REAL TIME |

Weather Icon

Η Τουρκία απελαύνει μέλη της Χαμάς κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ

Η Τουρκία απελαύνει μέλη της Χαμάς κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ

Παλαιστίνιος αξιωματούχος λέει στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Israel Hayom ότι το Ισραήλ έδωσε στην Τουρκία κατάλογο μελών της Χαμάς και πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να τους δείξει την πόρτα.

Καθώς εκτυλισσόταν η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, Hazem Qassem έδωσε συνέντευξη στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen, καυτηριάζοντας την απόφαση της Τουρκικής Πρεσβείας να καταδικάσει την επίθεση.

Μέχρι εκείνη τη συνέντευξη, η Χαμάς απέφευγε να μιλήσει ενάντια στις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Η Χαμάς τήρησε σιγή ιχθύος σχετικά με την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog στην Άγκυρα, την οποία η τρομοκρατική οργάνωση θεώρησε ως ένα διπλωματικό γεγονός για το οποίο  δεν άξιζε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Επιπροσθέτως, όσο η Τουρκία δεν έκανε σημαντικά βήματα για να περιορίσει τις δραστηριότητες της Χαμάς στο έδαφός της, η Χαμάς δεν θεωρούσε αναγκαίο να έρθει σε ρήξη με τους Τούρκους. Φαίνεται, όμως, ότι τα σχόλια του Qassem στη συνέντευξη, ήταν μια απάντηση σε κάτι πέρα από την καταδίκη της επίθεσης από τη μεριά της Άγκυρας – μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες κατά την οποία η Τουρκία έχει απελάσει έναν αριθμό μελών της Χαμάς που δραστηριοποιούνταν στο έδαφός της.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο που μίλησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Israel Hayom, «Δεκάδες άτομα που ταυτίζονται με τη Χαμάς σε διάφορους κύκλους έχουν απελαθεί [από την Τουρκία]». Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar επιβεβαίωσε την εν λόγω αναφορά σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το οποίο ανέφερε ότι ορισμένα μέλη της Χαμάς που είχαν ταξιδέψει εκτός Τουρκίας δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα “τυχαίο” σχετικά με την απόφαση. «Η Τουρκία τους ζήτησε να φύγουν, και στην πραγματικότητα αυτό συνέβη τους τελευταίους μήνες. Ορισμένα άτομα που σχετίζονται με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχουν απελαθεί»: ισχυρίστηκε. Επιπλέον, ο αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτή την εξέλιξη.

«Οι Ισραηλινοί έδωσαν στην Τουρκία μια λίστα με μέλη της Χαμάς και πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή ορισμένων εξ αυτών σε «στρατιωτικές» [τρομοκρατικές] δραστηριότητες. Σε απάντηση, οι Τούρκοι επικοινώνησαν με τη Χαμάς και τους είπαν: «Υποσχεθήκατε ότι δεν θα κάνετε κάτι τέτοιο εδώ , οπότε τώρα πρέπει να φύγετε»: είπε ο αξιωματούχος. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είχε πει στην ηγεσία της Χαμάς πως παίζονται «οικονομικά συμφέροντα»: «Υποτίθεται ότι oι ανανεωμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι πολιτικοδιπλωματικές, αλλά η Χαμάς γνωρίζει ότι το Ισραήλ ασκεί επιρροή στην Τουρκία όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας. Επίσης, μικρός αριθμός Ισραηλινών, ειδικών σε θέματα ασφαλείας έχουν επισκεφθεί την Τουρκία».

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.israelhayom.com/2022/04/27/turkey-deporting-hamas-members-at-israels-request/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube