REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 29 Απριλίου 2022

Οι απειλές της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα – Κίνδυνος για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; – Οι απαντήσεις διεθνών αναλυτών

Οι απειλές της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα – Κίνδυνος για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; – Οι απαντήσεις διεθνών αναλυτών

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου είναι ελάχιστες

Ραγδαία κλιμάκωση παρατηρείται -τις τελευταίες ημέρες- στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, εντείνοντας τις ανησυχίες για άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μερών θα μπορούσε να είναι πιο πιθανή.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε δύο ευρωπαϊκές χώρες και έχει προειδοποιήσει τη Δύση αρκετές φορές ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι πολύ «πραγματικός». Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, είπε ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε, όπως είπε, «αστραπιαία» απάντηση από τη Μόσχα, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην δοκιμάσει την υπομονή του.

Στον αντίποδα, οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει ρωσικές απειλές για πυρηνικά όπλα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καλεί τους δυτικούς συμμάχους να «διπλασιάσουν» την στήριξή τους προς την Ουκρανία.
Το CNBC απευθύνθηκε σε αναλυτές, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Πυρηνική επίθεση;

Όσον αφορά τις απειλές της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο Putιn παίζει με την αποστροφή του κινδύνου στη Δύση και ότι οι πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου είναι ελάχιστες.
«Πιστεύω ότι είναι απίθανο το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου που πραγματικά θα επέκταθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας» είπε ο Samuel Ramani από Royal United Services Institute και συμπλήρωσε ότι εάν υπάρχει ενδεχόμενο εξάπλωση τους πολέμου πέρα από τα ουκρανικά σύνορα «πιθανό να δούμε κάτι σαν τη Μολδαβία είναι ευάλωτη σε εισβολή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στη χρήση πυρηνικών απειλών προκειμένου να πετύχει τους στόχους της έναντι της Δύσης.

Ο κίνδυνος

Ωστόσο, ο Ramani σημείωσε ότι η απειλή που θέτει η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει πιο οξεία εάν αισθανθεί ταπεινωμένη στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, οι στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία γύρω στις 9 Μαΐου θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο κίνδυνο. Αυτή είναι η «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας – η επέτειος της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας από τη Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο Putin έχει ιστορικό απρόβλεπτης κλιμάκωσης, εάν αισθάνεται ότι η Ρωσία ταπεινώνεται με κάποιο τρόπο… και εάν υπάρχουν μεγάλες αποτυχίες, ειδικά γύρω στις 9 [Μαΐου], τότε υπάρχει κίνδυνος άθραυστης δράσης», είπε ο ίδιος. «Αλλά υπάρχει επίσης μια λογική αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής που ελπίζουμε ότι θα χαλιναγωγήσει τους πάντες» τόνισε.
Οι απειλές για πυρηνικές επιθέσεις είναι μέρος του «βιβλίου» του Putin, δήλωσε ο William Alberque από το think tank International Institute for Strategic Studies.
«Ο Putin απολαμβάνει να ρισκάρει και πιστεύει ότι έχει πολύ μεγαλύτερη όρεξη για ρίσκο από ό,τι η Δύση» επεσήμανε μιλώντας στο CNBC, ενώ τόνισε ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την παλιά τακτική ότι “αν σε τρομοκρατήσω αρκετά, θα κάνεις πίσω”».
«Σε τελική ανάλυση, εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ακόμη και ένα χτύπημα επίδειξης, αυτό θα μετέτρεπε τη Ρωσία σε παγκόσμιο παρία», είπε ο Alberque και συμβούλεψε τους δυτικούς ηγέτες: «Απλώς πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τον κίνδυνο και να διατηρήσουμε τα νεύρα μας και να μην πανικοβάλλουμε όταν κάνει κάτι που δεν περιμέναμε».
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα υπάρξει άμεση αντιπαράθεση, δήλωσε στο CNBC ο Liviu Horovitz από το German Institute for International and Security Affairs.
«Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν επανειλημμένα πει ότι δεν έχουν συμφέρον να κλιμακώσουν αυτή τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία και δεν βλέπω κάτι που να υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα πολεμήσουν στην Ουκρανία σύντομα».
Ωστόσο, εάν ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος, «οι συνολικές συμβατικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ ξεπερνούν αυτές της Ρωσίας», σημείωσε. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις», είπε.

Οικονομικός πόλεμος

Ενώ το ΝΑΤΟ απέφυγε να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως άμεση επίθεση στη Ρωσία, οι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να ασκούν πίεση στη Μόσχα.
Πράγματι, η οικονομική τιμωρία για τη Ρωσία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, με τη μορφή περισσότερων κυρώσεων στις επιχειρήσεις, τους βασικούς τομείς και τους αξιωματούχους της κοντά ή εντός του καθεστώτος του Putin. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 στο βασικό του σενάριο ή κατά 12,4% σε ένα πιο συντηρητικό σενάριο, ανέφερε το Reuters.
«Είναι πιθανό να δούμε μια περαιτέρω κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου, γιατί κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι μια λογική κίνηση και από τις δύο πλευρές που δυσκολεύονται πολύ να πολεμήσουν η μια την άλλη με άμεσο τρόπο λόγω των κινδύνων πυρηνικής κλιμάκωσης» επισημαίνει ο Maximilian Hess από το Foreign Policy Research Institute.
«Η Ρωσία θα διακόψει το φυσικό αέριο σε περισσότερες χώρες, θα αυξήσει τις απαιτήσεις της σε ρούβλια, γιατί θέλει να διασφαλίσει ότι η μετατρεψιμότητα του ρουβλίου παραμένει ανοιχτή και η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό με πλήρη πολεμική νοοτροπία, κάνοντας τους δυτικούς πληθυσμούς να καταλάβουν ότι αυτό θα έχει πραγματικό οικονομικό κόστος και πραγματικές επιπτώσεις στο κόστος των αγαθών, στο κόστος ζωής και στον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια».
«Αν δεν πάρουμε αυτήν την πολεμική νοοτροπία και δεν την εφαρμόσουμε στον οικονομικό πόλεμο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον Putin να κερδίσει και να έχει επιτυχίες εκεί», είπε ο Hess.

Άλλα σημεία ανάφλεξης για παρακολούθηση

Έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει επεκτείνει τον έλεγχό της σε εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία μέσω του εδάφους του Donbass προς το προσαρτημένο έδαφος της Κριμαίας. Αλλά έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα.
Ο Andrius Tursa από την Teneo Intelligence είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «δεν φαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Δύση πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται».
«Η ρητορική στη Ρωσία έχει ήδη μετατοπιστεί από τις δηλώσεις για την αντιμετώπιση των “εθνικιστών” στην Ουκρανία σε έναν υποτιθέμενο πόλεμο (proxy) με το ΝΑΤΟ. Τα πολλαπλά σημεία ανάφλεξης θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη Δύση», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται οι πρόσφατες εκρήξεις Υπερδνειστερίας που θα μπορούσαν να φέρουν τη σύγκρουση «επικίνδυνα κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ» επισημαίνει ο Tursa.
«Η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις απειλές προς το ΝΑΤΟ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, ειδικά αφού πολλές στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία φέρεται να έχουν πληγεί από την Ουκρανία. Τέλος, οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα γίνουν αντιληπτές από τη Μόσχα ως άλλη μια απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή της Βαλτικής» τόνισε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube