Weather Icon
Αλβανία , Τουρκία 14 Οκτωβρίου 2022

Πώς ο Ράμα εξελίχθηκε σε πασά του Ερντογάν

Πώς ο Ράμα εξελίχθηκε σε πασά του Ερντογάν

Ο Έντι Ράμα, ο μόνος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία που κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, προσπάθησε σκληρά να δημιουργήσει μια προσωπική φιλία με τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να κλείσει τα σχολεία που συνδέονται με το θρησκευτικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προκάλεσε έκπληξη και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο Ράμα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις δελεαστικές προσφορές του Ερντογάν.

Όπως γράφει ο Τουρκμέν Τερζί, σε άρθρο του στο Turkish Minute, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν πέτυχε να πείσει πολλές κυβερνήσεις σε διαφορετικές ηπείρους να κλείσουν τα σχολεία που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Ο Ράμα αρχικά απέρριψε το αίτημα του Ερντογάν που ζητούσε καταστολή των οπαδών του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία. “Δεν έχουμε καμία υποχρέωση απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας και την ίδια την Τουρκία, όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας και η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν μας χρωστάνε τίποτα γιατί δεν μπορεί να υπάρξει χρέος μεταξύ φίλων και αδελφική φιλία”, είπε ο Ράμα κατά τη διάρκεια ομιλίας στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα στις 17 Ιανουαρίου φέτος.

Την επόμενη μέρα, ο Ράμα και ο Ερντογάν είχαν μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσε πάνω από μία ώρα στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Η τουρκική προεδρία δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη συνάντηση. Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ερντογάν στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας τον Μάρτιο. Φαίνεται ότι μετά από όλες αυτές τις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να πείσει τον Ράμα να κλείσει τα σχολεία που συνδέονται με τον Γκιουλέν, επειδή λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας του Ράμα, Εβίς Κούσι, ανακοίνωσε το κλείσιμο του Κολλεγίου Μεχμέτ Ακίφ.

Μετά από δημόσια κατακραυγή και διαμαρτυρίες φοιτητών, ο Κούσι επιβεβαίωσε στο Facebook ότι “Ξεκίνησαν το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε άλλη τοποθεσία και περιβάλλον που δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού, το οποίο δεν έχει σχετική νομική πιστοποίηση από άποψη των οικοδομικών προτύπων”. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του Κολλεγίου Μεχμέτ Ακίφ, η διεύθυνση του σχολείου έμαθε για την εντολή κλεισίματος μόνο από τα μέσα ενημέρωσης και σχεδιάζει να λάβει νομικά μέτρα για να την αμφισβητήσει. “Το μη δημόσιο Λύκειο “Μεχμέτ Ακίφ” είναι μέρος του Ιδρύματος Γκιουλενιστών για 26 χρόνια στην Αλβανία, εφαρμόζοντας σχολαστικά το νομικό πλαίσιο της χώρας, ενώ απολαμβάνει μεγάλη ιστορία επιτυχίας, καθώς κατατάσσεται σταθερά στην κορυφή της λίστα με τα καλύτερα σχολεία”, ανέφερε το Balkan Insight σε δήλωση του σχολείου.

Ο Ράμα εξέφράσθη με οργή μετά τις φοιτητικές διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι “οι μαθητές θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους ιδιοκτήτες που πούλησαν το σχολικό κτήριο και μετακόμισαν αλλού χωρίς να λάβουν άδεια”.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube