Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά 12 Απριλίου 2022

Υδρογονάνθρακες: «Γκάζι» στις έρευνες σε έξι περιοχές

Υδρογονάνθρακες: «Γκάζι» στις έρευνες σε έξι περιοχές

Κ. Μητσοτάκης: «Προσθέτουμε μία σημαντική επιλογή στη φαρέτρα μας: αυτή της χώρας – παραγωγού φυσικού αερίου»

Επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι περιοχές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων.

«Προσθέτουμε μία σημαντική επιλογή στη φαρέτρα μας: Αυτή της χώρας – παραγωγού φυσικού αερίου. Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που είναι πιθανό η χώρα μας να διαθέτει με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες σε σημαντικό βαθμό, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης» ανέφερε συγκεκριμένα.

INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η μία έκταση είναι στην περιφέρεια Ηπείρου, «σε σημείο που θα υπάρξει η μέγιστη περιβαλλοντική προστασία», και οι υπόλοιπες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές συγκεκριμένα στο Ιόνιο 2, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και δύο νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων και για τη χώρα μας σημειώνοντας ωστόσο πως «ο νέος αυτός δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα». «Είναι μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και μία επιλογή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός» πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε ακόμη πως αυτό «θα μας οδηγήσει σε ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος έως το 2030 στον στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55% όπως έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση «πρέπει να αυξήσει την προμήθεια από εναλλακτικές πηγές: μέσω LNG, μέσω αγωγών ενώ πρέπει να αυξήσουμε και τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο υπογραμμίζοντας ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube