Weather Icon
Ενεργειακά-Αγωγοί 21 Μαρτίου 2022

Τα 5 «οικόπεδα» της ελληνικής ΑΟΖ προς αξιοποίηση

Τα 5 «οικόπεδα» της ελληνικής ΑΟΖ προς αξιοποίηση

Αλλαγή του κλίματος για τον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Η «επόμενη μέρα» για πέντε θαλάσσια οικόπεδα έρχεται με ένταση στο προσκήνιο, σε συνέχεια της αναφοράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί «αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».

ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης, «Ιόνιο», «μπλοκ 2», «μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τα οποία φέρονται ως περισσότερο «υποσχόμενα» αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πιθανόν να περιέχουν, είναι τα πέντε οικόπεδα που «φωτογράφισε» ο πρωθυπουργός, σημειώνουν μιλώντας προς τη «Ν» παράγοντες με καλή γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη πιστοποιεί με επίσημο τρόπο την «αλλαγή κλίματος» στα πιο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης για τον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δίνοντας στις εταιρείες- παραχωρησιούχους των οικοπέδων ένα ισχυρό πολιτικό σήμα για να κάνουν το επόμενο βήμα. «Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα νέες ανακοινώσεις» είπε ο πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει -κατά πληροφορίες- ότι θα ζητήσει την επίσπευση των ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα υψηλού ενδιαφέροντος.

Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος, «στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες για να υπάρξει σαφήνεια για την ύπαρξη, το μέγεθος και τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων αυτών».

Επιτάχυνση εξελίξεων

Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο υδρογονανθράκων ήρθε σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των τεκτονικών αλλαγών που αυτή επιφέρει στην ενεργειακή πολιτική Ελλάδας και Ευρώπης, με δεδομένη την απόφαση για ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Απόφαση που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας, με εκμετάλλευση όλων των εθνικών πόρων. Είχε ωστόσο προηγηθεί μια εξέλιξη-ορόσημο για τον κλάδο, που δημιουργεί θετικό υπόβαθρο για τις εξελίξεις: Ο λόγος για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων στα θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «μπλοκ 10», που αποτελεί το πρώτο απτό δείγμα προόδου στο ερευνητικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων εδώ και πολλά χρόνια.

«Οι σεισμικές έρευνες στα δύο μπλοκ σηματοδοτούν μια πολύ ενδιαφέρουσα στροφή αναφορικά με τους χρόνους αδειοδοτήσεων και εκτέλεσης των ερευνών», σχολιάζει παράγοντας του κλάδου. «Ίσως οι τοποθετήσεις της ΕΔΕΥ πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες να επιβεβαιώνονται στην πράξη». Ο ίδιος σημειώνει ότι «ενώ η ισπανική Repsol αποχώρησε από το μπλοκ “Ιόνιο” μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα σε 2 μήνες τα ΕΛΠΕ εκτέλεσαν τις σεισμικές έρευνες». Πράγμα που σημαίνει ότι όταν υπάρχει βούληση, οι διαδικασίες μπορούν να κινηθούν γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθούν περί τους έξι μήνες προκειμένου η εταιρεία Shearwater, που εκτέλεσε τις σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, να επεξεργαστεί τα δεδομένα που συνέλεξε και να τα παραδώσει στην ανάδοχο εταιρεία για αξιοποίηση. Επομένως, εντός του 2023 τα ΕΛΠΕ θα είναι σε θέση να «ωριμάσουν» στόχους και να εισέλθουν στην επόμενη φάση, που περιλαμβάνει χαρτογράφηση με σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων (3D) και τελικά γεώτρηση των καλύτερων στόχων. «Αν δεν χαθεί χρόνος, θα μπορούσαν ακόμα και το 2025-2026 να εκτελούν γεωτρήσεις», τονίζει παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας ότι τα ΕΛΠΕ πιθανότερα να χρειαστούν συνέταιρο για την τελευταία και πιο κρίσιμη αυτή φάση.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube