REAL TIME |

Weather Icon

Στο κόκκινο ο υδράργυρος στις ελληνουρκικές σχέσεις

Στο κόκκινο ο υδράργυρος στις ελληνουρκικές σχέσεις

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων προσθέτει καθημερινά ο Τούρκος πρόεδρος, που δείχνει αποφασισμένος να συντηρήσει το κλίμα της έντασης. Είναι πλέον εμφανές πως τις επόμενες  δύο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει στον ίδιο ολισθηρό δρόμο. Οι εμπρηστικές αναφορές δεν έχουν τέλος, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται, γεωτρήσεις σε περιοχή … έκπληξη προαναγγέλονται, ενώ φαίνεται πως σε εξέλιξη είναι και μια προσπάθεια για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες μετά το «Μητσοτάκης γιόκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν αποκατασταθεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά η τουρκική πλευρά επιδίδεται σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων, σε μια προσπάθεια να κάνει το άσπρο – μαύρο και να εμφανιστεί ως… αδικημένη στην διεθνή σκηνή. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ, προκειμένου να ενισχύσει του θέση του στην διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγει όλα τα «χαρτιά» από την άρνηση για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα σχέδια για την Βόρεια Συρία. Το κατά πόσο θα μπορέσει να κερδίσει κάτι από αυτήν την ριψοκίνδυνη στρατηγική μένει να φανεί.

Βασική επιδίωξη παραμένει πάντως η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα F 16.  Στην Άγκυρα προκαλεί εκνευρισμό  το ό,τι ακόμα δεν έχει κλειστεί ραντεβού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν και μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί το κλίμα στη Μαδρίτη. Εκεί στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα δώσει το παρόν και ο αμερικανός πρόεδρος. 

Δεδομένο πάντως είναι πως ο κ. Ερντογάν αναζητά ένα αφήγημα για το εσωτερικό ακροατήριο, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023 με την οικονομία της να κλυδωνίζεται. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η δημιουργία κλίματος έντασης βολεύει τον κ. Ερντογάν, καθώς η δημοτικότητα του έχει τρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι αν οι εκλογές στην Τουρκία γίνονταν τώρα, ο Ερντογάν θα έχανε στο δεύτερο γύρο  απέναντι σε οποιονδήποτε από τους υποψήφιους αντιπάλους του.

Πώς «διαβάζει» τις εξελίξεις η Αθήνα

Σε μια εκστρατεία ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων επιδίδεται η ελληνική πλευρά, που σε κανιά περίπτωση δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία. Διπλωματικές πηγές σημείωναν χθες  πως «η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων» και προσέθεταν  πως «έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων».

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που τονίζεται είναι πως η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και  ακριβώς για αυτό απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές της, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητα και απόλυτα προστατευμένα, αλλά και κατοχυρωμένα, τόσο νομικά όσο και ιστορικά. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και προσέθεσε πως «η αποτρεπτική μας ισχύς  είναι υπέρ επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πράγμα που είναι γνωστό σε όλους». 

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου και στόχος είναι να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα. Άλλωστε ήδη  στα χέρια εταίρων και συμμάχων βρίσκονται και οι 16 χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και αποτυπώνουν το μέγεθος του τουρκικού αναθεωρητισμού. 

Το μήνυμα που εκπέμπεται  είναι πως η αντίδραση που υπήρξε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε πως δεν υπάρχει χώρος για αναθεωρητικές πρακτικές. Και αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που διεκδικεί τον ρόλο του ταραξία. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube