Ινδικά Su-30MK συχνά εμπλέκονται με τα Πακιστανικά F-16 ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για κατάρριψη.

Η φήμη των Ελλήνων ιπτάμενων μέσα στα κόκπτιτ των F-16 είναι σίγουρο ότι για την IAF λειτούργησε ως μαγνήτης προκειμένου να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να στείλει τα εντυπωσιακά ομολογουμένως αεροσκάφη SU-30MK για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ενώ και η επαναλαμβανόμενη επιτυχία της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει ταξιδέψει παντού και σε κάθε μεγάλη πολεμική αεροπορία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube