REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , ΟΗΕ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία , Τρομοκρατία 2 Σεπτεμβρίου 2022

Το τουρκικό καθεστώς επέτρεψε σε τρομοκράτη της al-Qaeda στη Συρία να συναλλάσσεται με τουρκικές τράπεζες παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ και το προεδρικό διάταγμα

Το τουρκικό καθεστώς επέτρεψε σε τρομοκράτη της al-Qaeda στη Συρία να συναλλάσσεται με τουρκικές τράπεζες παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ και το προεδρικό διάταγμα

Του Abdullah Bozkurt/ Στοκχόλμη

Τούρκος υπήκοος και  μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), επίσης γνωστή ως al-Qaeda στη Συρία ή Μέτωπο Nusrah, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό σε κρατική τράπεζα παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε  ένταλμα σύλληψης του στην Τουρκία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται με υποχρεωτικό πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών του.

Σύμφωνα με απόρρητα οικονομικά έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor, ο Emre Çamurcu, ένας 26χρονος μαχητής της HTS, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην κρατική τράπεζα Halkbank στις 21 Φεβρουαρίου 2020, αν και οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι δούλευε για την HTS με το υποτιθέμενο όνομα al-Katade. Η Τουρκία κατέταξε την HTS ως τρομοκρατική ομάδα στις 31 Αυγούστου 2018 με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε δύο ημέρες νωρίτερα ως μέρος της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το ISIL (Da’esh) και την al-Qaeda. Στις 5 Ιουνίου 2018 η επιτροπή του ΟΗΕ είχε ενημερώσει τα αρχεία της για το Μέτωπο Nusra , λέγοντας ότι η εν λόγω τρομοκρατική ομάδα δημιούργησε την HTS τον Ιανουάριο του 2017 «ως όχημα για να προωθήσει τη θέση της στη συριακή εξέγερση και να προωθήσει τους δικούς της στόχους ως θυγατρική ομάδα της al-Qaeda  στη Συρία».

Υποτίθεται ότι η Άγκυρα έπρεπε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των μελών της HTS και των φορέων του στην Τουρκία αφού η απόφαση του ΟΗΕ αποτέλεσε μέρος τουρκικού νόμου μέσω του προεδρικού διατάγματος. Ωστόσο, δεν ελήφθη καμία απόφαση για την επιβολή αυτού του διατάγματος ή της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ. Έκτοτε τα μέλη της HTS συνέχισαν να συγκεντρώνουν μετρητά και να μετακινούν κεφάλαια χρησιμοποιώντας το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, ενώ η τρομοκρατική ομάδα HTS, κυρίαρχη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, συνέχιζε να εμπορεύεται αγαθά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, αυξάνοντας τα έσοδα της μέσω επιβολής φόρων σε εδάφη που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό και συμμαχικών αυτού στρατιωτικών  ομάδων.

Ανοίγοντας, ο τρομοκράτης Çamurcu, τραπεζικό λογαριασμό, δύο χρόνια μετά την επιβολή των κυρώσεων στην HTS, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη του ότι η al-Qaeda λειτουργεί στην Τουρκία χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.

Σύμφωνα με τον απόρρητο φάκελο του Çamurcu, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του το 2018 από δικαστή στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι ανήκει σε ένοπλη ομάδα. Ωστόσο, δεν εκκρεμεί ποινική έρευνα εναντίον του από εισαγγελείς και δεν υπάρχει εν εξελίξει ποινική υπόθεση σε κανένα δικαστήριο. Οι τραπεζικές του δραστηριότητες δείχνουν ότι είχε τρεις λογαριασμούς σε μία άλλη κρατική τράπεζα, τη Ziraat, από το 2014, αλλά έκλεισε δύο από αυτούς τον Μάρτιο του 2018. Στη συνέχεια άνοιξε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην ιδιωτική τράπεζα İş Bankasi στις 25 Ιανουαρίου 2018 και μετά έναν άλλο στην τράπεζα Halkbank το 2020.

Τα αρχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι είχε ταυτοποιηθεί ως μέλος της HTS αρκετό καιρό πριν. Η αστυνομία ζήτησε μάλιστα από το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά του στοιχεία στις 26 Απριλίου 2019, ενώ ακολούθησε άλλο αίτημα στις 16 Ιουλίου 2020. Αν και επισημάνθηκε ως τρομοκράτης της HTS, πέρασαν χρόνια πριν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράψει κυβερνητικό διάταγμα, στις 24 Δεκεμβρίου 2021, το οποίο επέβαλε το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων. Ο τρομοκράτης εργάστηκε για λίγο καιρό το 2018 σε ένα εργοστάσιο χρωμάτων που λειτουργεί με την επωνυμία Aromatik Kimyevi Maddeler Dış Ticaret Limited Şirketi στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέλη της HTS που συνελήφθησαν κατόπιν εφόδων της αστυνομίας στην Τουρκία συχνά αφήνονταν ελεύθερα, ενώ κάποια από αυτά πραγματοποιούσαν χωρίς πρόβλημα επιχειρηματικά ταξίδια μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, για λογαριασμό της τρομοκρατικής ομάδας. Η HTS παραμένει η κυρίαρχη τρομοκρατική ομάδα στην Ιντλίμπ, με περίπου 10.000 μαχητές σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκδόθηκε τον Ιούνιο από την Ομάδα Αναλυτικής Υποστήριξης και Παρακολούθησης Κυρώσεων του ΟΗΕ. Η τρομοκρατική οργάνωση HTS ενσωματώνει διάφορες ομάδες τρομοκρατών και συνεργάζεται με θυγατρικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν (ETIM), γνωστό και ως Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP). Επίσης, λειτουργεί βενζινάδικα και άλλες επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της.

Η παρουσία της HTS στην πόλη Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία ήταν ένα από τα επίμαχα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, των τριών χωρών που ξεκίνησαν τη Διαδικασία της Αστάνα για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Η Τουρκία, ως ένα από τα τρία κράτη εγγυητές, υποτίθεται ότι θα εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή στην Ιντλίμπ.

Η HTS κατονομάστηκε ρητά ως τρομοκρατική ομάδα καθώς και απειλή για την ειρήνη στη Συρία σε δήλωση που εξέδωσαν και οι τρεις χώρες τον Δεκέμβριο του 2019. Εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία για την αυξημένη παρουσία και τρομοκρατική δραστηριότητα της «Hayat Tahrir al‑Sham» (HTS) και άλλων φίλιων σε αυτή τρομοκρατικών ομάδων όπως ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες αποτελούν απειλή για τους αμάχους εντός και εκτός της περιοχής αποκλιμάκωσης». Η Ρωσία πιστεύει ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επειδή δεν έχει ακόμη εξαλείψει την HTS.

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://nordicmonitor.com/2022/09/23843/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube