REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 18 Αυγούστου 2022

Ο Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Lapid συζητούν για τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ

Ο Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Lapid  συζητούν για τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Yair Lapid συζήτησαν για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση τους για την επιστροφή των πρεσβευτών στις δύο χώρες. Οι ηγέτες χαιρέτησαν τα βήματα που έγιναν προς την εξομάλυνση των σχέσεων σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog τον Μάρτιο (στην Τουρκία). Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είπε στον Lapid ότι η Τουρκία θα λάβει άμεσα μέτρα για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη βιώσιμης συνεργασίας και διαλόγου με το Ισραήλ μέσω αμοιβαίου σεβασμού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η επιστροφή των πρεσβευτών θα λάβει χώρα την Τετάρτη, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τον Μάιο, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εδώ και 15 χρόνια στην περιοχή.

Το γραφείο του Lapid την Τετάρτη κοινοποίησε επίσης την είδηση ότι το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν να αποκαταστήσουν πλήρως τις  διπλωματικές τους σχέσεις και να  αποστείλουν πρεσβευτές ο ένας στη χώρα του άλλου μετά από μια σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων τους.

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/erdogan-israeli-pm-lapid-discuss-turkiye-israel-ties

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube