REAL TIME |

Weather Icon

Τριμερής των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Συρίας-Τουρκίας τις επόμενες ημέρες

Τριμερής των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Συρίας-Τουρκίας τις επόμενες ημέρες

Τουρκία: Προανήγγειλε τριμερή σύνοδο των ΥΠΕΞ για τη Συρία, με στόχο τους Κούρδους

Η Τουρκία, η Συρία και η Ρωσία σκοπεύουν να προγραμματίσουν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους μέσα στον Ιανουάριο και ίσως πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αν και δεν έχει ακόμη επιλεγεί ημερομηνία ή τοποθεσία, δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος την Τετάρτη.

Μια τέτοια συνάντηση θα σηματοδοτήσει τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία το 2011 σηματοδοτώντας περαιτέρω «ξεπάγωμα» των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, είπε ότι η συνάντηση ίσως γίνει πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18 Ιανουαρίου.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται (και) δεν έχει οριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συνάντηση, απλώς εργάζονται για το χρονοδιάγραμμα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα γίνει είτε στη Μόσχα είτε σε άλλη τοποθεσία.

Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν σημαντικές συνομιλίες στη Μόσχα τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν την ασφάλεια των συνόρων και άλλα θέματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Άσαντ μετά από την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες για την τριμερή συνάντηση. 

«Η συνάντηση των ΥΠΕΞ θα μετατοπίσει τις συνομιλίες προς πολιτικά ζητήματα και μακριά από την ασφάλεια, και θα θέσει το υπόβαθρο για συνάντηση Ερντογάν και Άσαντ», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Ένας δεύτερος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Άγκυρα επιδιώκει την ασφαλή επιστροφή των Σύριων προσφύγων και τη συνεργασία με τη Δαμασκό για να στοχοποιήσει το YPG, τον κύριο στόχο των συνεχιζόμενων διασυνοριακών στρατιωτικών επιθέσεων.

Πηγή: iberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube