Weather Icon
Ιστορία , Πολιτισμός , Τουρκία 12 Φεβρουαρίου 2023

«Με αφορμή τη Σμύρνη»: Έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Αγτζίδη

«Με αφορμή τη Σμύρνη»: Έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Αγτζίδη

Η επετειακή χρονιά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή έδωσε ήδη τη θέση της στην επόμενη χρονιά όπου το θέμα θα είναι οι πρόσφυγες και οι Ανταλλάξιμοι της Συνθήκης της Λωζάννης. Δηλαδή, ούτε οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια θα τερματιστούν ούτε οι προβληματισμοί για τα θέματα αυτά θα πάψουν να διατυπώνονται.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, 7.00μμ., εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη με τίτλο “ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ”. Στην έκθεση,  εκτός από τα έργα που είναι εμπνευσμένα από την Καταστροφή της Σμύρνης, παρουσιάζονται και αντιπροσωπευτικά έργα διαφόρων φάσεων και επιλογών. Η έκθεση θα γίνει στην σχολή σεμιναρίων  “Ανοιχτή Τέχνη” (Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 1ος όροφος, αριστερά, Σύνταγμα, 105 57, Αθήνα, τηλ. 210 32 27 188) και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Για τις μικρογραφίες που παρουσιάζονται παράλληλα με άλλα έργα, η τεχνοκριτικός Αθηνά Σχινά είχε γράψει: «Ο θεατής τα παρακολουθεί αυτά τα ακηδεμόνευτα κι αχαρτογράφητα «μορφώματα», σαν σινιάλα φάρων στο πέλαγος ή σαν άγνωστα μουσικά κλειδιά, προσπαθώντας μέσα από αυτά να αφουγκραστεί, να διαισθανθεί και να αποκωδικοποιήσει τις άτυπές τους νότες ή συλλαβές, που κρύβουν συγκερασμούς θαρρεί κανείς από αφαιρετικές και μετουσιωτικές διαδρομές και περιπέτειες, ιστορήματα και μυθεύματα.

Τα «εικονογράμματα» άλλωστε του Βλάση Αγτζίδη, ακροβατώντας ανάμεσα στον μικρόκοσμο και στην μεγακλίμακα, αιωρούνται στον απροσδιόριστο, κατά τα άλλα, χώρο και στον χρόνο του ονείρου και της πραγματικότητας, εμπεριέχοντας εγγραφές κι ερωτήματα, απορίες κι ομιλήματα από μνήμες και καθημερινότητες των συναντήσεων και συναρτήσεων του «εγώ» και του «εμείς», καθώς μεταιχμιακά αποτυπώνουν στιγμές και διαθέσεις του ατομικού και συλλογικού υποσυνειδήτου».

Στον ίδιο χώρο της Ανοιχτής Τέχνης,  την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, 7.00μμ, θα οργανωθεί εκδήλωση-συζήτηση για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τις αιτίες και τις συνέπειες καθώς και τις διάφορες προσεγγίσεις των ποικίλων ιστοριογραφικών σχολών. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος ως ομιλητές ο Βλάσης Αγτζίδης, Ίρις Τζαχίλη, oμ. καθηγήτρια πανεπιστημίου Κρήτης και ο Aλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας, υπεύθυνος της Ανοιχτής Τέχνης….

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube