Weather Icon
Διπλωματία , Πολιτική , Τουρκία 16 Σεπτεμβρίου 2022

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη Μητσοτάκης – Ερντογάν στον ΟΗΕ – Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» και για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη Μητσοτάκης – Ερντογάν στον ΟΗΕ – Ελληνοτουρκικός «πόλεμος» και για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ

Σε μια χρονική στιγμή που η τουρκική πολεμική ρητορική είναι σε ημερήσια διάταξη, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία, για μια επαναπροσέγγιση με την ελληνική πλευρά που αν μη τι άλλο θα έριχνε τους τόνους. Την σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Σχολιάζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού κατά την συνάντηση του με τον Μακρόν, οι Τούρκοι «να έρθουν με το φως της ημέρας που φαίνεται το δίκαιο και η ισχύς» μας απείλησε «μην ξεχνάτε την Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο» και όταν έρθουν οι Τούρκοι στα ελληνικά νησιά «θα χιονίσει», η μέρα θα γίνει νύχτα.. Στο ίδιο κρεσέντο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Μικρασιατική Καταστροφή και ενώ διέπραξε «βάρβαρα εγκλήματα» παραπληροφορεί την διεθνή κοινωνία με ψέματα».

Τον σπρώχνουν!

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι επίσης σε ημερήσια βάση δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών της τουρκικής αντιπολίτευσης οι οποίοι διαγκωνίζονται ποιος ή ποια (ο λόγος για την «λύκαινα» Ακσενέρ) θα βγει πιο μπροστά από τους άλλους παροτρύνοντας τον Ερντογάν αυτά που λέει για τα νησιά που βρίσκονται υπό «ελληνική κατοχή» όπως υποστηρίζει η τουρκική προπαγάνδα, να τα πάρει πίσω, να μην πουλάει απλώς νταηλίκι.

Στη Νέα Υόρκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο στόχαστρο. Η κατάσταση προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Με την ίδια στρατηγική και ρητορική κατά της Ελλάδας θα εμφανιστεί ο Ερντογάν στο βήμα της 77ης Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως εκτιμούν αναλυτές. Τις θέσεις της Ελλάδας που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο θα παρουσιάσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην δική του ομιλία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην ίδια πόλη και στον ίδιο χώρο, αλλά το πιο πιθανό είναι να αποφύγουν να «πέσουν» ο ένας πάνω στον άλλον. Άλλωστε ακόμη και για μια τυπική χειραψία προηγείται διπλωματικό παρασκήνιο καθώς τίποτα δεν μπορεί να είναι τυχαίο όταν υπάρχει τέτοια ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν θα επιδιώξει στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Ανάμεσα τους πιθανόν να είναι και ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι και συζήτησαν για την τουρκική προκλητικότητα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα συνεχίζει με συνέπεια την διεθνοποίηση της τουρκικών παράλογων διεκδικήσεων. Να μικρύνει η απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από την Δύση – την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – είναι ο στόχος και των Βρυξελλών. Μέσα από την αλλαγή στάσης της Τουρκίας περνάει η προσπάθεια εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γέφυρες

«Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες επικοινωνίας, ούτε είπα εγώ Ερντογάν γιοκ» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. «Είμαι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι», τόνισε. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διαννοηθεί μία σύρραξη Ελλάδος-Τουρκίας με την Τουρκία να επιτίθεται ενάντια στην ελληνική κυριαρχία. Η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν καταλυτική όπως τόνισε. «Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητάς τους», όπως τόνισε.

Ανησυχία Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει. Σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. «Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, και ως προς την ουσία» δήλωσε. «Το θέμα των νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ» τόνισε. «Δυστυχώς, αν υπάρχει κάτι κακό είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη».

Ως σταθμό θεωρεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς από εκεί και μετά, η τουρκική ηγεσία κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη μετά την συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και ανετράπη η θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί.

Τον χαβά του ο Ζεϊμπέκ

Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντασης για πολλοστή φορά ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ προκάλεσε. Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου που μιλάει τουρκικά, σε συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι «Α Haber» δήλωσε ότι
«θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, το δίκαιο μας». «Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;» αναρωτήθηκε ο κ.Χατζηβασιλείου.

Ο ίδιος μουσουλμάνος βουλευτής είχε επικρίνει την Ελλάδα μέσα στη Βουλή διότι δεν είναι κοσμικό κράτος όπως η Τουρκία. Πρόσφατα παραβρέθηκε και φωτογραφήθηκε σε συνάντηση του τουρκικού προξενείου με αφορμή του τις «εκλογές» των
«ψευτομουφτήδων» που δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος.

Η περίπτωση του μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μοναδική σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που η χώρα υπερασπίζεται την συνθήκη της Λωζάνης που αναφέρεται σε μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα και αμφισβητείται από την Τουρκία στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού συνθηκών και συνόρων, απειλώντας τα ελληνικά νησιά. Πρόσφατα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν ζήτησε από τους Έλληνες μουσουλμάνους να ψηφίσουν για την ανάδειξη του ψευτομουφτή, τονίζοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό του νικητή. Το ΠΑΣΟΚ τον υποχρέωσε να ανασκευάσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε ανοιχτό να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολύωρη σιωπή τοποθετήθηκε μέσω του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα» δήλωσε. «Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε. «Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής.»

Ο Ζεϊμπέκ στο «Α Haber» κατήγγειλε ότι μετά από δηλώσεις που έκανε σε τοπικό κανάλι – μιλάει σταθερά για τουρκική μειονότητα – δέχθηκε απειλές. Ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο απαράδεκτο γεγονός «να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει αν και τελικά ανασκεύασε».

Παρέμβαση τουρκικού ΥΠΕΞ!

Κατά την προσφιλή τακτική του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Ζεϊμπέκ για να επιχειρήσει παρέμβαση στην Θράκη. «Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις» ανέφερε σε ανάρτηση του. «Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσουν τους δράστες».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς» ανέφερε σε ανακοίνωση του. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία» τόνισε.
«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες.»

ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube