Weather Icon
Απόψεις , Ουκρανία , Ρωσία 4 Μαρτίου 2022

Προβληματισμένες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Γιατί η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της στην Ουκρανία

Προβληματισμένες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Γιατί η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της στην Ουκρανία

Οι κοινότητες των ΗΠΑϊκών μυστικών υπηρεσιών και του υπολοίπου κόσμου παραμένουν προβληματισμένες από τη μη χρήση από τη Ρωσία των δυνατοτήτων των αεροπορικών δυνάμεων της στην ουκρανική σύγκρουση.
.
Αυτή η πτυχή της ρωσικής στρατηγικής είναι ακόμη τόσο πιο μυστηριώδης όσο καμία ικανοποιητική εξήγηση για αυτήν την απόφαση δεν ήταν πειστική.
.
Είναι πλέον βέβαιο ότι η Ρωσία έχει κάνει την επιλογή να μην χρησιμοποιήσει την πολεμική αεροπορία της στην Ουκρανία.
.
Οι ρωσικές δυνάμεις δρουν στην Ουκρανία χωρίς αεροπορική κάλυψη.
.
Θα ήταν λογικό πριν από την επιχείρηση Ζ, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις να είχαν εξουδετερώσει τις ουκρανικές αεράμυνα και αεροπορία, αλλά αυτό δεν διατάχθηκε.
.
Υπήρξαν άμεσες αεροπορικές επιδρομές υπό την προστασία επιθετικών ελικοπτέρων (συμπεριλαμβανομένων των Ka-52) που πετούσαν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και τα οποία αντιμετώπιζαν την αντίπαλη αεράμυνα στη μέση της επίθεσης.
.
Ένα άλλο μυστήριο είναι ότι καμία από τις ρωσικές γραμμές εφοδιαστικής στο εσωτερικό της Ουκρανίας δεν καλύπτεται από καμία αεροπορική υποστήριξη.
.
Είναι η πρώτη φορά από της δεκαετίας του ’30 που μια χώρα επιλέγει να δράσει χωρίς την πολεμική αεροπορία κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης εναντίον μιας χώρας οπλισμένης μέχρι τα δόντια.
.
Ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις πήδηξαν σε στόχους χωρίς οι τελευταίοι να υποβληθούν στα πυρά πυροβολικού ή αεροπορίας. Σε μια αερομεταφερόμενη επίθεση, ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα έπεσαν πάνω από μια ουκρανική στρατιωτική βάση με αεράμυνα μικρού βεληνεκούς.
.
Μια άλλη έλλειψη είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας δεν διαθέτουν συστήματα επικοινωνίας μεγάλου βεληνεκούς. Οι μόνοι δίαυλοι επικοινωνίας είναι οι πολύ περιορισμένοι σε επίπεδο τάγματος και δεν είναι ούτε κρυπτογραφημένοι ούτε ασφαλείς. Ούτε οι Ουκρανοί διαθέτουν, αλλά χρησιμοποιούν παλιές θαμμένες υπόγειες τηλεφωνικές γραμμές.
.
Κανένα ρωσικό μαχητικό δεν έχει πετάξει πάνω από την Ουκρανία από τηn αρχής της επιχείρησης Ζ. Οι σπάνιες επιδρομές με Su-25 ήταν για αποστολές επίγειας υποστήριξης δυνάμεων προτεραιότητας. Άλλες μονάδες δεν είχαν αυτή τη τύχη και σαφώς θυσιάστηκαν.
.
Οι ρωσικές ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές στην Ουκρανία ήταν πολύ περιορισμένες. Δεν ξεπέρασε το επίπεδο μιας υπο-ταξιαρχίας.
.
Για την πλειονότητα των στρατιωτικών αναλυτών, η Ρωσία απέχει πολύ από τη χρήση του στρατιωτικού δυναμικού της στην Ουκρανία. Ο λόγος παραμένει άγνωστος, αλλά αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε αρκετά βαριές απώλειες από τη ρωσική πλευρά, κυρίως σε νηοπομπές υλικοτεχνικής υποστήριξης που αγωνίζονταν να συμβαδίσουν με την πρόοδο των στρατευμάτων επίθεσης χωρίς καμία αεροπορική κάλυψη.
.
Ένα άλλο μυστήριο είναι ότι το ουκρανικό ναυτικό γλίτωσε από τη Ρωσία παρότι είχε τα μέσα να το αφανίσει εντελώς στις δύο πρώτες ημέρες της επιχείρησης. Εκτός από την καταστροφή της ναυαρχίδας του ουκρανικού στόλου από τους δικούς της ναυτικούς, οι Ρώσοι δεν στόχευσαν κανένα πλοίο επιφανείας ή υποβρύχιο των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων.
.
Ορισμένες ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία βρέθηκαν χωρίς διαταγές και ημερήσιες διαταγές . Άλλες που προχώρησαν βαθιά στην Ουκρανία ξέμεναν από καύσιμα και πυρομαχικά. Όλες οι μη ερπυστριοφόρες μηχανοκίνητες μονάδες διαμαρτύρονται για ψεύτικα αντίγραφα μεταχειρισμένων ελαστικών Michelin που αποκτήθηκαν στην Κίνα και τα οποία φθείρονται πολύ γρήγορα.
.
Υπήρξε επίσης απόκλιση των στόχων μεταξύ των ρωσικών μονάδων. Από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης τα περισσότερα στρατεύματα σοκ πήγαν πολύ μακριά σε βάθος της Ουκρανίας, αλλά αυτές οι γέφυρες δεν ακολουθήθηκαν από άλλες μονάδες που δεν συνάντησαν καμία αντίσταση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ρωσική αεροπορία ήταν εντελώς απούσα.
.
Ήταν σαφές από την αρχή ότι η Ρωσία δεν ήθελε να καταλάβει καμία πόλη στην Ουκρανία, αλλά ήθελε να ελιχθεί και να κερδίσει την υποστήριξη των Ουκρανών στρατιωτικών. Αυτό εξηγεί πολύ ατελώς γιατί η Ρωσία δεν ήθελε να καταστρέψει τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού όταν ένας από τους στόχους της επιχείρησης ήταν η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Για μια ανώνυμη κινεζική στρατιωτική πηγή, αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δαπανηρή όσον αφορά τα μέσα, ειδικά από τη στιγμή που το ουκρανικό καθεστώς ανακοίνωσε δημοσίως την προθυμία του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι τη σοβαρότητα μιας κατάστασης όπου η Ουκρανία αποκτά ξανά πυρηνικά όπλα;». Η Ουκρανία είχε 2.000 πυρηνικά όπλα στον απόηχο της πτώσης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά αύριο θα έχει ΗΠΑϊκούς τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους στο έδαφός της και θα καυχιέται ότι απέκρουσε τη ρωσική στρατιωτική υπερδύναμη.
.
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο κόρφο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται εντελώς ακατανόητη. Μήπως είναι το αποτέλεσμα μιας αντιπαλότητας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων και των αεροπορικών δυνάμεων στο τέλος της οποίας οι πρώτες είχαν τον τελευταίο λόγο; Ή μήπως είναι αυτό το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης διαφθοράς στο κόρφο της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η ηγεσία της οποίας δεν κατάφερε να κατανοήσει το μέγεθος της; Είναι πολύ νωρίς για να το σχολιάσουμε καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, αλλά η απουσία της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να προκαλεί σχόλια για τα επόμενα χρόνια.
.
Για έναν από τους στρατιωτικούς ανταποκριτές μας στη Νοτιοανατολική Ασία, η Ρωσία δεν επιτρέπεται να διεξάγει πόλεμο όπως τη δεκαετία του ’30 σε ένα πλαίσιο τόσο εχθρικό όσο αυτό στο οποίο βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία. Η ουκρανική αεράμυνα είναι ισχυρή, αλλά ήταν εντελώς ευάλωτη στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Ο παραλληλισμός με την επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου του 1991 (Desert Storm) είναι εντυπωσιακός: οι Αμερικανοί κατέφυγαν αποκλειστικά σε έναν μαζικό αεροπορικό πόλεμο κατά του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν πριν ξεκινήσουν μια πολύ σύντομη χερσαία επιχείρηση που παρά λίγο να μετατραπεί σε πανωλεθρία. Εξαπάτησαν τότε τους Ιρακινούς και τους έκαναν να πιστέψουν σε κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την αποχώρηση. Εκμεταλλεύτηκαν αυτή την απόσυρση για να εμπλακούν όλα τα εναέρια μέσα τους και να πραγματοποιήσουν μια σφαγή. Οι Ρώσοι ήταν υπερβολικά άμεσοι. Κανένα στρατήγημα, καμία αεροπορική κάλυψη, καμία στρατιωτική λογοκρισία όπως συμβαίνει στις χώρες του ΝΑΤΟ, καμία διαχείριση εικόνας, καμία μορφή απόσβεσης των στρατιωτικών απωλειών όπως το κάνουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους λιώνουν (μία δήλωση θανάτου για 8 πραγματικές)… Πρόκειται πράγματι για πόλεμο ή για αστυνομική επιχείρηση εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης που υποστηρίζεται από ολόκληρο το ΝΑΤΟ;
.
Μήπως εξαπατήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τη στρατιωτική ανώτατη διοίκησή του; Είναι πολύ πιθανό και πιστεύουμε ότι συμβαίνει εδώ και χρόνια. Ο διάλογός του με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εξωτερικού, κατά τη διάρκεια του οποίου ο τελευταίος προσπάθησε να τραυλίσει λίγα λόγια, υποδηλώνει ότι ορισμένοι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνηθίσει να δώσουν ψευδείς αναφορές στην ιεραρχία.
.
Η Ρωσία βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου δεν έχει κανένα περιθώρια ελιγμού. Η λογική θα ήθελε να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές της για να θέσει τέλος όσο γίνεται ταχύτερα σε αυτήν την ουκρανική υπόθεση, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εύχονται τίποτα άλλο παρά μόνο ένα τέλμα στη σύγκρουση όπως αυτό του Αφγανιστάν. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία δεν είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα μπορέσει ποτέ να επιβιώσει από μια παρατεταμένη σύγκρουση άνω των τριών ετών στην Ουκρανία με το τρέχον επίπεδο απωλειών.
.
Ορισμένοι από τους στρατιωτικούς συμβούλους μας αναφέρουν ότι η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει και αναμένουν η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα εναέρια όπλα. Επισημάναμε τη μαζική άφιξη πυραύλων Stinger (άνω των 2000) στη δυτική Ουκρανία εκτός από άλλα οπλικά συστήματα, γεγονός που θα περιπλέξει την κατάσταση στο θέατρο των επιχειρήσεων.
.
Ωστόσο, δεν είναι ο Φινλανδικός Πόλεμος, ο περίφημος Χειμερινός Πόλεμος όπου η Μικρή Φινλανδία έδωσε στον Στάλιν ένα στρατιωτικό μάθημα πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα δεδομένα αυτού του πολέμου (και μετά τις εκκαθαρίσεις που αποδεκάτισαν το Σοβιετικό Στρατό) ο Χίτλερ θεώρησε ότι η ΕΣΣΔ ήταν μια χάρτινη τίγρη. Μια εκτίμηση που αργότερα τον ώθησε να εισβάλει στο τεράστιο σοβιετικό έδαφος με την επιχείρηση Barbarossa (1941).Η Ρωσία δέχτηκε πάντα να υποστεί πολύ βαριές θυσίες για να ανακάμψει μετά από ένα πρώτο σοκ ή μια υπαρξιακή απειλή. Η ιστορία του Ανατολικού Μετώπου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι κάτι περισσότερο από κατατοπιστικό από αυτή την άποψη.
.
Η Ουάσιγκτον θα παρατηρήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, όπως ο Χίτλερ είχε παρατηρήσει τις αποτυχίες της πρώην ΕΣΣΔ στη Φινλανδία και σίγουρα θα ενεργήσει όπως έκανε η Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία.
.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν μείζονα υπαρξιακό κίνδυνο και ότι μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, η οικονομία των μέσων είναι αντιπαραγωγική από τη στιγμή που αποφασίζεται ένας πόλεμος. Μόλις φύγει ο πυροβολισμός, μια σφαίρα δεν επιστρέφει στη κάνη.
.
Η εξέλιξη της στρατιωτικής κατάστασης στην Ουκρανία θα μας πει περισσότερα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που είχε ως αποτέλεσμα τη μη χρήση της πολεμικής αεροπορίας σε μια σύγκρουση τόσο μοιραία όσο αυτή που βιώνουμε από το 2011.
.
Le renseignement US perplexe: pourquoi la Russie n’utilise pas la force aérienne en Ukraine – Strategika51 Intelligence
.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube