REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών του πρώτου γύρου

Κύπρος: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών του πρώτου γύρου

Ασαφές το αποτέλεσμα του Β΄ γύρου των εκλογών στην Κύπρο

Του Παντελή Σαββίδη
1.-Τίποτε δεν μου προκάλεσε έκπληξη. Μίλησα με αρκετούς Κυπρίους. Αυτήν την κατάταξη έδινα. Στις αναλύσεις τονίζεται το μεγαλύτερο, απο το αναμενόμενο, ποσοστό του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη.
2.-Τον γνωρίζω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ τον είχα καλέσει και έκανε μια ομιλία στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Γνωρίζει άριστα το κυπριακό. Είναι ρεαλιστής. Έχει αποδεχθεί την πραγματικότητα της εισβολής. Προσπάθησε, ως διαπραγματευτής, να πετύχει ό,τι μπορούσε με βάση τις οδηγίες που έπαιρνε αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα, οι περαιτέρω εξελίξεις δεν εξαρτώνται απο την ελληνική πλευρά. Εξαρτώνται απο την Τουρκία. Και τον διεθνή παράγοντα.
3.-Το κυπριακό ως το σημείο που βρίσκεται σήμερα το διαχειρίστηκαν και οι δύο απο τους εναπομείναντες υποψηφίους. (Το διαχειρίστηκε και ο αποκλεισθείς Αβέρωφ Νεοφύτου ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ). Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ των υποψηφίων σε ό,τι αφορά το κυπριακό. είναι και οι δύο υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι εσωτερικές διαφορές αφορούν τους κυπρίους.
4.-Με όσα παραπάνω ανέφερα, το ερώτημα είναι αν το εθνικό θέμα παίζει ή όχι στις εκλογές. Η προφανής και διαφαινόμενη απάντηση είναι όχι. Αν παίξει θα παίξει υπο μία προϋπόθεση. Στην περίπτωση που η Τουρκία και μετά τις εκλογές του Μαϊου (τις δικές της εκλογές) συνεχίσει την πορεία της προς τον Ευρασιατισμό, και το ΝΑΤΟ θελήσει να κάνει ριζοσπαστικές κινήσεις για να διασφαλίσει την ανάσχεση στην περιοχή, δεν αποκλείεται να προτείνει ένταξη της Κύπρου στη Συμμαχία. Τότε, θα τεθεί το ερώτημα στην κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό. Στην περίπτωση Χριστοδουλίδη η απάντηση θα είναι θετική, όπως όλα δείχνουν. Στην περίπτωση Μαυρογιάννη που υποστηρίζεται απο το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ η απάντηση δεν θα είναι δεδομένη. Αν η πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ συνοδευθεί και απο υποστήριξη υπερ μιας λύσης ευνοϊκής για την Κυπριακή Δημορατία, μήπως θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία αν απορριφθεί;.
5.-Η καινοτομία του Χριστοδουλίδη είναι ότι διέρρηξε τα κομματικά δεσμά, βγήκε απο την κομματική στάνη και δεν τον έφαγε ο λύκος. θα μπορέσει να σταθεί; Ο ανθυποψήφιός του Αβέρωφ Νεοφύτου έχει έντονες διαφωνίες μαζί του. Οι δυνάμεις που στήριξαν τον Νεοφύτου δεν θα θελήσουν να βοηθήσουν τον Χριστοδουλίδη. Θα προτείνουν συνεργασία με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ;
6.-Δεν αποκλείεται αλλά η κομματική δέσμευση δεν επηρεάζει τους ψηφοφόρους του δεξιού ΔΗΣΥ. Και στο Σχέδιο Ανάν ο Αναστασιάδης και το κόμμα πήραν θέση υπερ, ουσιαστικά, αλλά οι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά. Αυτή η διάσταση δεν τους απομάκρυνε απο το κόμμα. Δεν πρέπει, όμως, να θεωρούνται δεδομένοι.
7.-Επι της ουσίας του εθνικού θέματος, η υπερίσχυση Χριστοδουλίδη θα βοηθήσει και στον εξοπλισμό του νησιού με αμερικανικά και δυτικά οπλικά συστήματα. Κάτι που δεν είναι δεδομένο με την επικράτηση του υποψηφίου που υποστηρίζεται απο το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Για όσους τρέμουν στο άκουσμα της λέξης εξοπλισμοί, οι εξοπλισμοί δεν είναι κατ ανάγκην επιθετικό οπλικό σύστημα. Η επανάκτηση των κατεχομένων με στρατιωτική επιχείρηση έχει αποκλειστεί ως επιλογή και στην Ελλάδα και στην Κύπρο απο το 1974. Οι εξοπλισμοί, εν προκειμένω, είναι αποτρεπτική επιλογή. Αλλά και διαπραγματευτική. Σήμερα, η Κύπρος πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις ως ικέτης. Για να διαπραγματευτεί σοβαρά πρέπει να μπορεί να υπονοήσει και άλλες επιλογές. Με την βοήθεια ευνοϊκών εξελίξεων στις σχέσεις Δύσης-Τουρκίας, κάτι σημαντικό μπορεί να αλλάξει στην ισορροπία στην περιοχή.
Πηγή: Σελίδα Παντελή Σαββίδη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube