REAL TIME |

Weather Icon

Κυπριακό: Έμπρακτη στήριξη από ισχυρούς παίκτες

Κυπριακό: Έμπρακτη στήριξη από ισχυρούς παίκτες

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν

Η Θέση του “Φ”   

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ παραμένει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Οι παρεμβάσεις τρίτων έχουν τη σημασία τους όταν μέσω αυτών αναζητούνται τρόποι, οι οποίοι θα αλλάξουν τα δεδομένα, να σπάσει το αδιέξοδο. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ο τελευταίος σε μια παραγωγική, όπως αναφέρθηκε, συνάντηση παρείχε στήριξη σε αυτές τις προσπάθειες. Τις προσπάθειες λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δύο υπουργοί, όπως συναφώς αναφέρθηκε από αρμόδιους, μίλησαν για τον μηχανισμό 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ και εξέφρασαν από κοινού την άποψη για επιστροφή στη συμφωνία για την πολιτική δυναμική. Όλα αυτά επισημαίνονται καθώς θα είναι χρήσιμα για τη συνέχεια, καθώς αυτά ειπώθηκαν από μια ισχυρή χώρα, με διαχρονικό ρόλο στο Κυπριακό. Πάντα, όμως, θα πρέπει να σημειώνεται πως σε αυτές τις σχέσεις δεν είναι μόνο η Κύπρος που πρέπει να δίνει. Αλλά και πρέπει να λαμβάνει εμπράκτως στήριξη. Αυτό μένει να το δούμε. Ελπίζουμε να το δούμε.

ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει στη Λευκωσία να υπάρχει επαγρύπνηση καθώς υπάρχουν και δυνάμεις, που υπονομεύουν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, πέραν από την κατοχική Τουρκία. Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Β. Οσάτσι, σε συνέντευξή του στον «Φ», την περασμένη Κυριακή, ανέφερε πως κάποιες πρωτεύουσες στέλνουν μηνύματα και στοχεύουν μεθοδεύοντας την αλλαγή των υφισταμένων βάσεων των διαπραγματεύσεων, από το ομοσπονδιακό μοντέλο σε εκείνο των δύο κρατών, που επιδιώκουν. Ο Ρώσος διπλωμάτης δεν ήταν συγκεκριμένος, δεν κατονόμασε τις πρωτεύουσες, αλλά είναι γνωστές. Είναι οι «συνήθεις ύποπτοι», που έχουν ως βασικό στόχο να διευκολύνουν την κατοχική Τουρκία για να απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο του Κυπριακού. Οι επισημάνσεις του Ρώσου πρέσβη είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αξιοποιηθεί η βοήθεια και ο ρόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην αξιοποιεί στο έπακρο τις σχέσεις με ισχυρές δυνάμεις. Κάθε βοήθεια όχι μόνο καλοδεχούμενη είναι, αλλά και θα πρέπει να επιδιώκεται. Περαιτέρω, σε σχέση με τη συνέντευξη Οσάτσι κρατάμε ιδιαίτερα τις αναφορές του για την Αμμόχωστο και τη ξεκάθαρη στάση της Μόσχας έναντι των τουρκικών παράνομων ενεργειών αλλά και το γεγονός ότι καυτηριάζει τη χλιαρή αντίδραση διεθνώς, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές πως η διεθνής αλληλεγγύη καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τα συμφέροντα. Γεωπολιτικά και οικονομικά.

ΤΟ Κυπριακό βρίσκεται σε παρατεταμένο αδιέξοδο. Αναζητούνται τρόποι για να σπάσει το αδιέξοδο με στόχο να ξεκινήσει μια διαδικασία, επιδιώκοντας την επίτευξη συμφωνίας. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες. Προς την κατεύθυνση που θα προσεγγίζουν οι προσπάθειες τις τουρκικές αξιώσεις; Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αλλά φαίνεται πως αυτό γίνεται από κάποιους, που στηρίζουν το τουρκικό αφήγημα στο Κυπριακό. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube