REAL TIME |

Weather Icon

Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος που δημοσίευσε την ταυτότητα του Ερντογάν μέσω διαρροής

Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος που δημοσίευσε την ταυτότητα του Ερντογάν μέσω διαρροής

Ο Τούρκος ανεξάρτητος δημοσιογράφος İbrahim Haskoloğlu συνελήφθη για φερόμενη «παράνομη απόκτηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων», αφότου ανακοίνωσε ότι χάκερς είχαν κλέψει προσωπικές πληροφορίες από κυβερνητικούς ιστότοπους. Ο Haskoloğlu κοινοποίησε στο διαδίκτυο ορισμένες από τις πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας του προέδρου Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές φυλάκισαν τον δημοσιογράφο İbrahim Haskoloğlu στις 19 Απριλίου, εν αναμονή της δίκης του, κατόπιν ανακοίνωσης του γεγονότος ότι χάκερς είχαν κλέψει προσωπικές πληροφορίες από κυβερνητικούς ιστότοπους και κοινοποίησης ορισμένων από αυτών, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απόδειξη, είπε ο δικηγόρος του.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Haskoloğlu κοινοποίησε την ανακοίνωση στο Twitter, απεικονίζοντάς την με μια φωτογραφία της ταυτότητας του Ερντογάν, με αρκετά στοιχεία σβησμένα, όπως είπε. Ο δικηγόρος του, Emrah Karatay, είπε ότι ο πελάτης του συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης απόκτησης και διάδοσης προσωπικών δεδομένων μέσω των αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις αναρτήσεις του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, ο İbrahim Haskoloğlu είπε ότι μια ομάδα χάκερς επικοινώνησε μαζί του πριν από δύο μήνες και του είπε ότι είχε λάβει προσωπικά στοιχεία Τούρκων από κυβερνητικούς ιστότοπους. Εκτός από τη δημοσίευση της φωτογραφίας της υποτιθέμενης ταυτότητας του Ερντογάν, ο δημοσιογράφος δημοσίευσε επίσης μια εικόνα της ταυτότητας του Χακάν Φιντάν, επικεφαλή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT). Οι περισσότερες πληροφορίες στις φωτογραφίες των ταυτοτήτων ήταν σβησμένες

«Μια ομάδα χάκερς επικοινώνησε μαζί μου ενώ ήμουν στον αέρα [στο Twitch] πριν από περίπου δύο μήνες. Είπαν ότι είχαν κλαπεί δεδομένα από κυβερνητικούς ιστότοπους. Δήλωσαν ότι εξακολουθούν να διαρρέουν τα δεδομένα και μοιράστηκαν ορισμένες πληροφορίες αξιωματούχων της κυβέρνησης μαζί μου. Αυτό περιλαμβάνει νέα δελτία ταυτότητας», έγραψε ο İbrahim Haskoloğlu στο Twitter.

«Ο λόγος της επίσημης σύλληψής του ήταν ότι δεν ειδοποίησε τους εισαγγελείς», είπε ο Karatay, προσθέτοντας ότι ο Haskoloğlu είχε προειδοποιήσει τις αρχές αλλά δεν έκαναν καμία ενέργεια. Νόμιζε ότι έπρεπε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους ως δημοσιογράφος και τα δημοσίευσε. Τώρα συνελήφθη – αυτό είναι όλο»: είπε ο Karatay, προσθέτοντας ότι η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του Haskoloğlu όταν τον συνέλαβαν χθες το βράδυ.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν προέβη σε σχόλια. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μήνυση στον δημοσιογράφο μετά τις αναρτήσεις του, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί έρευνα από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκία είναι ένας από τους κορυφαίους διώκτες δημοσιογράφων στον κόσμο και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από άτομα που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται τις κατηγορίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι φιμώνει τα μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία κατατάχθηκε στην 153η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.duvarenglish.com/turkish-journalist-arrested-for-sharing-leaked-id-of-erdogan-news-60815

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube