REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Τουρκία 8 Αυγούστου 2022

Οι εξαγωγές του Ιράν στην Τουρκία αυξάνονται κατά 61% την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2022

Οι εξαγωγές του Ιράν στην Τουρκία αυξάνονται κατά 61% την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2022

Η αξία των εξαγωγών του ιρανικού καθεστώτος στο τουρκικό καθεστώς αυξήθηκε κατά 61% φτάνοντας τα 1,904 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim News Agency, οι εμπορικές συνδιαλλαγές μεταξύ Ιράν και Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 37%, φτάνοντας στα 3,365 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., από 2,448 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, οι εισαγωγές του ιρανικού καθεστώτος από το τουρκικό καθεστώς σημείωσαν επίσης αύξηση 15% φτάνοντας τα 1,461 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του έτους 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τελωνειακή Διοίκηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRICA), το Ιράν εξήγαγε μη πετρελαϊκά προϊόντα αξίας 2,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος ιρανικού ημερολογιακού έτους (21 Μαρτίου – 22 Ιουλίου).

Με βάση τα στοιχεία της IRICA, η Τουρκία ήταν ο τέταρτος κύριος εξαγωγικός προορισμός του Ιράν το τετράμηνο αυτό. Το Ιράν εισήγαγε επίσης αγαθά αξίας 1,787 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. από την Τουρκία τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους.

Η Τουρκία ήταν η δεύτερη πηγή εισαγωγών του Ιράν στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, το τουρκικό καθεστώς ήταν ο δεύτερος εμπορικός εταίρος του ιρανικού καθεστώτος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η αύξηση των εξαγωγών μη πετρελαϊκών προϊόντων προς τις γειτονικές της χώρες είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που επιδιώκει η ιρανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.tehrantimes.com/news/475408/Exports-to-Turkey-rise-61-in-H1-2022

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube