Ουκρανία: Εσωτερικός «πόλεμος» μεταξύ Ζελένσκι και αξιωματούχων για κλοπές δημοσίου χρήματος
Από χθες, «βόμβες διαφθοράς» εξερράγησαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας με απανωτά κρούσματα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος προς ιδιωτικό όφελος.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν έρευνα σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία και τον «πολιτικό πατέρα» του Ζελένσκι, τον Ιγκόρ Κολομόϊσκι.
Έρευνες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο σπίτι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ και του σημαντικού κατασκευαστή ακινήτων του Κιέβου Βαντίμ Στολόρ και των επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας του Κιέβου.
Υποψίες για διαφθορά υπάρχουν για τον πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας Άνθρακα της Ουκρανίας, Ιγκόρ Νασάλικ, και δύο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Άμυνας που είναι επιφορτισμένα με τις προμήθειες.
Όλα τα «θύματα» των «βομβών διαφθοράς» είναι για διαφορετικές περιπτώσεις αλλά με κοινό παρανομαστή το «ιδιωτικό όφελος»
Την ίδια μέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας απέλυσε την ηγεσία δύο μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών: της φορολογίας και των τελωνείων.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Βασίλ Μαλιούκ, δήλωσε ότι «αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο μιας ολοκληρωμένης και συστηματικής εργασίας… Κάθε εγκληματίας που τολμά να βλάψει την Ουκρανία, ειδικά σε συνθήκες πολέμου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ότι θα τον βάλουμε στις χειροπέδες».
Ο γενικός εισαγγελέας Αντρέι Κοστίν σχολίασε επίσης την άνευ προηγουμένου δραστηριότητα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου:
«Η εντολή μου προς όλους τους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα, όπου κι αν βρίσκονται: δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Η Ουκρανία ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο και δεν θα παρεκκλίνει από αυτόν».
Πριν από αυτήν την ερευνητική επίθεση είχε προηγηθεί ένα κύμα απολύσεων που έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, ο σημαντικός αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Κιρίλ Τιμοσένκο και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Αλεξέι Σιμονένκο, καθώς και τέσσερις επικεφαλής περιφερειών, έχασαν τις θέσεις τους.
Ο πέμπτος, ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα, απολύθηκε από τη θέση του, επίσης, αλλά, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, πήγε με προαγωγή, για να πάρει τη θέση του Κυρίλ Τιμοσένκο.
Κυβερνητικά στελέχη, δεν κρύβονται, δηλώνουν ανοιχτά ότι η εκκαθάριση της εξουσίας μόλις αρχίζει, και νέες παραιτήσεις είναι μπροστά, και μερικές φορές ακόμη και ποινικές υποθέσεις.
Πριν από τον πόλεμο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι δεν έδειξε αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της υπέρμετρης επιρροής της ολιγαρχίας.
Το κόμμα του, «Υπηρέτης του Λαού» πήγε στις κάλπες με το πολλά υποσχόμενο σύνθημα «Θα έρθει η άνοιξη – με νέα σπορά», αλλά πέρασαν δύο άνοιξες, και τίποτα το αξιοσημείωτο δεν έγινε σε αυτόν τον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο.
Όπως και στις σχέσεις με τη Ρωσία, στις εσωτερικές υποθέσεις, ο νεαρός πρόεδρος προσπάθησε πρώτα να επιλύσει τα πάντα με ειρήνη και αρμονία. Δεν προέκυψε τίποτα από αυτό ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη περίπτωση.
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι χώρισε πολύ έντονα με τον Κολομόϊσκι, ο οποίος προσπάθησε ευθέως να μετατρέψει την πρώην σχέση εμπιστοσύνης του με τον προστατευόμενό του, στον οποίο, στην πραγματικότητα, επέβαλε την ιδέα να πάει στη μεγάλη πολιτική.
Όχι αμέσως, αλλά ο Αρσέν Αβάκοφ έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος στην αρχή παρέμεινε στην εξουσία, διασφαλίζοντας την ουδετερότητα του τμήματός του κατά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Τον Νοέμβριο του 2021, ψηφίστηκε νόμος κατά της επιρροής των ολιγαρχών στην πολιτική της Ουκρανίας και μάλωσε μεταξύ του προέδρου και πολύ ισχυρών ανθρώπων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «βάλουν το αγόρι στη θέση του».
Ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον του Ζελένσκι, την οποία προσπάθησαν να ηγηθούν υπό τις εκκλήσεις για παραπομπή.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, και ο πολύ πλούσιος πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος διέθετε σημαντικό πόρο πληροφοριών.
Και είναι ακόμα άγνωστο πώς θα στέφονταν οι παράλληλες και ενίοτε κοινές προσπάθειές τους αν δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος.
Την απίστευτη δοκιμασία που έχει υποστεί η Ουκρανία, ο Ζελένσκι άντεξε και συνεχίζει να αντέχει με αντοχές απρόσμενες σχεδόν για όλους.
Κατάφερε να οργανώσει πειστική αντίσταση στον εχθρό, ανώτερη σε όλες τις συνιστώσες, και σε σύντομο χρονικό διάστημα συνέδεσε ισχυρή διεθνή υποστήριξη.
Στις συνθήκες του πολέμου, κανείς δεν τόλμησε να συνεχίσει ανοιχτά την πολιτική αντιπαράθεση και ο Αχμέτοφ και ο Ποροσένκο συμμετείχαν ενεργά στην εθελοντική υποστήριξη.
Η Ουκρανία εξαρτάται πλέον πολύ στρατιωτικά και οικονομικά από συμμάχους που παρέχουν βοήθεια σε πρωτοφανή κλίμακα. Και οποιεσδήποτε περιπτώσεις διαφθοράς ή αναποτελεσματικής χρήσης της βοήθειας ή άλλες εκδηλώσεις κρατικής αποτυχίας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προθυμία των εταίρων να συνεχίσουν αυτή τη βοήθεια, κάτι που θα ήταν σαν αυτοκτονία για την Ουκρανία.
Διεθνής επικαιρότητα
—