REAL TIME |

Weather Icon

Η Mossad φέρεται να αποκάλυψε σχέδιο του Ιράν για τη δολοφονία Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων στο εξωτερικό

Η Mossad φέρεται να αποκάλυψε σχέδιο του Ιράν για τη δολοφονία Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων στο εξωτερικό

Σύμφωνα με αναφορές, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Mossad, φέρεται να απέτρεψε σχέδιο των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με το οποίο θα έστελναν δολοφόνους στο εξωτερικό για να βγάλουν από τη μέση έναν Ισραηλινό διπλωμάτη, έναν Αμερικανό αξιωματούχο του στρατού και έναν Γάλλο δημοσιογράφο. Οι πληροφορίες για το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Iran International News Channel, ένα ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα τη Βρετανία, το οποίο αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Τεχεράνης. Το πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο οργανώθηκε από τη Δύναμη Quds, την παραστρατιωτική πτέρυγα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ύπαρξη βίντεο στο οποίο ένας Ιρανός αυτοπροσδιορίζεται ως Mansour Rasouli (ή Rassouli). Στο βίντεο, ο άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της Μονάδας 840, του τμήματος της Δύναμης Quds που σχεδιάζει και εκτελεί επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Είπε, επίσης ότι πληρώθηκε 150.000 δολάρια για να σχεδιάσει τη δολοφονία ενός ισραηλινού αξιωματούχου της πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και ενός Αμερικανού στρατηγού που στάθμευε στην Τουρκία. Τρίτος στόχος δολοφονίας ήταν ένας  Γάλλο-Εβραίος δημοσιογράφος. Τα ονόματα των φερόμενων στόχων δεν είναι γνωστά. Ακόμη, προσέθεσε ότι είχε σχεδιάσει να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες μέσω της χρήσης δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Στη συνέχεια, ο Rasouli ισχυρίζεται ότι η δύναμη Quds είχε υποσχεθεί να του καταβάλει επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δολοφονιών. Προς το τέλος της δήλωσής του, ο Rasouli είπε ότι  «έκρινε λάθος» συμφωνώντας να συμμετάσχει στην επιχείρηση και υποσχέθηκε ότι από δω και στο εξής δε θα στοχοποιήσει  ξανά άτομα για δολοφονία. Σύμφωνα με το Iran International, η συνέντευξη του Rasouli μαγνητοσκοπήθηκε από αξιωματικούς της Mossad στην Τουρκία, όπου φέρεται να συνελήφθη πριν προλάβει να εκτελέσει την πρώτη από τις προγραμματισμένες δολοφονίες. Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξαν αργότερα ότι οι αξιωματικοί της Mossad βιντεοσκόπησαν τη συνέντευξη στο Ιράν, κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και την ανάκριση του Rasouli.

Οι αναγνώστες του IntelNews θα θυμούνται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από συνωμοσία για τη δολοφονία Ισραηλινών πολιτών στην Κύπρο. Η κατηγορία ήρθε μετά τη σύλληψη ενός Αζέρου υπηκόου, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε να έχει πάνω του όπλο με σιγαστήρα στη Λευκωσία της Κύπρου. Ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αποκαλύψει ιρανικό σχέδιο για τη δολοφονία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Αφρική, σε μια προσπάθεια να εκδικηθούν τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2020.

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://intelnews.org/2022/05/02/01-3194/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube