Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 28 Φεβρουαρίου 2022

FT – Κυρώσεις: Πώς η Δύση θα «γονατίσει» οικονομικά τη Ρωσία

FT – Κυρώσεις: Πώς η Δύση θα «γονατίσει» οικονομικά τη Ρωσία

Ποια είναι η στρατηγική πίσω από τις κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα και τον αποκλεισμό τραπεζών της χώρας από το Swift. Τα περιθώρια άμυνας και ο ρόλος της Κίνας. Ο χρυσός της Μόσχας και ο φόβος για bank run.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αποκάλυψαν τις πιο σκληρές κυρώσεις μέχρι σήμερα κατά της Ρωσίας, τις τελευταίες σε ένα μπαράζ που ξεκίνησε ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο έχουν άμεσο στόχο την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και επιδιώκουν να περιορίσουν τη σύνδεση της χώρας με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας, χτίζοντας πάνω στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες στοχεύουν επίσης τους ολιγάρχες καθώς και τις τράπεζες, τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τους κατασκευαστές αεροσκαφών.

«Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η Ρωσία ακολουθεί τον δρόμο της Κούβας και του Ιράν όσον αφορά τη σημασία των μέτρων που επιβάλλονται», δήλωσε ο Daniel Tannebaum, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που είναι τώρα συνεργάτης της Oliver Wyman, μιας εταιρείας συμβούλων.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με το ότι η Ρωσία «εκδιώκεται από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» και γίνεται «παγκόσμιος οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας».

Δείτε πώς μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη οι νέοι περιορισμοί:

Τι έχει ανακοινωθεί;

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν το Σάββατο ότι θα εμποδίσουν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το συναλλαγματικό της απόθεμα ύψους 630 δισ. δολαρίων, βλάπτοντας την ικανότητά της να στηρίξει την οικονομία της και να την προστατεύσει από το κόστος που συνεπάγεται η επίθεση στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν παράλληλα με σχέδια για αποβολή ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών Swift, το οποίο χρησιμοποιείται για ημερήσιες πληρωμές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των τραπεζών.

Πρωταρχικός στόχος τους είναι να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να παρακάμψει τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη χώρα. «Είναι μια άμεση προσπάθεια να χτυπηθεί η ικανότητα της Ρωσίας να ξεπεράσει τις κυρώσεις, γιατί ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπερνούσε τις κυρώσεις ήταν να βασιστεί στα αποθέματά της», δήλωσε ο Daniel Glaser, ο οποίος υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από το 2011 έως το 2017, στο τμήμα καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τώρα βρίσκεται στην K2 Integrity, μια συμβουλευτική εταιρεία.

«Όσο λιγότερο έλεγχο έχουν στα αποθέματά τους ή όσο λιγότερα μπορούν να κάνουν με τα αποθέματά τους, τόσο πιο ευάλωτοι στον δεύτερο γύρο πίεσης γίνονται», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο Glaser είπε ότι η πιο «απλή» μέθοδος των ΗΠΑ θα ήταν να προστεθεί στη λίστα των «specially designated nationals» του Υπουργείου Οικονομικών. Τα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών και εταιρειών που είναι σε αυτή είναι αποκλεισμένα και απαγορεύεται σε ιδιώτες και εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί τους.

Πόσο επιζήμιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι περιορισμοί για τη Ρωσία;

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομικής της δύναμης και οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την ικανότητά της να αξιοποιήσει αυτά τα αποθέματα. Ενώ η Ρωσία έχει μειώσει επιθετικά τα αποθέματά της σε δολάρια, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του συναλλαγματικού της αποθέματος διατηρείται στο εξωτερικό στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστρία και την Ιαπωνία.

Για τη συνέχεια  Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube