REAL TIME |

Weather Icon

Παράδοση του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν; Η Αρμενία αποσύρει μέχρι το Σεπτέμβριο όλες τις δυνάμεις της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Παράδοση του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν; Η Αρμενία αποσύρει μέχρι το Σεπτέμβριο όλες τις δυνάμεις της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Την απόσυρση των δυνάμεών της Αρμενίας από το Αρτσάχ ανακοίνωσε ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλείου Ασφαλείας, Αρμέν Γκριγκοριάν. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα υποστήριζαν, ότι η Τουρκία προσπαθούσε να πείσει την Αρμενία για την υπογραφή εγγράφου, στο οποίο θεωρείται το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν, αναφέρει, ότι η Αρμενία δεν θα αναπτύξει από εδώ και στο εξής στρατιωτική δύναμη στο Αρτσάχ. Η διαδικασία απόσυρσης στρατευμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου ένας αριθμός μονάδων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Αρμενίας πήγαν να βοηγθήσουν το Υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μετά την επίτευξη της παύσης πυρός και την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, είναι λογικό να υπάρξει απόσρυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε ο Γκριγκοριάν.

Ο Γραμμαετάς ξεκαθάρισε, ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αφεθεί χωρίς προστασία, καθώς το Υπουργείο Αμύνης, θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια στη χώρα.

Φωνάζουν για παράδοση οι Αρμένιοι

Πάντως η είδηση σχολιάστηκε πολύ αρνητικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από Αρμενίους που κατοικούν στην Ελλάδα. Θεωρούν, ότι το όλο ζήτημα έχει να κάνει με «παράδοση του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν» και αποδίδουν ευθύνες στον πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν. Σημειωτέον, ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχαν έντονες διαδηλώσεις στο Ερεβάν κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ασκούσαν κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Μπακού. Στις διαμαρτυρίες δημιουργήθηκαν συγκρούσεις με τις αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη ανάρτηση του infognomonpolitics.gr ενημερωθήκατε για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ασκήσει πίεση στην Αρμενία, ώστε το Ερεβάν να υπογράψει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι το Αρτσάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Κατά τον τουρκολόγο, Ρούμπεν Σαφραστιάν, η Τουρκία έχει δύο στόχους.

Πρώτον, προτείνοντας μια φάση μικρών βημάτων, να παραμείνει η Αρμενία στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για να δείξει ότι υπάρχει δυναμική στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Δεύτερον, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με την Αρμενία, η Τουρκία δεν λύνει το πρόβλημα του ανοίγματος των συνόρων ή της δημιουργίας διπλωματικών σχέσεων, γιατί αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, η προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να ασκήσει πίεση στο Ερεβάν να υπογράψει ένα έγγραφο που να αναφέρει ότι το Αρτσάχ (πρώην Ναγκόρνο Καραμπάχ) θα ορίζεται ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία έχει συγκεκριμένους γεωπολιτικούς υπολογισμούς, ειδικότερα, είναι σημαντικό η Τουρκία να δείξει στις ΗΠΑ ότι προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αρμενία.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει την επιρροή της στον Νότιο Καύκασο

Σε συνέντευξη στο Factor TV, ο αναλυτής Σαρό Σαρογιάν ανέλυσε το πιθανό σενάριο ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, βασισμένης στην τρέχουσα πορεία του ουκρανικού πολέμου.

Ο ειδικός πολιτικών θεμάτων σημείωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ένα σχέδιο να κάνουν τον Νότιο Καύκασο ζώνη επιρροής τους, όπου η Δύση δεν πρέπει να έχει θέση και δεν πρέπει να παίξει κανένα ρόλο στη διευθέτηση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με το ρωσοτουρκικό σχέδιο, στόχος είναι η εξάλειψη του αρμενικού παράγοντα ώστε να μην υπάρχει στρατός στην Δημοκρατία της Αρμενίας. Ταυτόχρονα, ο Σαρό Σαρογιάν δηλώνει ότι η τρέχουσα πορεία του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας κατέστρεψε τη Ρωσοτουρκική συμφωνία. Σε αυτή την κατάσταση, ο αναλυτής προβλέπει απότομη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία, στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στον Νότιο Καύκασο.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ Τόιβο Κλάαρ στην περιοχή, ο αναλυτής σημείωσε ότι, πρώτον, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε καλά την κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής και από αυτή την άποψη να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η «σχέδιο διευθέτησης των Βρυξελλών».

“Εξετάζοντας αυτό από αυτή την άποψη, πρέπει να πούμε, ότι η Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει επιρροή στον Νότιο Καύκασο, και όλοι θα πρέπει τελικά να λάβουν υπόψη αυτή την περίσταση, αντιμετωπίζει τώρα ορισμένες δυσκολίες. Και λόγω αυτού, στον Νότιο Καύκασο λαμβάνουν χώρα εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, τουλάχιστον τίθενται τα θεμέλια αυτής της πολιτικής», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Σαρό Σαρογιάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube