REAL TIME |

Weather Icon
G-20 , ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα 16 Μαρτίου 2023

Κάλεσμα αφύπνισης για την Ουάσιγκτον η προεδρία της Ινδίας στους G-20! Αν θέλει ασφαλές περιβάλλον στην Ασία

Κάλεσμα αφύπνισης για την Ουάσιγκτον η προεδρία της Ινδίας στους G-20! Αν θέλει ασφαλές περιβάλλον στην Ασία

Η ηγετική θέση που έχει αναλάβει η Ινδία από το 2023 στους G-20 μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας αναχαίτισης της Κίνας, η οποία συνεχίζει να μπλοκάρει λύσεις για την κρίση χρέους που ακρωτηριάζει τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Η προεδρία της G20 μπορεί να ακούγεται σαν μια ακόμη γραφειοκρατική διάκριση για τους ξένους, είναι όμως μια θέση με σημαντικό αποτύπωμα. Εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί ένα ασφαλές μέλλον στο εσωτερικό και στην Ασία, πρέπει να αντιμετωπίσει την προεδρία της Ινδίας στη σύνοδο των G20 ως αφύπνιση, αναφέρει η Georgia Leatherdale-Gilholy στο διαδικτυακό περιοδικό «The National Interest».

Η δημοσιογράφος που ειδικεύεται στα θέματα του Ειρηνικού και έχει ως βάση το Ηνωμένο Βασίλειου ξεκινά το άρθρο της με τη θέση της Ινδίας για το ουκρανικό ζήτημα και τη γραμμή που ακολούθησε στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια αναλύει την αξία της θέσης που ανέλαβε η χώρα στην προεδρία των G-20, τα προβλήματα που δημιουργεί η Κίνα και περνάει έμμεσα το μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν και να συνεργαστούν με την Ινδία σε αυτόν τον ρόλο και την χαρακτηρίζει βράχο του αντιηγεμονικού συνασπισμού στη Ν. Ασία. Ο στόχος είναι η αναχαίτιση της Κίνας.

«Προς έκπληξη ορισμένων παρατηρητών, η σύνοδος κορυφής της G20 τον περασμένο μήνα στην Ινδία έληξε χωρίς συμφωνία για την Ουκρανία. Η σκληρή πολιτική μη ευθυγράμμισης της Ινδίας την βλέπει να συνεχίζει να ακολουθεί μια λεπτή γραμμή όσον αφορά τις εχθροπραξίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας σχετικά με την εισβολή της τελευταίας στη γείτονά της πέρυσι. Ωστόσο, η ινδική προεδρία της G20 προσφέρει στο ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα την ευκαιρία να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το Νέο Δελχί», αναφέρει.

Στη συνέχει αναφέρεται στην αξία που έχει η προεδρία των G-20. «Ενώ η προεδρία της G20 μπορεί να ακούγεται σαν μια ακόμη γραφειοκρατική διάκριση για τους ξένους, είναι μια θέση με κάποιο σημαντικό αποτύπωμα. Είναι η μεγαλύτερη πολυμερής πλατφόρμα σε λειτουργία, με τα κράτη μέλη της να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα δύο τρίτα του ανθρώπινου πληθυσμού. Ενώ η ικανότητά του να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων για την ασφάλεια είναι αδύναμη, όπως παραδειγματίζει η συζήτηση για την Ουκρανία, έχει εδώ και καιρό βασικό ρόλο στη διαχείριση των συνομιλιών για τη μελλοντική διεθνή οικονομική ανάπτυξη», λέει.

Ακολούθως εξηγεί τη δυναμική της Ινδίας και πως υπερτερεί έναντι του μεγάλου εχθρού των ΗΠΑ, της Κίνας. «Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (και τρίτη μεγαλύτερη από την ισοτιμία αγορών GP) και σε αντίθεση με την Κίνα, προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να επεκτείνεται στο εγγύς μέλλον. Η Ινδία ξεπερνά γρήγορα την Κίνα σε πληθυσμό και πιθανότατα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και το «φαρμακείο του κόσμου» πριν από το τέλος της δεκαετίας», σημειώνει και προσθέτει:

«Επιπλέον, η ανάληψη της προεδρία των G20 στις αρχές του 2023 ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τον κόσμο, καθώς συνεχίζει να περιστρέφεται από τον οικονομικό αντίκτυπο της αντίδρασης του κορωνοϊού, η ίδια μια αρνητική επίπτωση της αδικίας του Πεκίνου».

Παράλληλα η αρθρογράφος αναλύει τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Ινδίας για τη  αναχαίτιση του κινεζικού παράγοντα. «Οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ότι η Ινδία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αντιμετωπίσει τις μεταρρυθμίσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να παράσχει βοήθεια για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αν και οι λεπτομέρειες τέτοιων σχεδίων δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της εκμεταλλευτικής διπλωματίας του χρέους της εκτεταμένης Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας. Η Ινδία έχει ήδη κάνει κάποιο τρόπο να τοποθετηθεί ως φωνή για τον Παγκόσμιο Νότο, ενώ η Κίνα συνεχίζει να μπλοκάρει λύσεις για την κρίση χρέους που ακρωτηριάζει τον αναπτυσσόμενο κόσμο», τονίζει.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ψηλά στα σχέδια του Νέου Δελχί. «Η Ινδία επιθυμεί επίσης να δρομολογήσει ένα πακέτο τόνωσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για να παρέχει στις κυβερνήσεις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μια νέα ένεση επενδυτικής υποστήριξης παράλληλα με την προσφορά ελάφρυνσης χρέους και αναδιάρθρωσης. Τα σχέδια του Νέου Δελχί να χρησιμοποιήσει την προεδρία του G20 για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δράση για το κλίμα είναι επίσης πολλά υποσχόμενα» αναφέρει.

Η G20 περιλαμβάνει αρκετές ασιατικές χώρες και η προεδρία της Ινδίας θα παράσχει φυσικά μια πλατφόρμα για περιφερειακή συνεργασία και συνεργασία με κράτη που είναι ευθυγραμμισμένα με τις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Όμως, ενώ υπάρχει συνεχής φανφάρα για το κατεστημένο για τις καθιερωμένες συμμαχίες στην Ανατολική Ασία, η πραγματικότητα είναι ότι οι ευκαιρίες τέτοιων κρατών ωχριούν σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να προσφέρει η Ινδία στο μέλλον. Είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να κοιτάξουν προς την καλύτερη οικοδόμηση νέων γεφυρών παρά απλώς τη διατήρηση των παλιών.

Με τον πρόσφατα αυξημένο ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό της περίπου 72,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τις σκληραγωγημένες ένοπλες δυνάμεις της, η Ινδία είναι ο μόνος σοβαρός ανταγωνιστής της Κίνας στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Οι συνοριακές αντιπαραθέσεις στο Doklam (2017) και στο Galwan (2020) είναι μόνο δύο πρόσφατες περιπτώσεις στις οποίες η Κίνα προσπάθησε να πιέσει την τύχη της όσον αφορά την κυριαρχία της Ινδίας, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Όπως σημειώνει ο πρώην αξιωματούχος της άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ, Έλμπριτζ Κόλμπι , η Ινδία είναι ο « » και, κατά συνέπεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον ενισχύσουν.

Και καταλήγει η δημοσιογράφος: «Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, και παρόλο που το εθνικό της στοιχείο μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με πολλές δυτικές ευαισθησίες, τα θεμέλια για μια αμοιβαία επωφελή σχέση είναι πολύ πιο άφθονα από ό,τι με την Κίνα, το κράτος στο οποίο η Δύση στηρίζεται στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Εάν η Ουάσιγκτον επιθυμεί ένα ασφαλές μέλλον στο εσωτερικό και στην Ασία, πρέπει να αντιμετωπίσει την προεδρία της Ινδίας στην G20 ως κάλεσμα αφύπνισης».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube