Weather Icon

Ανάλυση: Η Τουρκία «αλωνίζει» στο βόρειο Ιράκ, με σοβαρούς κινδύνους και για τις ΗΠΑ

Ανάλυση: Η Τουρκία «αλωνίζει» στο βόρειο Ιράκ, με σοβαρούς κινδύνους και για τις ΗΠΑ

Οι Τούρκοι έχουν τριπλασιάσει τα φυλάκιά τους στην περιοχή, που λειτουργούν ως επιθετικές βάσεις

Σοβαρές συνέπειες εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία και δράση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, επηρεάζοντας τόσο τις δύο αυτές χώρες όσο και γενικότερα την περιοχή, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Όπως επισημαίνεται, η Τουρκία έχει αυξήσει σημαντικά τη δράση της τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα εντός της ιρακινής επικράτειας, χτίζοντας πλέον όχι προσωρινά όπως πριν αλλά μόνιμα φυλάκια, από μπετόν, σαν να έχει ήδη προσαρτήσει την περιοχή νοτίως της τουρκο-ιρακινής μεθορίου.

Τα κουρδικά χωριά στην περιοχή έχουν ουσιαστικά ερημώσει, πολλά σημεία εκεί θυμίζουν πολεμικό πεδίο, με κάλυκες από σφαίρες, ριπές σε κτίρια και τουρκικά ντρόουν να αλωνίζουν στους αιθέρες όπως αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο ο δήμαρχος του χωριού Σαράρο, Αμπντουλραχμάν Χουσεΐν Ρασίντ.

«Έχουν ντρόουν και κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Ξέρουν οτιδήποτε συμβαίνει», δήλωσε από το χωριό που βρίσκεται μόλις 5 χλμ από τα σύνορα.

Τα φυλάκια του τουρκικού στρατού εντός του Ιράκ ξεπηδούν πλέον σαν μανιτάρια. Από εκεί που αριθμούσαν 29 μέχρι το 2019, πλέον εκτιμώνται ότι φτάνουν τα 87, δηλαδή τριπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ πολλά από αυτά ουσιαστικά λειτουργούν και ως βάσεις του τουρκικού στρατού για εκκαθαριστικές επιθέσεις κατά Κούρδων μαχητών.

Η περιοχή ελέγχου των Τούρκων μέσα στο Ιράκ έχει βάθος 30 χλμ και πλάτος 150 χλμ, κατά μήκος των τουρκο-ιρακινών συνόρων. Πρόκειται δηλαδή – χονδρικά – για μια ντε φάκτο κατεχόμενη έκταση 4.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιράκ, όσο δηλαδή ολόκληρη η Κορινθία και η Αργολίδα μαζί.

Εκεί βεβαίως δεν υπάρχουν μόνο σκοπιές, κάμερες και ντρόουν. Σταθμεύουν και επιχειρούν τεθωρακισμένα και πολλοί στρατιώτες, που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν ανεφοδιασμούς από την Τουρκία μέσω ελικοπτέρων.

Κληθέν να σχολιάσει τις βάσεις του στο Ιράκ, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι οι επιχειρήσεις του εκεί ήταν σύμφωνες με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο δίνει στα κράτη μέλη το δικαίωμα αυτοάμυνας σε περίπτωση επιθέσεων.

«Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας στο βόρειο Ιράκ διεξάγεται σε συντονισμό και στενή συνεργασία με τις ιρακινές αρχές», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα στοιχεία της μεγάλης τουρκικής παρουσίας και δράσης που ανέφεραν Κούρδοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, που ο Σαντάμ Χουσεΐν εγκατέλειψε στις τουρκικές ορέξεις από τη δεκαετία του 1990, λειτουργεί εδώ και χρόνια και μια επίσημη τουρκική βάση, στη Μπασίκα, που βρίσκεται 80 χλμ. εντός του ιρακινού εδάφους. Οι Τούρκοι λένε ότι η βάση αυτή εξυπηρετεί την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό Ιρακινών στρατιωτών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Πιθανές συνέπειες

Η εγκατάσταση της Τουρκίας στα ολοένα και πιο ερημωμένα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν δεν τραβά την διεθνή προσοχή που εξασφαλίζουν οι εισβολές της στη Συρία ή η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο η κλιμάκωση εκεί κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια περιοχή όπου ξένες δυνάμεις έχουν παρέμβει ατιμώρητα, λένε αναλυτές στο πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλακεί περαιτέρω εάν οι νέες της ιρακινές βάσεις δεχτούν συνεχή επίθεση, ενώ η αυξανόμενη παρουσία της μπορεί επίσης να ενθαρρύνει το Ιράν να επεκτείνει τη στρατιωτική δράση στο Ιράκ εναντίον ομάδων που κατηγορεί ότι υποδαυλίζουν αναταραχές στο εσωτερικό, λένε Κούρδοι αξιωματούχοι.

Επιπλέον, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν πρόσχημα για να απαντήσουν στην παρουσία της Τουρκίας, λένε αναλυτές, αυξάνοντας την προοπτική κλιμάκωσης μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και ομάδων εκτός από το PKK.

Ο Χαμντί Μαλίκ, ειδικός στις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, λέει ότι φιλοϊρανικές ομάδες όπως η Liwa Ahrar al-Iraq (Ταξιαρχία Ελεύθερων Λαών του Ιράκ) και η Ahrar Sinjar (Ελεύθεροι Λαοί του Σιντζάρ) μετονομάστηκαν πέρυσι σε αντιστασιακές κατά της τουρκικής παρουσίας στο βόρειο Ιράκ.

Εάν οι ομάδες αυτές, οι οποίες είναι βαθιά εχθρικές προς την Ουάσιγκτον, εντείνουν τις επιχειρήσεις τους, θα υπονομεύσουν επίσης την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και των 2.000 στρατιωτών τους στο Ιράκ, είπε ο Μουσταφά Γκουρμπούζ, επιστημονικός συνεργάτης στο Αραβικό Κέντρο της Ουάσιγκτον.

«Η Τουρκία υποτιμά τόσο τη δύναμη της αντίστασης όσο και το γεγονός ότι αυτές οι εγκαταστάσεις της θα γίνουν στόχοι στο μέλλον, όλο και περισσότερο όσο αυξάνονται οι εχθροπραξίες», δήλωσε ο Σατζάντ Τζιγιάντ, αναλυτής του The Century Foundation, ενός αμερικανικού think tank με έδρα τη Βαγδάτη.

Ο Χαριάμ Μαχμούντ, ηγετική φυσιογνωμία του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, μια οργάνωση πολιτοφυλακής των Κούρδων στο Ιράκ που συνδέεται (τουλάχιστον ) ιδεολογικά με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είπε ότι ανεξάρτητα από το πόσο τους διώκει η Τουρκία αυτοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται.

«Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για κατοχή και η μαχητική αντίσταση είναι νόμιμο δικαίωμα», είπε ο Μαχμούντ, ο οποίος ζει σε περιοχή νότια της Σουλεϊμανίγια.

Πρόκειται δηλαδή για πληγή που έχει ανοίξει και κανείς δεν ενδιαφέρεται να την κλείσει.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube