Ουκρανία , Ρωσία 2 Μαΐου 2024

CNN: Η μεγαλύτερη προέλαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία από το καλοκαίρι του 2022

CNN: Η μεγαλύτερη προέλαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία από το καλοκαίρι του 2022

Η προέλαση γίνεται σε τρία βασικά μέτωπα:  δυτικά της Αβντιίβκα, στο Chasiv Yar και στο Κουράχοβε 

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εισχωρούν ολοένα και πιο βαθιά στην επικράτεια της Ουκρανίας, ελέγχοντας εδάφη στρατηγικής σημασίας και προκαλώντας καθοριστικές ζημιές στην ουκρανική άμυνα, το Κίεβο αναμένει απεγνωσμένα τα οπλικά συστήματα και τα πολεμοφόδια από τις ΗΠΑ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την «ξηρασία πυροβολικού» στην άμυνα της Ουκρανίας από τον Δεκέμβριο, για να προωθήσουν το ανατολικό μέτωπο κοντά στην Αβντιίβκα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη προέλαση από τους πρώτους μήνες του πολέμου. 

Σύμφωνα με το CNN, σημαντική προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς την ουκρανική ενδοχώρα, έχει προκαλέσει τις έντονες προειδοποιήσεις από ανώτερους Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, για μια πιθανή απειλή για τις γραμμές ανεφοδιασμού και τους κόμβους του Κιέβου στα ανατολικά, καθώς πλέον βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο βεληνεκές της -ούτως ή άλλως-ανώτερης ρωσικής δύναμης πυρός.

Χαρακτηριστικοί είναι οι χάρτες που παρουσιάζουν την πρόοδο στην επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη: 

Οι πληροφορίες για μια κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης, στα τέλη Μαΐου, ολοένα και εντείνονται, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα απειληθεί άμεσα ο έλεγχος της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία έχει επικεντρώσει σε τρία βασικά μέτωπα: 

1) το ζωτικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο του Pokrovsk, δυτικά της Αβντιίβκα 

2) τα στρατηγικά υψώματα του Chasiv Yar, κοντά στο Bakhmut και 

3) το Κουράχοβε στα νοτιοανατολικά.

Στις 17 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από την Αβντιίβκα, μια πόλη που μάχεται για μια δεκαετία, μια πόλη για την οποία η Ρωσία φαίνεται να έχει θυσιάσει εκατοντάδες στρατεύματα για να πάρει στην κατοχή της.

Ωστόσο, η προέλαση της Μόσχας δεν σταμάτησε εκεί. Τις επόμενες 10 εβδομάδες, όπως φαίνεται στον χάρτη του CNN και επιβεβαιώνεται από την ανάλυση της ουκρανικής ομάδας παρακολούθησης DeepStateMap, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τη μία περιοχή μετά την άλλη, στα δυτικά της Αβντιίβκα, εκμεταλλευόμενη την αποτυχία του Κιέβου να αμυνθεί.

Πηγές: CNN, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube