Δημοσιεύματα στο Ισραήλ κάνουν λόγο για ενημέρωση που έχουν από την ισραηλινή εταιρεία New Med Energy για νέα αρνητική απάντηση που έλαβε από την κυπριακή Κυβέρνηση η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη, ως προς την αναθεωρημένη πρότασή της για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Η νέα «βελτιστοποιημένη» πρόταση της Chevron είχε σταλεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου στις 28 Μαρτίου 2024 και έτυχε αξιολόγησης από τους τεχνοκράτες της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά και από τους συμβούλους του κράτους, κατά κύριο λόγο από τον γαλλικό οίκο Beicip Franlab.

Στις 30 Απριλίου, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε με επιστολή του στη Chevron, απορρίπτοντας και τη νέα πρόταση της κοινοπραξίας Chevron, BG Cyprus και New Med Energy.

Οι ανεπίσημες πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» αναφέρουν ότι η κοινοπραξία διαχείρισης του κοιτάσματος αποδέχθηκε να ικανοποιήσει την πρόνοια που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο του 2019 για την άντληση του αποθέματος φυσικού αερίου μέσω της χρήσης πλωτής πλατφόρμας παραγωγής (FPU). Κάτι που είχε αρνηθεί αρχικά. Όμως, στη νέα επικαιροποιημένη της πρόταση, που στάλθηκε στις 28 Μαρτίου, η Chevron φαίνεται ότι δεν ανέλαβε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ενέργειες, εντός καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του κοιτάσματος μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει η συμφωνία του 2019.

Η κυπριακή Κυβέρνηση έκρινε ότι και με τη νέα πρόταση της κοινοπραξίας δεν προσφέρονται επαρκείς εξασφαλίσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του Αφροδίτη (περίπου 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια -tcf) μέσα σε επιθυμητά χρονικά πλαίσια, γι’ αυτό και με την επιστολή του στις 30 Απριλίου 2024 ο κ. Παπαναστασίου απέρριψε και αυτή την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή του υπουργού Ενέργειας δεν οριστικοποιεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Παρέχεται ένα νέο περιθώριο μερικών μηνών στην κοινοπραξία του Αφροδίτη(στο Ισραήλ μιλούν για έξι μήνες) ώστε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βγάλουν το σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη από το πολυετές τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Με την παρέλευση της προθεσμίας, θα αξιολογηθεί ξανά το πλαίσιο συνεργασίας της κυπριακής Κυβέρνησης με την κοινοπραξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Ισραήλ, μέσω της επιστολής του, ο υπουργός Ενέργειας ζητά από την κοινοπραξία να δεσμευτεί γραπτώς, μέσα σε 6 μήνες από τη λήψη της επιστολής, ότι αποδέχεται και θα τηρήσει τους όρους της αρχικής συμφωνίας, του 2019, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έναρξη πραγματοποίησης της λεπτομερούς τεχνικής μελέτης FEED.

Φιλελεύθερος